VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Cycling in the old mining town Røros
Cycling along the waterfront in Trondheim.
Photo: Marius Rua
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På to hjul i naturen

Det er noe helt eget å være på sykkelferie. Det er bare deg, lufta rundt deg og sanser på høygir. Lukter, lyder og kanskje til og med smaker. Uten filter.

Har du noen gang vært på sykkelferie, vet du hva det er snakk om. Alt føles så ekte, alt er ekte. La gå at melkesyra eller en mør skinke noen ganger gjør at du sender en flyktig tanke til Volvoen som står trygt parkert hjemme i garasjen, det skal være noe annet å ferdes i naturen, enn å ferdes ved den.

I Trøndelag har du flere områder som gir deg flotte opplevelser fra sykkelsetet. Alt handler i grunnen om hva du er ute etter. Blant syklistene finnes det like mange ulike personligheter som blant de som drar på tur på andre måter. Det viktigste er at du finner den typen tur som gir deg de opplevelsene du ønsker.

Ferdige løyper, rett utenfor hotelldøra, som kan kombineres med deilige måltider og både historiske og urbane opplevelser; vi har det her i Trøndelag.

Hva med en storby med egne sykkelløyper som tar vare på syklistene og gir dem rom i trafikken? Og som loser dem fram på kryss og tvers til steder de sjelden eller aldri ville dratt til fots, og som på kvelden byr på alt du måtte ønske deg av kulturtilbud og gode restauranter; vi har det også, her i Trøndelag.

Øyer knyttet sammen av broer, som lar deg suse smått tankeløst omkring i flatt kulturlandskap, mens du tar inn lukta av sjø, nyslått gress og nyplukket jordbær; selv det har vi her i Trøndelag. Og så mye, mye mer.

Groovy løyper i gruvebyen

Det er mange gode grunner til at Røros, den gamle gruvebyen som står på UNESCO sin liste over verdens kulturarv, er populær blant syklister. Her har de de siste årene satset stort på å etablere merkede sykkelløyper i naturen som omkranser sentrum.

Det å sykle for syklingens og sanseopplevelsenes skyld holder i massevis, for mange. Likevel er det en ekstra dimensjon å ha et 300 år gammelt gruveanlegg eller et Falkberget-museum som delmål for turen, kombinert med at du enkelt kan lese deg opp på hvorfor naturen du sykler i ser ut akkurat som den gjør. Merkede løyper, informasjonstavler verdt å lese og storslått natur. Tre faktorer som burde få det til å rykke i pedalmusklene til en hver sykkelentusiast, og som også fører sykkelturister til Røros gjennom hele sommerhalvåret.

Kombinerer du sykkelopplevelsene med å bo for eksempel på Røros Hotell, har du muligheten til å slappe av med nydelige måltider i restauranten på ettermiddagene, ha ei stille bokstund i peisestua på kvelden, eller rusle de få hundre meterne ned til Røros sentrum, hvor du har flere uteplasser å velge mellom.

Pauser i syklinga er du forresten nødt til å ta på dagtid også, for man drar ikke fra Røros uten å ha utforska de smale gatene, og mystiske bakgårdene, som byr på alt fra kule kafeer til fantastisk håndverk som kunst og brukskunst.

Cycling in the old mining town Røros

Det er mange gode grunner til at Røros, den gamle gruvebyen som står på UNESCO sin liste over verdens kulturarv, er populær blant syklister. Her har de de siste årene satset stort på å etablere merkede sykkelløyper i naturen som omkranser sentrum.

Sykkelbyen Trondheim – et kjært barn

I regionens storby Trondheim, er det litt andre forhold som gjelder. Byen har fått navn på seg for å være en såkalt ”sykkelby”. Der andre byer først lager merkelappen for så å følge opp, har Trondheim imidlertid gått motsatt vei. Sakte men sikkert har det kommet løyper fra de ulike bydelene og inn til sentrum, og så har sentrumsgatene og andre områder i bykjernen også fått sykkelfelt. Dette har gjort at man etter hvert ikke har hatt noe annet valg enn å kalle byen for det den er, nemlig en sykkelby. Om vinteren kjører en spesialdesignet maskin rundt i alle sykkelløypene og sørger for at de er snø- og isfrie, viola!

