Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal
Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal
Credits
Folklore in Setesdaal.
Photo: Kulturpatrulja
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En ny generasjon holder kulturen i hevd

Setesdal har gjennom lang tid fostret mange utøvere av høy nasjonal klasse innen folkemusikk og folkedans. 
Ved enkelte anledninger kan du overvære konserter og oppvisninger av lokale utøvere.

Folkemusikkmiljøet i Setesdal er på mange måter enestående i landssammenheng. Her lever slåttespel på hardingfele og munnharpe i en ubrutt tradisjon. De eldste spelemenn i dag lærte slåttene på gamlemåten - direkte av spelemenn som var født på slutten av 1800-tallet. Kveding av stev og gangardansen lever også i en ubrutt tradisjon. Mange som er aktive i dag har lært direkte av eldre mennesker - ikke som en kursaktivitet. I tillegg har tradisjonen gjennom lang tid blitt formidlet gjennom utøvere på et svært høyt kunstnerlig nivå.

Folkemusikken er et av varemerkene for Setesdal som folk venter å møte når de besøker dalen, men som i dag ikke er så veldig synlig. Den bredden som kulturarven i sin tid hadde, som en del av hverdagen til folk flest, er i ferd med å smuldre opp, selv om flere holder arven levende. I og med at all folkemusikk er lokal, vil denne kulturarven stå i fare for å dø ut om det ikke blir satt inn nye tiltak for å føre tradisjonene videre i Setesdal.

Sylvartun – a centre for intangible cultural heritage
Credits
Sylvartun – a centre for intangible cultural heritage.
Photo: Kirsten Leira

Sylvartun

Credits
Sylvartun – a centre for intangible cultural heritage.
Photo: Kirsten Leira

Sylvartun, et senter for immateriell kulturarv

Du finner Sylvartun ca 4 km. nord for Rysstad sentrum. Fra etablering i 1961 til ut på 2000-tallet, var Sylvartun den sentrale sølvsmed- og folkemusikkarenaen i Setesdal. Bjørgumsølvet hadde rykte på seg for å være av det beste, og et møte med innehaver, spelemann, sølvsmed og kulturbærer Torleiv H. Bjørgum - ble for mange et minne for livet. Etter å ha vært stengt siden 2010 har anlegget på nytt blitt et aktivitetstilbud til deg som besøker dalen. Sølvsmeden er ikke der lenger, men folkemusikken lever. Det er Setesdalsmuseet som drifter Sylvartun og kaller det et senter for immateriell kulturarv. Gjennom utstillinger av tradisjonelle folkemusikkinstrument, film og lyd, blir gjestene tatt med på en kulturhistorisk reise inn i folkemusikken. 

Sylvartun er åpen for besøk daglig kl. 11 - 17 i perioden 20. juni til 14. august.
Det er ikke matservering på Sylvartun, men det er fint å raste her, med medbragt kaffe og niste.

Credits
Fiddler from Setesdal.
Photo: Setesdalsmuseet

Setesdalsfestivalen 2017

Hver sommer arrangeres Setesdalsfestivalen på Rysstad. Det er Setesdal Spelemannslag som er arrangør og legger til rette for kappleik, konserter og kurs. Mange av de beste folkemusikkutøverne i Norge deltar i kappleiken eller med framføring av konserter. Vanligvis arrangeres festivalen i månedskiftet juli - august og for 2017 er det den 28.-30. juli.

 

 

Your Recently Viewed Pages