Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Det gode toppturlivet
Det gode toppturlivet.
Photo: Tobias Bakken Sollie
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Det gode toppturlivet

Etter en ungdomstid som skikjører avsluttet han den aktive karrieren i en alder av 20 år.
Tobias ønsket å leve av skiinteressen. Nå driver han Lagg ski & fjellføring og Lii Gard i Bykle sammen med kona Kari.

FØDT I SVEITS

Tobias ble født i Davos, men foreldrene flyttet hjem til Norge da han var fem år gammel. - Min mor og far bodde 25 år i Sveits og ble igjen der etter endt studietid. Da jeg var fem år gammel, flyttet familien til Gol, og jeg bodde i Norge fram til 1998. Da ville jeg tilbake til Sveits og fjellene der, sier Tobias.
I Sveits tok han en fireårig utdannelse som skiinstruktør, alpintrener og fjellguide. En omfattende utdannelse med hensyn til hvilke krav som stilles i Alpene til sikkerhet og kvalitet på instruksjoner. - Jeg jobbet med frikjøring og løssnøkjøring og guidet turister som ville til topps og utenom de tilrettelagte alpinbakkene. En dag ble jeg invitert til Hovden for å holde et to-ukers kurs om det samme temaet. Her traff jeg Kari, og jeg var lett å overtale til et nytt kurs en liten stund senere, sier han og smiler.

I dag har paret bygget opp en gård i Bykle, Lii Gard, hvor blant annet topptur-turisme er ett av tilbudene.

TESTSENTER OG UTLEIE

Kari og Tobias har drevet skishop på Hovden i flere år. Nå har de tatt med seg noe av innholdet, d.v.s. kaffemaskinen samt noe skiutstyr, til Lii Gard i Bykle. Skiutstyret er for utleie og testsenter. Er du på jakt etter nytt utstyr hjelper Tobias deg med gode råd, lar deg få teste ut forskjellig utstyr og kan også selge deg utstyr fra sine samarbeidspartnere Elan ski og Roxa skistøvler. Skipraten tas over nybrygget kaffe i trivelige omgivelser på låven på Lii Gard.

Forøvrig er han opptatt av at man gjerne kan være nøktern i utstyrsveien, for på den måten å gi «folk flest» muligheten til å smake på gleden over å komme til topps. - Er du telemarkskjører bruker du telemarksutstyret på topptur. Er du alpinist bruker du utstyr som ligner det du har brukt i bakken, og er du snowboardkjører bruker du truger eller splitboard. Det er viktig at du prøver ut forskjellig type utstyr og finner ut hva som passer for deg. Er du en habil kjører i bakken, kan det være lurt å prøve seg litt utenfor løypene i bakken før du går på topptur, sier Tobias.

Han mener at toppturister bør ta utgangspunkt i det utstyret de allerede har. - Ta gjerne utgangspunkt i den alpintstøvelen du har og kom til oss for å prøve ulike ski. En ski produsert for off-pist er ofte fra 98 til 130 mm bred. Jo bredere skien er, desto bedre flyter de i løssnøen.

Tobias anbefaler videre en frikjøringsbinding som du kan løsne bak når du går oppover. - Under sålen benytter du da feller. Alternativet er truger. For mer drevne toppturentusiaster finnes det nå lettere utstyr som er rene toppturprodukter, men for den gjennomsnittlige skikjører vil kvaliteten på nedkjøring ofte bli bedre med en rammebinding og en mer stabil støvel. De siste par årene har produsentene gått over til lettere utstyr generelt, noe som gjør flere modeller egnet for topptur, sier han.

LAGG SKI & FJELLFØRING
I tillegg til å leie ut topptur-utstyr arrangerer Tobias kurs og guidede toppturer i Bykle og på Hovden. Han oppfordrer deg til å ta kontakt via nettsiden til Lagg ski & fjellføring for mer informasjon om disse mulighetene.

Hva som driver ham, og hva som motiverer flere og flere til å gå til topps, er han ikke i tvil om.
- Nedkjøringen er det absolutte høydepunkt, avslutter Tobias.

DETTE SKAL ALLTID VÆRE I EN FRIKJØRERS SEKK

  • Spade
  • Søkestang
  • Skredsøker

 

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages