Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Nøgne Ø accepts the award for best Norwegian beer at Det Norske Måltid 2016
Winner Det Norske Måltid 2016 - Nøgne Ø.
Photo: Det Norske Måltid

Sørlandske spesialiteter

Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Sørlandsk mat og drikke helt til topps

Sørlandsk mat og drikke utmerker seg både nasjonalt og internasjonalt. Produkter fra Sørlandet har gått til topps i flere prestisjefylte konkurranser de senere årene. 
Award-winning salmon from Reinhartsen
Reinhartsen.
Photo: Reinhartsen
Produkter fra Jens Eide med kvalitetsmerket Spesialitet
Jens Eide.
Photo: Jens Eide
Tine Setesdalssmør på fat med spekemat
Tine Setesdalssmør.
Photo: TINE Mediebank

Kvalitetsmerket Spesialitet fra Matmerk

Spesialitet-merket viser vei til unike smaksopplevelser. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. På Sørlandet har følgende bedrifter fått tildelt kvalitetsutmerkelsen:

Jens Eide AS

Slakter Jens Eide fra Lillesand var den første i Agder som fikk merket Spesialitet på 6 produkter i 2010. Den familieeide bedriften leverer kjøtt og videreforedler kjøttvarer fra lokale bønder på Sørlandet.

Produktene som har fått Spesialitet er tre typer pølser; chilipølse, elgbratwurst og økologisk lammepølse, pinnekjøtt, flatskinke og viltpaté med elg og hjort. 

Nøgne Ø

Det verdenskjente bryggeriet Nøgne Ø fra Grimstad mottok Spesialitet for sitt helnorske øl Norsk Høst i forbindelse med Grüne Woche i Berlin 2017. 

Hesnes Kjøkken

Høsten 2017 fikk Hesnes Kjøkken utmerkelsen for sine egenutviklede Havrekjeks og Rugkjeks med timian

Tine Bygland

Tine Merierier, avdeling Bygland fikk Spesialitet i 2015 med Setesdalsmør, et smør laget av syrnet økologisk fløte. 

Reinhartsen

Reinhartsen fikk Spesialitet i 2016 under Grüne Woche i Berlin for sin herlige, asiatiskinspirerte varmrøkte laks marinert med chili og koriander. 

Våren 2017 ble også den varmrøkte makrellen fra Reinhartsen tildelt Spesialitet i forbindelse med konferansen Sjømat på Sørlandet. 

Tjamsland Ysteri

Tjamsland Ysteri i Birkeland ble høsten 2017 tildelt Spesialitet for to av sine oster, Rosalita og Rødlind.

Spesialitet Grüne Woche 2016.
Photo: LMD

Det Norske Måltid - matbransjens svar på Oscar

Den prestisjefylte konkurransen Det norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er matbransjens svar på Oscar. Etter fire delfinaler rundt om i landet, blir vinnerne høytidelig kåret i en spennende prisutdeling. 

Sørlandet fikk sin første vinner av Det Norske Måltid i 2016. Nøgne Ø gikk helt til topps i klassen "Tradisjonsøl" med ølet Norsk Høst som utelukkende er brygget med norske råvarer, blant annet pors fra Justøya utenfor Lillesand, granskudd og tyttebær. 

Flere produkter fra Sørlandet var nominert, men ølet fra Nøgne Ø var det eneste i finalen denne gangen. 

I 2017 er det rekordmange innmeldte produkter fra Sørlandet til Det Norske Måltid, og en av de seks delfinalene arrangeres i Grimstad under Den Lille Madfesten. 

Det er få andre markeder innen mat & drikke-kategorien som har utviklet seg raskere de senere år enn markedet for håndverksøl. Nøgne Ø regnes av mange som dem som startet den norske ølrevolusjonen i Grimstad på begynnelsen av 2000-tallet.

I kjølvannet av deres suksess har lokale ølbryggerier poppet opp som paddehatter landet rundt. Den gang var det et tjuetalls bryggerier, nå er det over 200. Og øl-interessen blant forbrukerne når stadig nye høyder. 

Nøgne Ø brewery wins Det Norske Måltid 2016.
Photo: Det Norske Måltid

Lokalmatambassadør Sørlandet

Prisen tildeles en person eller virksomhet innen mat og drikke fra sjø og land som har gjort seg utmerket utover det vanlige og er en god ambassadør for bruk av matskatter fra Sørlandet. Det deles ut pris til en aktør i Vest-Agder og Aust-Agder og prisen deles ut hvert år under Sjømat på Sørlandet

Vinnere 2017

Aust-Agder: Røyland Gård

Vest-Agder: Kongshamn Bryggerestaurant

Vinnere 2016

Aust-Agder: Hesnes Gartneri & Kjøkken

Vest-Agder: Dyreparken

Vinnere 2015

Aust-Agder: Fjellgarden Hovden

Vest-Agder: Jentan på Båly

Vinnere 2014

Aust-Agder: Hjemme hos Wenche

Vest-Agder: Trine på Gården

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages