Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Make sure to plan a stop at Svartisen glacier. Make sure to plan a stop at Svartisen glacier.
Credits
Make sure to plan a stop at Svartisen glacier..
Photo: Olav Breen
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Turforslag langs Kystriksveien

Du bør bruke minst fem dager på å oppleve alt Kystriksveien kan by på fra Steinkjer til Bodø. Her er forslag til hvordan du kan legge opp turen.De fleste reiser langs Kystriksveien med bil eller sykkel. Her finner du turforslag for en fem-dagers tur med bil. Bruk turforslaget som inspirasjon.

Dag 1: Steinkjer - Rørvik

Egge museum i Steinkjer er et barnevennlig friluftsmuseum med dyr og aktiviteter samt en spennende byutstilling. Steinkjer kirke i sentrum av byen er kjent for sin utradisjonelle utsmykning, med veggdekorasjoner og glassmalerier av byen store sønn Jacob Weidemann. For barnefamiliene er Dampsaga bad i sentrum populært.

I "På Hjørnet" i Namdalseid produserer de to lokale håndverkerne Ane og Tone samiskinspirert håndverk samt redesign og glasskunst. Langs ruta er det flere håndverkere og småbutikker som er verdt et besøk.

På vei inn til Namsos bør du få med deg Norsk sagbruksmuseum hvor det fortsatt produseres på de gamle maskinene fra 1800-tallet. På opplevelsessenteret Rock City Namsos kan du lokke fram rockeren i deg.

Namsos er handelssenteret i Namdalen, og her finnes flere kjøpesentre, fire museer, og et koselig lysstøperi. Ta gjerne turen opp på Klompen som har flott utsikt over Namsos og fjorden.

Fra Namsos går turen til Rørvik via Fv. 769 (+ ferge Hofles - Lund)

I kystkultursenteret Norveg formidles 1 100 års kysthistorie gjennom en spennende utstilling. I sommersesongen kan du bli med Pernille på fortellerteater rundt om i Rørviks gamle bygninger.

Kjøretid inkludert én fergetur:

Steinkjer - Namsos: 70 minutter
Namsos - Rørvik: 1 time 45 minutter
Tips: Har du litt ekstra tid i Rørvik-området, kan du besøke gamle fiskeværetSør Gjæslingan.

Dag 2: Rørvik - Brønnøysund/Torghatten

Første stopp er Leka. Fra Rørvik følger du Fv. 771 nordover. Ta av mot Leka noen kilometer før dere når Fv. 17. Det er 10 minutters fergetur fra Gutvik over til Leka (Skei). Leka ble i 2010 valgt til Norges Geologiske Nasjonalmonument på grunn av sin meget spesielle geologi. Ta derfor en kjøretur eller sykkeltur rundt Leka og opplev det meget spesielle landskapet. Kjør gjerne innom Steinsenteret på Leka Motell og Camping for å få bakgrunnsinformasjon. Hver tirsdag, torsdag og lørdag i juli samt hver lørdag i juni/august, er det guiding i Solsemhula.

Fra Leka går turen tilbake til Bogen og opp til Holm via Fv. 17. En fergetur på 20 minutter tar dere til Vennesund som er på Helgelandskysten i Sømna kommune.  Vennesund Brygge eller Klakkskjæret på Berg er gode alternativ enten for lunsj eller middag mellom Vennesund og Brønnøysund.

Overnatt i Brønnøysund eller Torghatten (12 km). Veien til Torghatten er skiltet fra Brønnøysund, kjør over Brønnøysundbrua. Turen opp til selve hullet tar ca. 20 minutter hver vei langs en godt opparbeidet sti og er en flott kveldstur. Det finnes et eget hefte om dannelsen av det fantastiske hullet.

Kjøretid og ferger:

Rørvik - Gutvik (fergeleie): 1 time 30 minutter
Ferge: Gutvik - Leka (Skei): 15 minutter
Leka rundt: 30 minutter
Ferge Leka - Gutvik: 15 minutter
Gutvik - Holm: 40 minutter
Ferge Holm - Vennesund: 25 minutter
Vennesund - Brønnøysund: 45 minutter
Brønnøysund - Torghatten: 15 minutter
Tips: For kulturinteresserte er kystkultursenteret på Nevernes Havn et naturlig valg. Nevernes ligger ved Hommelstø ca 30 km fra Fv. 17 (ta av på 76 noen kilometer sør for Brønnøysund). Her tilbys det overnatting i hytter. Middagsservering på Persplassen Kafe og Pub. 

