Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Synnøve Medhus
Synnøve Medhus.
Photo: 07 Media
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Synnøve Medhus

Vinteren 2016 klatret hun til topps på pallen i Andorra. Synnøve Medhus (17) ble juniorverdensmester i frikjøring på ski.
Hverdagene tilbringer hun på Hovden.

 

BEGYNTE PÅ HOVDEN SKIGYMNAS

Høsten 2015 begynte Synnøve på ”jibbelinja” ved Hovden Skigymnas. En av lærerne, Svein Olav Lien, kjører selv frikjøring, og han ønsket å lage et opplegg for den talentfulle utøveren fra Røldal.

Synnøve vokste opp på den andre siden av fjellet, en time og et kvarter med bil unna skigymnaset. Hun smiler når hun forteller om den spede begynnelsen.

- Hjemme i Røldal var det mest langrenn i vår familie. Jeg husker godt når broren min og søstera mi, ja hele familien gikk på langrennstur på fjellet. Jeg er minst i vår familie. Jeg var kanskje litt bortskjemt og gjorde det jeg ville, sier hun.

TØFFERE ENN TOGET

RFC, Røldal Freeride Challenge, er høydepunktet i Røldal hver vinter, og en dag da hun var 11 år gammel, traff hun Pelle Gangeskar, som var på fjellet med sønnen og hans kamerat. Gangeskar viste seg å være en erfaren instruktør i frikjøring.

- Jeg fikk være med dem, og Pelle viste oss nye plasser utenom de oppkjørte bakkene. Vi ble gira, og jeg er ikke sikker på at foreldrene mine visste hva vi holdt på med. De trodde nok at vi var i den vanlige bakken. Foreldrene kalte det for ”upsehopping”. De lurte nok på når ungene skulle slutte med det og bli store. Nå synes de det er bare kjekt, sier Synnøve.

Pelle Gangeskar husker godt dagen da han traff Synnøve for aller første gang. Gangeskar er opprinnelig fra Oslo, men flyttet til Hovden og jobbet på HovdenFerie (nåværende Destinasjon Hovden) fra 2003-2007.

- Vi reiste så mye til fjellet og skjønte ikke hvorfor vi ikke bodde der. Jeg var på ski med min eldste sønn og en venn av ham. Det dukket opp en jente helt inne i Månedalen med altfor korte ski og i T-skjorte. Hun var en solstråle i fjellet, men helt uten ferdigheter, forteller han.

Synnøve ble raskt en del av gjengen som Gangeskar tok med utenfor de vante traseene.

- Fra første dag ble hun en naturlig del av oss og ble en god venn med mine barn. Hun var ekstremt lærevillig og tøffere enn toget. Jeg så kjapt talentet. Vi kjørte kveldskjøring to ganger i uka og hver eneste helg, så fremt det var vær til det.

Synnøve Medhus

DEN FØRSTE SEIEREN

Synnøve meldte seg på sin første konkurranse. Det året hun fylte 13 vant hun sin første konkurranse i Hemsedal Freeride. Hun valgte en tøff rute og profitterte på det. Synnøve ville prøve seg i junior-NM hjemme i Røldal og vant overraskende hele konkurransen. Dette ga henne enorm motivasjon, og nye utfordringer møtte den energiske og uredde Røldal-jenta.

- To år etter vant jeg mitt første World-cup renn i Chamonix. Frihetsfølelsen og adrenalinet jeg fikk både på trening og i konkurranse var enorm, og selv om ikke alt hele tiden var like kjekt, nådde jeg nye mål hele tida, forteller hun.

VERDENSMESTER

Vinteren 2016 var hun klar for junior-VM i Andorra. Hun reiste sammen med frikjørere fra Norge og Sverige.

- Vi spøkte med at vi var et skandinavisk landslag. Jeg forberedte meg godt, men sov dårlig natta før konkurransen som vanlig. Jeg var utrolig gira, men så kom beskjeden om at konkurransen var utsatt et døgn. Barcelona-turen vi hadde planlagt etter konkurransen gikk fløyten og seniorene som skulle konkurrere etter oss ble plutselig tilskuere til vår konkurranse. Heltene vi så opp til vandra rett rundt oss. Det var helt uvirkelig, forteller hun.

For å gjøre en lang historie kort. Hun vant. Seieren i Andorra kom som et sjokk på henne.

- Vi måtte vente lenge, og det var en stor påkjenning. Da navnet mitt ble ropt opp som nummer én tenkte jeg. Hva i all verden er det som skjer? Drømmer jeg? Det var en helt vanvittig opplevelse, forteller hun energisk. For da tusen tilskuere samlet seg til premieutdeling og ”Ja vi elsker” runget i fjellheimen skjønte Hovden-eleven og Røldal-jenta at det var et øyeblikk for livet.

- Alle seniorene jeg har sett opp til var der. Reine Barkered og alle de andre så på oss da vi kjørte og var med på seremonien. Det beste øyeblikket i livet. Vi glemte hele Barcelona-turen.

Synnøve Medhus

SPENNENDE FRAMTID

På verdensbasis er freeride en stor sport. Synnøve forteller om Pia Gundersen. Cecilie Mæhlum, Martine Gleditch og Jackie Paaso for å nevne noen.

- Dennis Risvoll gjør det bra i utlandet, og internasjonalt er det nok en sport med enda større omfang enn langrenn her hjemme. Jeg har også møtt Seth Morrison. Den største av alle, sier hun opprømt.

Hun beskriver seg selv som en sta utøver, og når vi snakker om farene og det som kan gå galt, blir hun alvorlig. - Skred må være noe av det verste som fins. Vi lærer mye om sikkerhet, og vi kjører ikke der det er skredfarlig. I konkurranse er traseen nøye gjennomgått. Jeg blir trist når jeg tenker på dem som har vært uheldige i sporten vår, sier hun.

Men adrenalinet og mestringsfølelsen trigger Synnøve. Hun forteller om et par hjernerystelser og har tatt den ene skuldra, men stort sett har det gått bra. - Har jeg bestemt meg for noe, så gjør jeg det. Redselen sniker seg alltid inn, men den hjelper meg til å holde roen og til å tenke klart. Jeg har aldri vært skikkelig redd, forteller Synnøve.

EN ALLSIDIG UTØVER

Det var miljøet i Røldal som skapte interessen. De eldre tok oss med. Synnøve finner du også andre steder enn i løssnøen i fjellet. Hun går sammen med mange andre gode utøvere på Jibbelinja, og hun trives godt på Hovden. - Jeg er mye ute med venner. Vi er der for hverandre i tykt og tynt. I ferien jobber jeg på Litlos på Hardangervidda. Hovden er en liten koselig plass, og jeg følte meg hjemme ganske fort. Her er det trivelige folk og masse ungdom. Skolehverdagen er aldri kjedelig, og skolen tilrettelegger godt. Det er små klasser på tvers av idrettsgrenene, og hver dag lærer vi noe nytt. Men jeg føler meg litt teit i parken. I frikjøring er det kun et startpunkt og et målpunkt. En helt annen idrett, sier hun.

Gangeskar har snakket mye med Synnøve om det som ligger foran. - Hun har en egen evne til å gå ut av komfortsonen. Ungdommene våre blir så godt tatt vare på. Hun tør å bryne seg på ting hun ikke kan og har tatt med seg denne egenskapen på andre ting også. Spørsmålet er om hun skal hige etter flere titler. Kanskje det neste målet må være å vise hvor gøy det er. Ja, vise verden hvor spennende det er å stå på ski, avslutter Gangeskar.

FREMTIDEN

Synnøve Medhus er 17 år og allerede verdensmester. Fremtiden tenker hun ikke så mye på, hun har ingen konkrete yrkesplaner, men ser ikke bort ifra at det blir militærtjeneste etter videregående. - Jeg var heldig som vokste opp i Røldal og heldig som fikk muligheten til å gå på skole på Hovden. Jeg omgir meg med flinke folk som gir meg mulighet til å bli enda bedre og har sponsorer som støtter meg. Så lenge jeg holder meg skadefri og det er kjekt, så holder jeg på. Allikevel er miljøet og menneskene det aller viktigste. Hvis det ikke er lystbetont lenger, eller det tar for mye tid, så må jeg se det an. Men akkurat nå har jeg det bare kjekt, avslutter hun.

Synnøve Medhus

Hva er freeski?

Freeski, eller frikjøring på norsk, kan lettest sammenlignes med for eksempel Sondre Norheims "uvyrdslåmi" som omkring midten av 1800-tallet ble kjørt i stor fart mellom stein og trær, over ufs og skrenter. Som konkurranseformat handler frikjøring om å kåre den mest komplette ski- og snøbrettkjøreren ved å bedømme veivalg, teknikk, kontroll, flyt og aggressivitet ned en gitt fjellside. Vinneren vil dermed kåres på grunn av ferdighet og kompetanse - ikke overmot og dumdristighet. Frikjøring kan kort og godt beskrives som god gammeldags skileik hvor poenget ikke er å kjøre fortest gjennom et sett med porter, eller hoppe lengst ned et ferdigpreparert unnarenn. Dette er uten tvil den mest spektakulære form for alpin vintersport, både for utøvere, tilskuere og fotografer.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages