Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Make sure to plan a stop at Svartisen glacier.
Make sure to plan a stop at Svartisen glacier..
Photo: Olav Breen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Turforslag langs Kystriksveien

Du bør bruke minst fem dager på å oppleve Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø. Her er forslag til hvordan du kan legge opp turen. Bruk turforslaget som inspirasjon.

Dag 1: Steinkjer - Rørvik

Om du har overnattet i Trondheim, så fungerer denne etappen også fint. Beregn da ca 2 timer lenger kjøring denne dagen. Med beregnet 3,5 timers kjøretid Steinkjer - Rørvik har du god tid til å utforske høydepunktene langs ruta. Se oppsummering av attraksjoner og aktiviteter langs ruta i kartet nedenfor.

Mellom Steinkjer og Namsos er det en drøy times kjøring. Anbefaler et stopp hos håndverkerne Lensmannsgården på Namdalseid. I Namsos er det flere interessante museer og utstillinger. Her er det sagbruksmuseum, bygdemuseum (Namdalsmuseet), kunstmuseum og rockemuseum. Ta gjerne turen opp på Klompen som har flott utsikt over Namsos og fjorden.

Fra Namsos går turen opp Fv. 769 til Lund (ca en times kjøring), og ferge over til Hofles. Fra Hofles er det ca 30 minutter til Rørvik. I kystkultursenteret Norveg formidles 11000 års kysthistorie gjennom en spennende utstilling. I sommersesongen kan du bli med på fortellerteater rundt om i Rørviks gamle bygninger.

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

En magisk avstikker - Skrøyvdalsvegen

Skrøyvdalen er en gjemt liten perle mellom Høylandet og Rørvik som er vel verdt en liten omvei. Her finner du den mektige Skrøyvstadfossen og den flotte dalen Skrøyvdalen. Har du lyst til å finne roen og ta en pust i bakken er Setran Familiegård det rette stedet. 

Reiserute dag 1

Kjøretid: 
Steinkjer - Namsos: 75 km / 1 time, 10 minutter
Namsos - Hofles: 53 km / 50 minutter
Ferge Lund - Hofles: 25 minutter
Hofles - Rørvik: 30 km / 30 minutter

Totalt antall kilometer: 160 km
Estimert kjøretid inkludert ferge: 3,5 time

Se reiserute i Google maps.
 

Dag 2: Rørvik - Leka - Brønnøysund/Torghatten

Første stopp er Leka. Fra Rørvik følger du Fv. 771 nordover. Ta av mot Leka noen kilometer før dere når Fv. 17. Det er 20 minutters fergetur fra Gutvik over til Leka (Skei). Leka ble i 2010 valgt til Norges Geologiske Nasjonalmonument på grunn av sin meget spesielle geologi.

Ta derfor en kjøretur eller sykkeltur rundt Leka og opplev det meget spesielle landskapet. Kjør gjerne innom Steinsenteret på Leka Motell og Camping for å få bakgrunnsinformasjon. Hver tirsdag, torsdag og lørdag i juli samt hver lørdag i juni/august, er det guiding i Solsemhula.

Fra Leka går turen tilbake til Bogen og opp til Holm via Fv. 17. En fergetur på 20 minutter tar dere til Vennesund som er på Helgelandskysten i Sømna kommune.  Vennesund Brygge eller Klakkskjæret på Berg er gode alternativ enten for lunsj eller middag mellom Vennesund og Brønnøysund.

Overnatt i Brønnøysund eller Torghatten (12 km). Veien til Torghatten er skiltet fra Brønnøysund, kjør over Brønnøysundbrua. Turen opp til selve hullet tar ca. 20 minutter hver vei langs en godt opparbeidet sti og er en flott kveldstur. Det finnes et eget hefte om dannelsen av det fantastiske hullet.

 

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Reiserute dag 2

Kjøretid: 
Rørvik - Gutvik: 75 km / 1 time, 15 minutter
Ferge Gutvik - Skei (Leka) tur/retur: 40 minutter
Leka rundt: 30 km / 30 minutter
Gutvik - Holm: 40 km / 40 minutter
Ferge Holm - Vennesund: 20 minutter
Vennesund - Brønnøysund: 50 km / 50 minutter
(Brønnøysund - Torghatten: 14 km / 20 minutter)

Totalt antall kilometer: ca 170 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: ca 4,5 timer

Se reiserute i Google maps.
 

Dag 3: Brønnøysund - Herøy/Dønna/Sandnessjøen

Om du ikke fikk med deg Torghatten - hullet i går, så starter dagen med en tur i Norges mest kjente fjellformasjon. Vi anbefaler også et stopp på Norsk Havbrukssenter på vei ut mot Torghatten.

Etter Brønnøysund går turen opp til fergeleiet på Horn. På veien anbefales å ta en stopp på urtegården Hildurs Urterarium. Fra Horn går det ferge til Anndalsvåg og deretter er det en kort kjøretur til Forvik. Vær ute i god tid til ferga, og besøk det koselige kaffebrenneriet som ligger på fergeleiet på Forvik.

Fra Forvik går det ferge til Tjøtta, og deretter går turen nordover mot Alstahaug. Like etter ferjeleiet på Tjøtta ligger den internasjonale kirkegården etter 2. verdenskrig. På Alstahaug formidles kulturarven etter dikterpresten Petter Dass på Petter Dass Museum og kirke. Museumsbygget er tegnet av Snøhetta arkitekter, og er en opplevelse i seg selv. Daglige guidinger og aktiviteter i sommersesongen samt lunsjservering.

Noen få kilometer lenger nord ligger fergeleiet på Søvik; herfra kan du ta ferga over til Herøy. Ruta Herøy – Dønna er en flott opplevelsesvei. På Herøysiden snor veien seg fra øy til øy, med flott utsikt mot De Syv Søstre på fastlandet. Langs veien finnes fiskeplasser, muligheter for båttur, hestesenter og servering/overnatting. 

Overnatting
Det er mange overnattingsmuligheter på denne delen av Helgelandskysten, og du kan både avslutte dagen på Herøy eller Dønna om du ønsker en øy-overnatting, eller ved Sandnessjøen - her er det flere hotellmuligheter i ulike prisklasser, og 2 campingplasser rett sør for byen.

 

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Reiserute dag 3

Kjøretid: 
Brønnøysund - Horn: 13 km / 15 minutter
(Torghatten - Horn: 30 km / 35 minutter)
Ferge Horn - Andalsvåg: 20 minutter
Andalsvåg - Forvik: 17 km / 17 minutter
Ferge Forvik - Tjøtta: 60 minutter
Tjøtta - Søvik: 25 km / 20 minutter
Ferge Søvik - Herøy: 30 minutter
Herøy - Nord Dønna: 45 km / 50 minutter
Overnatting Dønna

Med overnatting Sandnessjøen:
Nord Dønna - Bjørn: 20 km / 25 minutter
Ferge Bjørn - Sandnessjøen: 30 minutter

Totalt antall kilometer: ca 133 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: ca 4,5 timer

Se reiserute i Google maps.
(med overnatting Nord Dønna)
 

Dag 4: Herøy/Dønna/Sandnessjøen - Kilboghamn/Tonnes

Om du overnattet på Herøy eller Dønna, så går turen først inn til Sandnessjøen, før turen går videre nordover. Fikk dere ikke med dere Petter Dass museet i går, så ta gjerne turen dit først. Eller start dagen med en tur i De Syv Søstre. Kjøretiden denne dagen er kun 3 timer, så etappen kan gjøres unna selv med sen start.

Fra Sandnessjøen går turen opp til Levang fergeleie, og ferge over til Nesna. Neste etappe er en vakker etappe over Sjonfjellet, med fantastisk utsikt utover havet mot Lovund og Træna, før du kommer til Stokkvågen. Stokkvågen er fergeknutepunkt for de som skal ut til Lovund eller Træna. 

Noen hundre meter nord for Stokkvågen ligger Grønsvika Kystfort. Her kan du ta en spasertur rundt fortet og nyte utsikten, og besøke den flotte utstillingen. Videre nordover kjører dere gjennom Aldersundet og et eventyrlig landskap, før dere ankommer overnattingsstedet.

Overnatting (også markert i kartet nedenfor)

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Reiserute dag 4

Kjøretid: 
(Nord Dønna - Bjørn: 20 km / 25 minutter)
(Ferge Bjørn - Sandnessjøen: 30 minutter)
Sandnessjøen - Levang: 34 km / 34 minutter
Ferge Levang - Nesna: 20 minutter
Nesna - Stokkvågen: 66 km / 1 time, 10 minutter
Stokkvågen - Kilboghamn: 25 km / 25 minutter
(Stokkvågen - Tonnes: 34 km / 35 minutter)

Totalt antall kilometer: ca 140 km 
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer

Se reiserute i Google maps.
 

Dag 5: Kilboghamn/Tonnes - Svartisen - Ørnes/Inndyr

Denne dagen starter med 2 ferger, før dere er over i Meløy. Fra fergekaia er det ca 15 minutter med bil til kaia der det går båt over til Svartisen. Denne går i sommersesongen fra ca slutten av mai til litt ut i september. Se link til tider i faktaboks. 

Svartisen kan oppleves på ulike måter:
1: Gå opp til Brestua og nyte utsikten til breen derfra (ca 1 km),

2: Gå opp til isen på egenhånd. Merk: Det er 3 km opp til stien og ytterligere 40 minutter opp til kanten av breen, så deree må beregne ca 3 timer på turen (tips: Lei sykkel på kaia - avtales med båtfører !),

3: Bli med på brevandring. I sesongen er det brevandring hver eneste dag. Turen tar ca 5 timer, og minimum aldersgrense er 12 år. Bestilling senest dagen før. 

4: Bo på Svartisen. Stor, komfortable hytte leies ut på Svartisen. 

Når en kjører videre etter å ha tatt båten tilbake fra Svartisen, så kan en ta fjellveien til høyre rett etter Svartisetunnelen (ved Fykanvatnet) og komme opp i de fantastiske Glomfjella. 

Området rundt Svartisen og Glomfjella, samt øyene i havet utenfor utgjør et fantastisk turområde - enten du ferdes på beina eller i båt. Her er det mulig å fylle mange dager om en trives ute i naturen. Les mer på våre områdesider.

Overnatting:
Overnatting denne dagen kan skje i nærheten av Ørnes/Glomfjord, eller en kan også kjøre opp til Inndyr i Gildeskål. Men en har også mulighet til en litt spesiell opplevelse ute på øya Støtt - overnatting på Støtt Brygge.

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Reiserute dag 5

Kjøretid: 
Ferge Kilboghamn - Jektvik: 60 minutter
Jektvik - Ågskardet: 27 km / 27 minutter
Ferge Ågskardet - Forøy: 10 minutter
Forøy - Kai båt til Svartisen: 12 km / 12 minutter
(Båt til Svartisen)
Kai båt til Svartisen - Ørnes: 42 km
(Ørnes - Inndyr: 40 km / 40 minutter)

Totalt antall kilometer: 100 km (142 km)
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer.

Se reiserute i Google maps.
 

Dag 6: Ørnes/Inndyr - Sandhornøy - Saltstraumen - Bodø

Fra Ørnes og Meløy kjører dere inn i Gildeskål, og tar en avstikker via Sandhornøy før dere kommer inn på Kystriksveien igjen ved Kjøpstad. På veien finner dere blant annet rasteplassen og utsiktspunktet Ureddplassen, de flotte strendene ved Storvika og Sandviksanden, Sandhornet, og Kjellingstraumen. 

Etter Kjøpstad/Kjellingstraumen er det kun en drøy halvtime opp til Saltstraumen. Anbefaler et lengre stopp her, og har dere med dere fiskeutstyr er det bare å prøve seg. 

Fra Saltstraumen er det kun 30 km inn til Bodø.

  • Attraksjoner og aktiviteter
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Reiserute dag 6

Kjøretid: 
Ørnes - Inndyr - Sund: 48 km / 50 minutter
Ferge Sund - Horsdal: 10 minutter
Horsdal - Kjøpstad: 29 km, 30 minutter
Kjøpstad - Saltstraumen: 35 km, 30 minutter
Saltstraumen - Bodø: 30 km, 30 minutter

Totalt antall kilometer: 140 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer

Se reiserute i Google maps.