Spør du en syklende trondheimer om hva som er best med sykkelbyen Trondheim, får du nok svar som ”det må være Hjertepromenaden”, ”kort vei til Bymarka og offroad-sykling”, ”løypenettverk helt fra Heimdal til Ranheim”, ”at vi har fått en plass i trafikken”, ”bysykkel-ordninga” eller ”shopping i midtbyen med styret fullt av poser”.

Hjertepromenaden er det nyeste tiltaket som har fått sykkelfolket til å sykle enda mer. Løypa går fra Royal Garden og ut mot Brattøra, forbi Clarion Hotel & Congress og Rockheim, gjennom Skansen og Ila, forbi Nidarosdomen og til gamlebyen Bakklandet, hvor verdens første sykkelheis går. Du kunne kanskje ha gjetta at den heter Trampe?

Trondheim har mange gode restauranter hvor du kan belønne deg selv etter å ha utforska bykjernen, Bymarka og veldig gjerne de ulike bydelene, på to hjul. Er du av typen som lett blir imponert over deg selv, og synes du fortjener ytterligere belønning etter maten, er det godt å vite at du hver eneste kveld kan velge mellom flere konserter og teaterforestillinger, blant annet.

Opplev Trondheim på sykkel

Opplev Trondheim på sykkel

Øy, bli med til kysten, da!

Sjelden får sansene kjørt seg så mye som når du er på ei øy på kysten av Trøndelag, hvor du kan se sola gå ned i havet og kjenner sjølukt minner deg om rorbuferiene du var med på som barn. I Åfjord på halvøya Fosen ligger øyene Stokkøya og Linesøya. Hvis de to øyene hadde vært tvillinger, hadde de definitivt vært toeggede. Mens Stokkøya er kupert, har huler i fjellet og kan skilte med fiskevann som du må gå opp, opp og atter opp til, er Linesøya flat som selveste Danmark, og består av gressletter og småskog. Sykkelvennlig, sa du? JA, sier vi.

For ikke mange årene siden måtte man ta ferge mellom de to øyene, men nå er det kommet bru som gjør det enkelt å ta seg fram og tilbake. Den eneste store båten som passerer i nærheten nå, er desto større, og heter Hurtigruten, og om sommeren kjører den til og med inn sundet på innsiden av Stokkøya og under den digre Stokkøybrua.

Øyperler, også i nord

Har du enda ikke fått nok, er det fortsatt noen perler i vente. På øya Leka lengst nord på Namdalskysten kan du oppleve unik geologi. Hørt det før? Men på Leka stemmer det, faktisk. Steinmassen som utgjør øya er nemlig av et slag som man bare finner igjen i Nord-Amerika. Den fantastiske geologiske historien til Leka gjorde blant annet at øya i 2010 ble kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Foruten geologien har leka også mye spennende historie, blant annet sagnene om både Lekamøya det fascinerende ørnerovet. Turen rundt øya er cirka 30 kilometer.

Lenger sør på Namdalskysten, og du kan reise dit med rutebåt via Namsos, ligger øya Jøa, også kjent som Olav Duuns rike. Øya er godt tilrettelagt med informasjonstavler og etablerte sykkelruter. Får du lyst på en pause kan du til og med besøke Duuns barndomshjem, hvor han begynte sitt forfatterskap.

Edel Blå from Gangstad Gårdsysteri

Edel Blå fra Gangstad Gårdsysteri har vunnet flere nasjonale priser og i følge Arne Brimi så er dette en av landets beste oster.

Mens Stokkøya er mest kjent for Stokkøya Sjøsenter, en perle av en resort som ligger ved Trøndelags fineste sandstrand, er Linesøya mest kjent for jordbær, og rågoe sådan. Stokkøya har vunnet en rekke priser, men høyest henger kanskje plassen på The Guardians liste over topp 10 strandhotell som er verdt et besøk, i hele verden.

