Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Steinkjer Kirke
Steinkjer Kirke.
Photo: Olav Breen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Innerst i Trondheimsfjorden

Kystriksveien begynner i Steinkjer. Her kan du se verdens største hagestol på utsiktspunktet Oftenåsen, eller den 5000 år gamle helleristningen Bølareinen. Byen ligger innerst i Trondheimsfjorden, ved munningen av Steinkjerelva. Steinkjer er rik på både gammel som ny historie. Dette er en av Norges fremste funkisbyer. 

Bykjernen er preget av funkisarktitektur fra 50-60-tallet og Steinkjer kirke (1965) er et landemerke i bybildet.  Steinkjer er sydligste punkt langs Kystriksveien og ligger bare 120 km nord for Trondheim. Byen er Nord-Trøndelags fylkeshovedstad. Steinkjer, innerst i Trondheimsfjorden, er også nordligste by på Innherred som for øvrig omfatter kommunene Verdal, Inderøy og Levanger.

Steinkjer kalles ofte bygdenes by og når du kommer til Steinkjer fra sør, vil du se det karakteristiske jordbrukslandskapet som kjennetegner Innherred. Kommunen er stor og fra sentrum til yttergrensen av kommunen er det hele 40 km.  

Like nord for sentrum ligger Egge som en gang var et maktsentrum i Norge.  Kalv Arnasson fra høvdingegården på Egge var leder for bondehæren som gikk mot Olav Haraldsson i slaget på Stiklestad i 1030.    

Annen hvert år arrangeres en Vikingfestival på Egge. Et familiearrangement som trekker flere tusen besøkende. Det arrangeres også to årlige musikkfestivaler i Steinkjer. Folkemusikkfestivalen Hilmarfestivalen (november) og rockefestivalen Steinkjerfestivalen (juni).  

Handelsbyen Steinkjer trekker til seg kjøpelystne fra et stort omland. Her finner man både et levende sentrum og et større og sentrumsnært kjøpesenter med over 100 butikker.  

Turistkontoret/Kystriksveien Info-Center ligger sentralt til ved E6, nært buss- og jernbanestasjon og kjøpesenteret.  Her får du råd og tips til turen både langs Kystriksveien så vel som opplevelser på Innherred.

Ting du må få med deg i Steinkjer

Overnatting i Steinkjer

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Booking og planlegging

Book sykkelutleie i Steinkjer

Turistkontoret på Steinkjer huser både Kystriksveien Info-Center og Innherred Turistkontor.  Her kan du leie sykler for både kortere og lengre turer.  Bestill gjerne online.   

Online bestilling av sykkelutleie i Steinkjer.

Bestill bagasjetransport.

Trenger du hjelp til å planlegge turen ?

Vil du legge inn Steinkjer som en del av din Kystriksveien opplevelse kan du kontakte Kystriksveien eksperten på våre turplanleggingssider. Vi lager skreddersydde turforslag. Tjenesten er gratis forutsatt at du bestiller turen gjennom oss.

Brosjyremateriell og kart

Det er Innherredsguiden som er den lokale brosjyren for Steinkjer. I vår webshop kan dere bestille denne og annet relevant stoff. Blant annet kan en gjøre mange spennende sykkelturer med utgangspunkt i Steinkjer. 

Gå til webshop.

 

Flere severdigheter og opplevelser i Steinkjer

Bølareinen og andre fornminner i Steinkjer

En halvtimes kjøring ut av Steinkjer sentrum, langs østsiden av Snåsavatnet, ligger den ca. 3-4000 år gamle Bølareinen. Dette er en helleristning av en rein i full størrelse.  I samme område er det også funnet mange andre ristninger. Helleristningene stammer fra den tiden da Trondheimsfjorden gikk helt inn til dette området. For å besøke Bølareinen bør du ha egen bil.

Bardalsfeltet på Gården Bardal vest for Steinkjer (langs Trondheimsfjorden) er Midt-Norges største helleristningsfelt med ca. 400 figurer fordelt på 300 kvadratmeter.  De eldste ristningene er såkalte veideristninger av ulike dyr og er fra ca. 4000 f.Kr.  Senere ristninger ble risset over de gamle, noe som gjør noen av figurene vanskelig å tyde.  Bardalsfeltet ligger 11 km vest for Steinkjer.  Lei gjerne en sykkel på turistkontoret. Det finnes en rekke andre spennende gravminner og helleristninger i Steinkjer.  

Du kan lese mer om dem ved å laste ned denne brosjyren.

Verdens største hagestol

På Oftenåsen står verdens største hagestol! Oftenåsen (336 moh.) er et bynært turområde i Steinkjer med godt tilrettelagte stier. Utsikten fra toppen er flott over så vel byen som Trondheimsfjorden. Turen opp fra parkeringsplassen (foten av Oftenåsen) går du på 30-50 minutter, avhengig av hvilke sti du følger.  Om du velger å gå fra sentrum må du beregne ca. 30 minutter ekstra.

Oftenåsen har de siste årene blitt et svært populært turområde med mange brukere.  Der ikke tillatt å sykle på stiene.  På toppen av Oftenåsen finner du Peilehytta som har åpent for servering hver søndag i sommerhalvåret.  Her står også verdens største hagestol.  Utsikten over byen er flott. 

Norges Geografiske Midtpunkt 

En populær tur både sommer og vinter er Norges Midtpunkt i Ogndal, øst for Steinkjer sentrum.  Statens Kartverk har lagt til grunn en anerkjent internasjonal metode for å beregne Norges Geografisk midtpunkt (arealtyngdepunkt). Stedet ligger i Skjækra Landskapsvernområde, en times gåtur fra parkeringsplassen ved Lustadvatnet (ca.40 km fra Steinkjer sentrum). Turen går langs en til dels gruset sti og langs en 10 km lang svillesti. Du kan fint ta turen med vanlige joggesko. På selve midtpunktet er det reist en bauta. 

Bystranda

På gode sommerdager kan du ikke unngå å legge merke til yrende folkelivet på bystranda midt i sentrum. Stranda er anlagt like ved munningen av Steinkjerelva ved E6.  Det er gode parkeringsmuligheter like ved. 

Bystranda Steinkjer

En 1,3 km lang labyrint  

Midt i Steinkjer like ved turistkontoret finner du en imponerende 1,3 km lang labyrint som består av hele 3300 Søtmispel. En tur i labyrinten kan gjøre at besøket i Steinkjer blir litt lengere enn planlagt.

Transport til og fra Steinkjer

Steinkjer ligger bare 100 km nord for Trondheim Lufthavn Værnes.  Flyplassen har gode forbindelser med andre norske byer samt en rekke internasjonale direkteruter bla. fra Amsterdam, Stockholm og København. Nordlandsbanen fra Trondheim til Bodø passerer Steinkjer. Mellom Steinkjer og Trondheim er det også gode forbindelser med Trønderbanen.  

Du kan reise fra Trondheim via Steinkjer videre til Namsos med Ekspressbussen. Det er også hyppige bussavganger mellom Namsos og Steinkjer.  *

Fly: www.avinor.no
Tog: www.nsb.no 
Buss: www.tronderbilene.no 

Mer informasjon om Steinkjer:

www.visitinnherred.com (kommunene Levanger, Inderøy, Verdal, snåsa og Steinkjer)
www.steinkjerfestivalen.no (musikkfestival, juni hvert år)
www.hilmarfestivalen.no (folkemusikkfestival, november hvert år)
www.midtpunktet.no (Norges Geografiske Midpunkt, populært turmål)