Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Miljøvennlige tips på Den Gyldne Omvei

7 grønne høydepunkter
Med kortreiste delikatesser og hjemmelagde opplevelser har Den Gyldne Omvei blitt et mekka for miljøbevisste turister.
Røde naust langs sjøkanten på Straumen i Inderøy
Straumen, Inderøy.
Photo: Steinar Johansen

Her på Inderøy i Trøndelag, et område kjent for sitt frodige kulturlandskap og sjarmerende gårder, har politikeren Knut Øye Brandsås vokst opp. Helt fra Brandsås var liten har han vært opptatt av omgivelsene rundt seg, og i dag setter han bærekraft og miljøvern først i arbeidet som gruppeleder i Inderøy Venstre.

Den unge politikeren var derfor svært stolt da hjemstedet ble sertifisert som et bærekraftig reisemål av Innovasjon Norge i 2016.

Den Gyldne Omvei på Inderøy fortjener mye æren for den gjeve utmerkelsen. Den grønne suksesshistorien startet allerede på 1990-tallet da et knippe lokale bedrifter gikk sammen og kom opp med en idé om en litt spesiell avstikker fra hovedveien E6. I dag har Den Gyldne Omvei vokst frem til å bli et sterkt varemerke med flere enn 20 utvalgte besøkssteder, der de aller fleste har en tydelig miljøprofil.

Her introduserer Knut Øye Brandsås deg for noen av områdets grønne høydepunkter.

1. Opplev kunst i det fri

Muustrøparken Skulturpark finner du i sentrum av Straumen, det største tettstedet i Inderøy kommune. Ta en avslappende tur langs elven, bli fotografert mens du går over den historiske Muusbrua og la deg fascinere av de mange statuene og skulpturene i parken.

Det er Nils Aas, en av Norges mest anerkjente skulptører, som står bak flere av kunstverkene i parken. Det anbefales også å ta den korte spaserturen bort til Nils Aas Kunstverksted, der du kan oppleve en bemerkelsesverdig kunstsamling.

2. Dra på besøk til oldefar

Er du lei av vanlige hoteller? Få et avbrekk fra hverdagen og bestill et komfortabelt rom på Strømnes og Oldefars gjestehus. Det koselige gårdshotellet er kjent for sin avslappende atmosfære og smakfulle mat, laget av lokale råvarer.

Oldefars gjestehus legger vekt på å ha en bærekraftig drift og er sertifisert som Miljøfyrtårn.

3. Tråkk deg rundt Inderøy

Lei deg en sykkel og utforsk halvøya på to hjul. Borgenfjorden rundt er en rute på 32 kilometer hvor du triller forbi trønderske gårder, kulturlandskap og historiske bygninger, som blant annet middelalderkirken Mære kirke.

Langs veien finnes det flere idylliske steder hvor du kan ta en pust i bakken og sette tennene i fersk, lokal mat. Velg mellom to pakketilbud: dagstur eller en tur med overnatting.

4. Nyt lokale smaker

Lukten av fersk, lokal mat fra Inderøys spennende restauranter vil følge deg langs Den Gyldne Omvei. På det lokale spisestedet Øyna får du servert en smakfest av de sjeldne og en utsikt du sent vil glemme. Restauranten ligger på et utsiktsplatå hvor man kan se utover Inderøy og Trondheimsfjorden. Maten er laget fra bunnen, med lokale råvarer, av kokker som har gode lokalkunnskaper om mat og retter.

5. Prøv Inderøys gyldne dråper

Engelsk pale ale, tysk dunkel eller amerikansk IPA? Finn din favoritt blant 20 forskjellige øltyper på Inderøy gårdsbryggeri. I tillegg til utsalget, kan du lære noen hemmeligheter av bryggeri-ekspertene ved å delta på både ølsmaking og kurs i ølbrygging.

Inderøy gårdsbryggeri har et bevisst forhold til miljøet og er blitt miljøfyrtårnsertifisert.

6. Utforsk Inderøy til fots

Snør på deg et par ordentlige tursko, og ta en fottur til idylliske Vangshylla i løpet av oppholdet ditt. Ruten inkluderer alt fra stier gjennom kulturlandskap og bratte bakker til viker og bukter egnet for en liten dukkert. Det blir vel ikke bedre?

7. Smak prisvinnende ost

Ingen tur til Den Gyldne Omvei uten et besøk på Gangstad Gårdsysteri, som lager ost og iskrem av gårdens ferske kumelk. Det blir med andre ord ikke mer kortreist enn dette. Og selv om gårdsbutikken er liten, er osten og iskremen av internasjonal klasse.

Gangstad Gårdsysteri har de seneste årene blitt tildelt flere priser og utmerkelser for sine smakfulle oster.

Grønne reisemål

Noen steder er merket bærekraftige …

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men alle kvalifiserer ikke til å bli merket som en bærekraftig destinasjon. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

Den Gyldne Omvei

En spennende omvei

Den Gyldne Omvei er et lokalt samarbeid som har som mål å forbedre kvaliteten på opplevelser på Inderøy, med strenge krav til nåværende og nye medlemsbedrifter.

Den Gyldne Omvei inkluderer kunstnerverksteder, spisesteder, gallerier og historiske minnesmerker. I dag teller det lokale samarbeidet 21 medlemsbedrifter.

Inderøy ligger en kort kjøretur fra E6 mellom Verdal og Steinkjer i Trøndelag.

Innherred-regionen tilbyr også …

For å finne bærekraftige produkter, klikk på «Filtrer søket» og velg
«Green Travel – Eco certified providers».

×

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages