Skip to main content
Unknown Component
civid: 585abc7cf7d87a7717a647b8
name: plugins_common_social_share (widget)

Valle

TripAdvisor rating of 5

16

Via Ferrata Straumsfjellet

Book

Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti. Dette er en fastlagt klatrerute hvor du er sikret med jernvaier langs hele klatreruten. Det er også klatretrinn i de bratteste fjellpartiene som gjør det enkelt og sikkert å klatre.

Klatreruten opp til Straumsfjellet i Valle er 1,5 kilometer lang og har 550 høydemeter. Turen starter i dalbunnen, og etter en kort anmarsj på 100 høydemeter er du i innsteget. Det tar cirka 7 timer å gå hele løypa. 

En bestigning av den imponerende sørvestveggen på Straumsfjellet vil normalt kreve svært god klatrekompetanse. Men med en Via Ferrata er man festet til fjellet ved hjelp av en solid stålkabel som går hele veien opp. I de bratteste partiene er det dessuten montert trinn i fjellveggen til å stå på og holde seg fast i.

Sikkerhetsutstyret består av hjelm, klatresele og en spesiallaget Via Ferrata-slynge som har 2 karabinkroker slik at man hele tiden er godt festet i kabelen. Man trenger dessuten solide tursko samt hansker til å beskytte hendene. Med dette utstyret i orden er det "bare" å følge ruta oppover fjellet.

Det er likevel en tur som krever at man er i god fysisk form, og det hjelper å ha erfaring fra luftige fjellturer så man ikke lar seg skremme av høyden. Man bør på forhånd også ha gjort seg godt kjent med bruken av sikringsutstyret. 

Via Ferrataen på Straumsfjellet blir bare brattere, mer spektakulær og luftigere jo høyere opp man kommer. Like under toppen forserer man til og med en kort overhengende vegg, så her hjelper det å være sterk og utholdende, både i kroppen og i toppen. Belønningen idet man topper ut, med elven Otra og dalbunnen langt der nede, er en utsikt blant de flotteste Norge har å by på.
Der kabelen slutter, er det merket løype videre til toppvarden på Straumsfjellet, 797 meter over havet. Fra toppen fortsetter merkingen videre i østlig retning, og leder deg trygt ned i dalen igjen.

Kontakt viavalle.no for booking av tur med eller uten guide. Også du som har eget utstyr og ønsker å gå på egen hånd, må altså kontakte viavalle.no på forhånd.

Hele turen tar fra 5 til 8 timer, og avhenger nok mest av hvor rask man er oppover i fjellveggen.

Noen korte fakta:
Vanding gjennom skogen til Innsteget: 100 høydemeter
Langs kabelen til toppen: 450 meter
Totalt antall høydemeter: 550 meter

Last updated: 01/09/2024

Source: Setesdal

Via Ferrata Straumsfjellet

Book

Sider du nylig har besøkt