Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Træna
Træna, Helgeland.
Photo: Olav Breen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Tenk Træna – fisk og festival i fellesskap

Ytterst på Helgelandskysten, 33 nautiske mil til havs, på kanten av storhavet, ligger Træna. Dette er Norges eldste fiskevær og en av Norges minste kommuner. Hver sommer ruler hele øya når den internasjonale musikkfestivalen tidobler innbyggertallet.  Sterke musikkopplevelser langt ut i havgapet.

Tar du turen til Træna, så tenker du Træna i lang tid etterpå. Et livskraftig samfunn tar i mot deg med åpen armer året rundt. Træna er landets eldste fiskevær med to aktive fiskebruk og nærmere 30 fiskebåter. Her finnes butikker, skole, kafé, kro, overnattings- og spisested og museum. 

Det tar 1,5 t med hurtigbåt fra fastlandet (Stokkvågen) til Træna. Med ferje tar det vel 3 t.

Selvær er den nest største blant øyene. Sanna er øya som er kjent for de ikoniske fjellene, med Trænstaven som strekker seg 338 moh. Visste du at Træna har sitt eget Hawaii – med kritthvite strender, men også historisk sett er det en kobling med Hawaii. Les mer på http://www.tenktraena.no/traenahawaii/

Komme seg til Træna

Dagsturer til Træna

Med Trænaruta og Nordlandsekspressen kan en ta dagstur til Træna eller Lovund hver onsdag eller fredag. En reiser da med Trænaruta kl. 1100 fra Sandnessjøen (1130 fra Nesna). Til Træna kommer en kl. 1335. kl 1855 hopper du på Trænaruta igjen og tar denne ned til Onøy (ankomst 2020). Her hopper du på Nordlandsekspressen, som tar deg siste biten ned til Sandnessjøen eller Nesna. 

Transport til Træna

Selv om Træna ligger ute i havgapet er øya lett tilgjengelig både sørfra og nordfra - enten du kommer via Bodø eller Sandnessjøen. Kommer du med bil er ruteknutepunktet på fastlandet Stokkvågen, ca en time fra Mo I Rana (70 km), og ca 2 timer (100km + en ferge) nord for Sandnessjøen. 

Fra Sandnessjøen/Stokkvågen med hurtigbåt: Trænaruta går Sandnessjøen - Træna, og er blant annet innom Nesna, Stokkvågen, Lovund på veien. På onsdager og fredager er det mulig med dagstur til Træna, kombinert med Nordlandsekspressen.

Fra Bodø med hurtigbåt: Nordlandsekspressen går mellom Bodø og Sandnessjøen daglig, og skal du til Træna hopper du av på Onøy, og tar Trænaruta opp til Træna. Sen ankomst. 

Ferje fra Stokkvågen (FV 17).

 

Severdigheter og opplevelser på Træna

Trænafestivalen

Trænafestivalen har gjort Træna kjent også internasjonalt. I fantastiske omgivelser og sterk kunstnerisk integritet, har festivalen befestet sin posisjon som et av Nord-Norges vakreste kulturarrangement. Trænafestivalen setter opp ekstrabåter både til og fra Bodø, Stokkvågen og Sandnessjøen. Alle båtreiser i regi av Trænafestivalen kan bookes via hjemmesida.

Træna

Træna Museum

Museets hovedbygnig er et gammelt nordlandshus fra 1910, kalt ”Huset på veien”. Huset var opprinnelig et privat bolighus, men ble også brukt som legekontor og garnbøttingsted. I dag kan man finne gjenstander utstilt som stammer fra steinalder og middelalder, samt få et innblikk i livet til en kystfamilie gjennom hele 1900-tallet. Åpningstid fra 15. Juni til 15. August: mandag – Lørdag kl 11- 16.00.

Sanna – Turmuligheter

Ingen Træna-tur er komplett uten et besøk på den 3 kvadratkilometer store øya Sanna. Her finnes fjelltoppene, flotte turstier, hvite strender og mørke grotter. Ta båten fra Husøy til Sanna.

Kirkehelleren: Denne katedralaktige helleren har en mektig atmosfære med en rik historie. Utgravninger her har avslørt 9000 år gamle funn, og i dag blir det ofte holdt konserter her.

Gompen/NATO-stasjonen: Gompen er den høyeste toppen som kan nås uten klatreutstyr, og den eneste med asfaltert bilvei hele veien opp. Følger du bilveien, må du gjennom en 300 meter lang, ubelyst tunnel, så ta med lommelykt. Det er også mulig å komme seg opp via en gammel taubane, rett nord for Kirkehelleren.

Gå rundt fjellene: Følg bilveien til du er mellom Trænastaven og Breitind, og du vil finne begynnelsen av Kjærlighetsstien som går hele veien rundt Trænafjellene. En super dagstur!

Trænstaven: OBS! Guide og klatreutstyr behøves! Spør en turistguide om mer informasjon.

Træna