Om jordbærene på Linesøya har vunnet noen priser er uvisst, men at de er blant de aller beste i Norge er hevet over en hver tvil. En kort sykkeltur over til fastlandet ligger tettstedet Stoksund med sin idylliske marina.

En liten avstikker videre, ut mot Harbak, ligger den enorme Harbakhula, som visstnok har plass til selveste Nidarosdomen i åpningen. Hula er et flott mål for en gåtur, som en forandring til sykkelsetet, og utsikten fra hula er formidabel.

Geologiøya Leka i Nord-Trøndelag

Øya Leka på Namdalskysten er Norges geologiske nasjonalmonument, og et eldorado for deg som liker aktivt friluftsliv og historiske opplevelser.

Omveien – den riktige veien

På Inderøy, innerst i Trondheimsfjorden, har du mange godbiter i vente. Bokstavelig talt. Langs strekningen som heter Den Gyldne Omvei, finner du nemlig Norges tetteste ansamling med gårdsbutikker og småskala matprodusenter. Og her er det langt fra kjedelig strikketøy og rosemalte kaketiner som selges.

Her får du nemlig kjøpt is, ost, kjøtt og bakevarer laget av de du handler hos. Gangstad Gårdsysteri er en av plassene du bør stikke innom. I gårdsbutikken finner du deres iser og oster, som også serveres ombord på Hurtigruten. Bedre kvalitetsstempel kan man knapt få. Når du trenger overnatting kan du velge mellom et moderne fjordhotell og flere små gårdshotell.

Råd på veien

Det viktigste er ikke alltid hvor du sykler, like viktig er nemlig hvordan. Når du ferdes i naturen er du på mange måter forpliktet til å være våken, og ta inn over deg alt det som finnes rundt deg.

Regn, temperatur og årstider spiller alle sine viktige roller for å skape naturgrunnlaget, men å omdanne dette fra ting og elementer til noe som faktisk gir en opplevelse, krever litt av deg også.

Du kjenner ikke luktene like sterkt hvis du ikke kjenner etter, på samme måte som du ikke ser sommerblomster og insekt langs stien, hvis du ikke ser ned.

Og, selv om du store deler av tiden har to hender på styret, ta deg tid til å stoppe opp, roe ned og ta noen bilder. Det er først når du står i ro at du hører alle lydene fra naturen, og bildene du tar med hjem er gode å ha når du skal fortelle om alt du har opplevd.

Planlegg sykkelferien

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Aldersgrense
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Vanskelighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklasse
  Årstid
  Overnatting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfasiliteter
  • Show More
  • No available filters
  Romfasiliteter
  Skidestinasjoner
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint
  Sykling
  Kano og kajakk
  Langrenn
  Fisking
  • Show More
  • No available filters
  Fottur
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlegg reisen
  Reiseinformasjon
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Taste Norway
  Lokalmat
  Barer og puber
  Restauranter og kafeer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Strender
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Fornøyelsesparker
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Generelt
Tilgjengelighet
Aldersgrense
 • Show More
 • No available filters
Rabatt
 • Show More
 • No available filters
Vanskelighetsgrad
Landskap
 • Show More
 • No available filters
Prisklasse
Årstid
Overnatting
Camping
 • Show More
 • No available filters
Hotellfasiliteter
 • Show More
 • No available filters
Romfasiliteter
Skidestinasjoner
Utendørsaktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Alpint
Sykling
Kano og kajakk
Langrenn
Fisking
 • Show More
 • No available filters
Fottur
Dyreliv og safari
 • Show More
 • No available filters
Vinteraktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Planlegg reisen
Reiseinformasjon
 • Show More
 • No available filters
Tjenester
 • Show More
 • No available filters
Taste Norway
Lokalmat
Barer og puber
Restauranter og kafeer
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter for barn
 • Show More
 • No available filters
Strender
Shopping
 • Show More
 • No available filters
Fornøyelsesparker
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages