There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Setesdal har lange mattradisjoner som går tilbake flere 100 år. I Smaken av Setesdal finner du de beste og mest engasjerte produsentene og restaurantene, som alle brenner for lokal mat.
Matkulturen har rot i tilfanget av lokale råvarer fra gammelet av. Kosten var preget av matauk fra naturen med bær og fisk - og jaktbart vilt med både elg og rein og småvilt. Om vinteren fanget de rype og annet. Jordbruket ga korn til "mjølmat", husdyrene kjøtt og kyra "mjølkemat". Røyking, syrning og annet var nyttig for å gjøre maten holdbar over lengre tid. Det var lite "kjaupevarer" og krygger var t.d lite brukt.
Mange hadde epletre og rips - men hagebruk i større omgang var mer utbredt i nedre Setesdal. - Der var det både frukt, bær og grønnsaksdyrking til husbehov. Kosten var preget av tilfanget på råvarer -og det en gjerne hadde knapphet på ble mest verdsatt.
Mat til høytid og festdager i Setesdal som fremdeles blir mye brukt er "fisk og spa" og "suppe og lepse"(Setesdalssuppe). I Setesdal er det normalt å bruke Tyttebær i bløtekake, noe som stammer fra gamle mattradisjoner.
Gjennom dalen er det flere produsenter blant annet Tine Meieriet på Byglandsfjord har nisjeprodukt som Kvitseidsmør, rømmegrøt og lisensproduksjon av Setesdalproduktet "Søren så godt"- smøret. Flere av restaurantene serverer retter med innslag av lokale råvarer, gjerne etter sesong. Oversikten over disse restaurantene finner du lenger ned på siden. Blant annet finner du fisken Bleke, som kun finnes i Setesdal. Denne kan du oppleve hos Revsnes Hotell i sommersesongen. I Setesdal kan du og få lokale nisjeprodukt og kortreist mat med spekekjøtt, frukt, sopp og bær i sesong.
På Hovden Fjellstoge settes matopplevelsen i fokus. Vertskapet er opptatt av å skape…
Revsnes hotel tilbyr a la carte meny med miks av kontinentalt kjøkken og god, næringsrik,…
Restauranten er open kvar dag, og serverer ein rikhaldig meny, frå det enkle til full à la carte…
Furumo er en samlingsplass for hele familien. Et sted for gode møter mellom lokalbefolkning, skibums og…
Hotellet har 12 doble rom og to familierom med fire sengeplasser. Ved overnatting på hotellet…
Tett inntil Byglandsfjorden ligg garden Monen. Her har Sigrid Lunden og ektemannen, Dagfinn, budd i 35 år, og epletrea til Sigrid har gitt mange ein utsøkt smak av Setesdal.
Merethe Hjemdahl driver Fjellgarden Hovden sammen med ektemannen. Denne høsten produserer de ti tonn av pinnekjøttet som allerede har gitt dem to NM-gull.
For fleire tusen år sidan, etter siste istid, vandra laksen frå Byglandsfjord ut i det store havet. Dei kom aldri tilbake, men nokre blei verande. Kva skjedde?
Helt i vegkanten ved riksveg 9 har det vore produsert meieriprodukt sidan 1953. I dag finn vi ein samansveisa gjeng, midt i Byglandsfjord. Ein liten arbeidsstokk på ni med erfaring og kompetanse, og som idag produserer smakfulle meieriprodukt.
Den ”gamalnorske sauen”, spælsauen, var i ferd med å døy ut som eigen rase kring 1900. Setesdal var ein av dei få stadane i landet der den reinrasa spælsauen var godt bevart. Setesdal hadde mest kvite spælsau utan horn og vestlandet hadde meir farga sau med horn.