Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Vennesund
Vennesund.
Photo: Olav Breen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Jordbrukskommunen Sømna

Strandflaten og det milde klimaet har siden jernalderen skapt det frodige jordbruket som gjør Sømna til Nordlands største landbrukskommune. Mange reiser gjennom landskapet for å komme fortest mulig til neste ferje. Det er det ingen grunn til. Ta en pause og opplev gjestfriheten selv.

Vid strandflate og mildt klima har siden jernalderen skapt et frodig, gjestfritt og stort landbruk i Sømna. Halvøya omkranset av grunt hav, små holmer og idylliske kalkstrender er i tillegg et eldorado for kajakkpadlere og dykkere. Strandflaten er dyrket helt til fjellskråningene, der du kan følge tilrettelagte stier opp til svimlende utsikt. 

Lysingen er med sine 648 meter høvdingen blant fjellene. Samme navn har også ferja som går mellom Holm i Bindal og Vennesund i Sømna. På Vennesund er det lange tradisjoner som handelssted. Her finnes camping, rorbuer, båtutleie og ei restaurert brygge med matservering. 

Ting du bør få med deg på Sømna

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Kystriksveien fra Holm til Vennesund

Ferjeleiet Vennesund har en lang historie. På 1600-tallet var Vennesund kjent som et godt handelssted. I dette ”fjordkrysset” har det siden vært gjestgiveri, jektebruk og fiskeoppkjøp. Den gamle handelsbrygga brant ned i februar 1920. Den ruvende  laftede huset som står på Vennesund Brygge i dag, er fra 1920-årene og var den gangen Helgelands største trebygning. I bryggekafeen kan du nyte et godt måltid mat. Her er også et stort båtnaust med nordlandsbåter- og selvsagt kan du leie båt her for en fisketur.

Fra Vennesund Camping går det sti til strandskulpturen Hai-Ku-Badekar som er en del av Skulpturlandskap Nordland  og videre til Olavskilden.

Flere severdigheter og opplevelser i Sømna

Hai-Ku-Badekar

Ble avduket i 1993, og er laget av den irske kunstneren Dorothy Cross som er født i Cork i Irland (1956). Det særegne kunstverket i stransonen besto opprinnelig av et badekar  en strandet hai med kvinnebryst og ku-jur i granitt. Badekaret, som egentlig skulle ruste bort i tidens fylde, ble tatt av en storm den andre vinteren det sto her. Skulpturen kan ses fra ferjedekken ved innseilingen til Vennesund. 

Olavskilden

Dette er den nordligste kilden av alle St. Olavskilder i Norge. Sagaen forteller at Olav den Hellige skapte denne kilden. Under arbeidet med en kanal gjennom eidet skal det ha blitt lite vann. Olav slo da i fjellet med sverdet sitt og ut strømmet det livgivende vannet. Kilden fikk helbredende kraft fordi kongen skal ha drukket det. Siden kunne folk ro i dagevis for å få tilgang til det helsebringende vannet, og mange som var for syke til å valfarte til Nidaros, valgte i stedet å dra til Vennesund for å hente vann til dåp eller til medisinsk bruk. 

Turmuligheter

Langs FV17 er det flere startsteder for gode turstier og toppturer:

Trælneshatten
Kjørsvikfjellet
Sømnesfjellet