Skip to main content
Unknown Component
civid: 585abc21c539df76cdbfe192
name: plugins_common_social_share (widget)

Vegårshei

Vegårshei Bygdetun

Vegårshei Bygdetun er et sommeråpent museum med en spennende samling og historier fra gamle dager.

Mellom Vegårshei og Risør, ved riksveg 416, ligger Vegårshei Bygdetun idyllisk til, ca. 800 m fra veien.
Vegårshei Bygdetun er i dag et bygdemuseum som i 1984 ble omgjort til en stiftelse etter å ha vært i privat eie av, Julius Grasåsen (1897-1986), stifteren av museet.

Julius Grasåsen var født og oppvokst i Grasåsen som ligger like ved siden av bygdetunet, og han viste tidlig interesse for lokalhistorie. Han var bonde og småbruker og samlet på det meste.  Det andre kunne se på som "skrot", så han stor verdi i.  Hans motivasjon og store engasjement for denne ”samlergløden”, var å ta vare på ei tid som var i ferd med å forsvinne.  Han ønsket å vise de kommende generasjoner hvordan folk en gang levde, budde og hva som opptok dem.

På Vegårshei Bygdetun kan en i dag få se denne store samlinga fordelt på hele 8 bygninger.  Her finner en alt fra hestevandring og hesteutstyr til skomaker- og tømmerverksted, en jernbane- og skogbruksutstilling. 

Ei skolestaue og ei husmannsstaue ”forteller” om livet sitt. Den første bygningen Julius oppførte på Bygdetunet, var ei gammel Almuestaue fra 1840, som hadde stått ved Vegårshei kjørke.  Den sto ferdig gjenreist i 1982.

Julius Grasåsen ønsket at bygdetunet skulle være et ”levande museum”, noe styret av bygdetunet prøver å etterkomme. Museet er sommeråpent fra 29. juni til 10. august på søndager, da blir det presentert forskjellige temaer til publikumet. 

Last updated: 07/06/2023

Source: Risør Turistinformasjon

Vegårshei Bygdetun

Sider du nylig har besøkt