VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

1000 år med pilegrimsvandring til Nidarosdomen

Vandre i Olav den helliges fotspor
I snart tusen år har det vandret pilegrimer til Nidarosdomen i Trondheim, gjennom flott natur og historiske steder.
Nidarosdomen, Trondheim
Nidarosdomen, Trondheim.
Photo: CH/Visitnorway.com

Når man snakker om Trondheim er Nidarosdomen et naturlig bilde som dukker opp i tankene. Kirken ble bygget over graven til Olav den hellige i 1070 og er Trondheims mest berømte byggverk og et kjent mål for pilegrimsvandring. Hva er det som får tusenvis av mennesker, nesten 1000 år senere, til å vandre langs pilegrimsleden inn til Nidarosdomen?

Finn roen med pilegrimsvandring

Stadig flere av oss får øynene opp for den roen du får av naturen og enkelhet. Pilegrimsleden er en stor naturopplevelse, den krysser fjell, fosser, bygder og byer, og du møter mennesker som kan fortelle om historie, kultur og lokale tradisjoner langs de historiske stiene.

Pilegrimsleden St.Olavs way Photo: David Tett / trondelag.com
Pilegrimsleden St.Olavs way.
Photo: David Tett / trondelag.com

Hvorfor er Nidarosdomen et pilegrimsmål?

Olav den hellige, født Olav den andre Haraldsson, med tilnavnet Olav Digre var vikingkonge av Norge. Som tilnavnet sier var han en diger mann. Han var en kriger og eventyrer som kjempet både i England, Frankrike, Sverige og Danmark. I 1015 reiste han tilbake til Norge, ble valgt som konge og innførte kristendommen. I 1028 kjøpte danskekongen seg en allianse for å styrte Olav og dermed flyktet Olav til Russland, men Olav ga seg ikke og reiste to år senere tilbake til Norge for å fullføre sin visjon om å samle Norge til et kristent rike.

Olav kom seg ikke lengre enn til Stiklestad i 1030, og døde i det berømte slaget på Stiklestad. Liket ble rodd til Nidaros (Trondheim) og Olav ble gravlagt der. Et år senere skulle graven flyttes og legenden forteller at Olavs hår og negler hadde vokst etter hans død og at blinde fikk synet tilbake etter kontakt med legemet. Olav den andre Haraldsson kjent som Olav Digre, fikk nå et nytt navn; Olav den hellige. Nidarosdomen ble senere bygget over hans gravsted og har i snart tusen år vært Nord-Europas viktigste pilegrimsmål.

St. Olavsleden

Lengde: 564 km

Start: Selånder utenfor Sundsvall, Sverige

Mål: Nidarosdomen

Leder: Indre led/Ytre led

Indre led: Gjennom skog i stillhet og natur

Ytre led: Historisk rute ved Trondheimsfjorden

Hvorfor pilegrimsvandring?

Historisk sett er pilegrimsvandring en reise mot et hellig sted for å be, takke og gjøre bot. I dag gjøres pilegrimsvandring av alle, både livssyn og motivasjon varierer. For de fleste gir vandringen tid for refleksjon, en spirituell eller åndelig opplevelse i møte med naturens ro. Uansett motiv, er fellesnevneren for vandrernes opplevelse at det er en meningsfull og personlig reise, tett på natur, kultur og historie.

Pilegrimsleden
Pilegrimsleden.
Photo: Mattian Jansson / trondelag.com

Hvor kan du gå?

Pilegrimsleden – St.Olavsvegene til Trondheim er et nettverk av veier eller leder på over 500 mil i Norden. Alle leder til Nidarosdomen.

Ønsker du å gå i Olav den helliges fotspor velger du St.Olavsleden på 564 KM, som starter i Sverige og går fra kyst til kyst. Velger du Gudbrandsdalsleden går du gjennom et variert terreng med mye uberørt natur. Og er du heldig kan du se moskus!

Hvor kan du overnatte?

Langs Pilegrimsleden finnes mange hyggelige overnattingssteder. Disse stedene har gode vertskap og lang erfaring med å ta imot pilegrimer.

Your Recently Viewed Pages