Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Utvide dine Smak(er) & Sans(er) på Lindesnes fyr

Moon over Lindesnes lighthouse in southernmost Norway
Lindesnes lighthouse southernmost Norway.
Photo: Inger L. Hutchinson / Usus AS

Lindesnes fyr arrangerer kvert år "Smak & Sans" mat festival den  første søndagen i novembe. Temaer er matsvinn og bærekraft. Hvilke matretter kan man lage av matvarer som kastes? Hva kan man egentlig bruke tang til?

Siri Mathisen på Lindesnes fyr har vært med å arrangere Smak & Sans i samtlige år, og syns det er viktig å vise frem de ressursene man har i en liten radius rundt seg.

- Tanken bak arrangementet er å formidle kystens historie på flere måter. I dette landet har vi alltid livsnært oss av hav, land og vilt og dyrket. Så vi vil gjerne sette havet som kystens spisskammer i fokus, sier Mathisen.

Krabbefest under Smak & Sans på Lindesnes fyr.
Photo: Rolf Dybvik / Lindesnes fyr

Krabbefest under Smak & Sans

Bærekraft

Arrangementet har sin faste dato på første søndag i november. Sammen med flere medarrangører skal de ha aktiviteter som viser havets mange kvaliteter og hvilke bærekraftige tiltak man kan gjøre for å unngå matsvinn. I samarbeid med en lokal matvarebutikk prøver de å unngå matsvinn.

- Bærekraft og matsvinn er et tema som er veldig tidsaktuelt, og vi stiller oss stadig spørsmål hvilke tiltak vi kan gjøre med dette. Vi bruker den maten som kastes, og bruker dette til å lage en vegansk suppe og av overmoden frukt, spesielt pærer og bananer, lager vi en kake, forteller Mathisen.

Utstillere som var der i 2019 var Under, Lindesnes Havhotell, Jentan på Båly, Lista Lam, Penne Økologiske Hage og Kvelland Lefsebakeri og Lynghonning.

- Mange ekstra opplevelser på inngangsbilletten denne dagen!

Tangdessert fra kokken på Under

Det som også er spesielt i Smak & Sans 2019 var at kjøkkensjefen på undervannsrestauranten Under, Nicolai Ellitsgaard kom og laget en tangdessert. Her kan man altså få oppleve en smak av Under.

Nicolai Ellitsgaard serverer under Smak & Sans på Lindesnes fyr.
Photo: Rolf Dybvik / Lindesnes fyr

Nicolai Ellitsgaard kokkelerer under Smak & Sans

Algevandring for de som vil lære mer om "havets grønnsaker"

- Arrangementer foregår først og fremst inne, men det blir arrangert blant annet algevandring for å se nærmere på hva som vokser her ute i havet. Det blir også servert smoothie, knekkebrød og brød med tang. Uavhengig av været, så blir det også krabbekoking ute på brygga.

- Vi ønsker å se på det vi kaster, som en ressurs i stedet for å kaste det. Vi ønsker å være inspirerende for andre. Tang og tare kan være i veien når vi bader, men kan brukes til mye. Det er det som er gøy med å dele det vi kan, sier Mathisen.

Smaksprøver under Smak & Sans på Lindesnes fyr.
Photo: Rolf Dybvik / Lindesnes fyr

Smaksprøver under Smak & Sans

Mange spennende aktiviteter denne dagen:

  • Krabbekoking med gratis smaksprøver på brygga
  • Algevandring for de som vil lære mer om «havets grønnsaker»
  • Salg og utstilling av produkter fra dyktige, lokale matprodusenter
  • Kinosalen gjøres om til vrimlerom med sitteplasser, «Smaken av sydspissen» og hyggelig atmosfære
  • Kjøkkensjef Nicolai tilbyr den sagnomsuste tangdesserten fra restaurant Under
  • Presentasjon av Lindesnesakevitten og glimt fra kullblussfyrets historie
  • Smaksprøver på tangsmoothie
Fyrbrød fra Lindesnes fyr

Fyrbrød fra Lindesnes fyr

Smak & Sans på Lindesnes fyr

Smak & Sans 2019 ble arrangert for 12. gang på Lindesnes fyr - søndag 3. november 2019. I år var det fokus på matsvinn og bærekraft.

Utstillere som kom var: Under, Lindesnes Havhotell, Jentan på Båly, Lista Lam, Penne Økologiske Hage og Kvelland Lefsebakeri og Lynghonning.

Mange ekstra opplevelser på inngangsbilletten denne dagen.

Følg Facebooksiden til Lindesnes fyr for mer informasjon om Smak & Sans.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad