Skip to main content
Unknown Component
civid: 585ac42b1c6f5c76a81e0df0
name: plugins_common_social_share (widget)

Hægebostad

Snartemosverdet / Bautaparken

Snartemosverdet er en del av funnene fra gården Snartemo i Hægebostad. Sverdet er fra folkevandringstiden og ble funnet høsten 1933 av Richard og Olav Kjellingland da de var i ferd med å bryte ny åkerjord.

Da de flyttet på en stor steinhelle fant de et hulrom som viste seg å være en stasgrav fra tidlig på 500-tallet. Her fant de blant annet et prydet sverd som senere ble kjent som Snartemosverdet.

Hele funnet inkluderte i tillegg til sverdet et komplett våpensett, et sølvbeslått glassbeger, bronsekjele og en gullring, en skålvekt av bronse, tre vektlodd av bly, sjeldne mønstrede tekstiler og bjørneklør. Funnet vakte internasjonal oppsikt i samtiden og er omtalt som «det vakreste folkevandringstids gravfunn det til denne dag er gravet frem av norsk jord».

Under 2. verdenskrig prøvde tyske okkupasjonsmakter å få tak i sverdet, som på dette tidspunkt var gjemt sammen med andre nasjonale klenodier i et hvelv under det ordinære bankhvelvet til sparebanken på Fagernes. De ønsket å bruke sverdet i en utstilling høsten 1941 som propaganda for den tyske stat, da bandolæret som ble funnet sammen med sverdet var utsmykket med et vevd hakekors. 

I Bautaparken på Snartemo finner du informasjon om funnet og en stor modell av Snartemosverdet. Kopi av Snartemosverdet i original størrelse kan du se i Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter.

Last updated: 03/26/2024

Source: Lister Reiseliv

Snartemosverdet / Bautaparken

Sider du nylig har besøkt