Dag 3: Brønnøysund - Dønna

På veien ut mot Torghatten passerer du Norsk Havbrukssenter hvor du kan oppleve oppdrettsfisk på nært hold, styre undervannskameraer, mate laks og få vite mer om livet i havet. Daglige omvisninger hele året.

Sett gjerne av en ekstra dag på Vega, og ikke bare et par timer i forbifarten.

Fortett fra Brønnøysund mot Horn. Det anbefales å ta en stopp på urtegården Hildurs Urterarium. Her er det muligheter for omvisning og besøk i gårdsbutikken. Fra Horn går det ferge til Anndalsvåg og deretter er det en kort kjøretur til Forvik. Vær ute i god tid til ferga, og besøk det koselige kaffebrenneriet som ligger på fergeleiet på Forvik.

Fra Forvik går det ferge til Tjøtta, og deretter går turen nordover mot Alstahaug. Like etter ferjeleiet på Tjøtta ligger den internasjonale kirkegården etter 2. verdenskrig. På Alstahaug formidles kulturarven etter dikterpresten Petter Dass på Petter Dass Museum og kirke. Museumsbygget er tegnet av Snøhetta arkitekter, og er en opplevelse i seg selv. Daglige guidinger og aktiviteter i sommersesongen samt lunsjservering.

Noen få kilometer lenger nord ligger fergeleiet på Søvik; herfra kan du ta ferga over til Herøy. Ruta Herøy – Dønna er en flott opplevelsesvei. På Herøysiden snor veien seg fra øy til øy, med flott utsikt mot De Syv Søstrepå fastlandet. Langs veien finnes fiskeplasser, muligheter forbåttur, hestesenter og servering/overnatting. Se www.utioyan.no.

På nordenden av Dønna er det daglige guidinger i sommersesongen  Dønnes Kirke, og en tur opp på Dønnesfjellet like ved byr på flott utsikt.

Kjøretid og ferger:

Torghatten - Brønnøysund: 20 minutter
Brønnøysund - Horn: 15 minutter
Ferge Horn - Anndalsvåg: 20 minutter
Anndalsvåg - Forvik: 20 minutter
Ferge Forvik - Tjøtta: 60 minutter
Tjøtta - Søvik: 25 minutter
Ferge Søvik - Herøy: 30 minutter
Herøy - Dønna: 50 minutter
Tips: Brønnøysund er et flott utgangspunkt for dagsturer til Vega, ellerovernatt på Vega. På Vega bør du bruke litt tid: få med deg en båttur ut i øyene og besøke utstillingene på Nes. Det finnes en egen guide til Vega.

Dag 4: Dønna - Nesna - Aldersundet/Kilboghamn

Denne dagen går turen tilbake til Sandnessjøen (ferge Bjørn - Sandnessjøen) og deretter nordover langs Fv. 17. Like nord for Sandnessjøen ligger den flotte Helgelandsbrua.

Få gjerne med deg en båttur til Lovund og Træna.

Framme på Levang går det ferge over til Nesna (30 min). Ved Nesna feriesenter ligger Nord-Norges største utendørs vannsklie og lekeområde for barn. Deretter går turen over Sjonfjellet og et av Kystriksveiens flotteste utsiktspunkt. Landskapet nord for Sjonfjellet bærer preg av fjorder, fjell og spredt bosetning.

Noen hundre meter nord for fergestedet Stokkvågen ligger Grønsvika Kystfort. Her kan du ta en spasertur rundt fortet og nyte utsikten. Videre nordover kjører dere gjennom Aldersundet og et eventyrlig landskap. Overnatting på Nesna, i Aldersundet, på Tonnes eller på Kilboghamn(Polarcamp Hilstad).

Det kan det være greit å overnatte etter ferga Kilboghamn - Jektvik, eller på Furøy. Her finner du overnatting på Lurøy og på Rødøy.

Kjøretid og ferger:

Dønna nord - Bjørn: 30 minutter
Ferge Bjørn - Sandnessjøen: 30 minutter
Sandnessjøen - Levang: 30 min
Ferge Levang - Nesna: 25 minutter
Nesna - Kilboghamn: 1 time og 15 minutter
Dag 5: Kilboghamn - Bodø

Fergen over til Jektvik fra Kilboghamn tar 60 minutter og her krysser derePolarsirkelen.

Kjør videre fra Jektvik til Ågskardet og ta fergen på bare 10 min over tilForøy. På veien mellom Forøy og Glomfjord kjører du langs Holandsfjorden med utsikt mot Svartisen, Norges nest største isbre. På Svartisen er det daglig brevandring i sommersesongen (påmelding dagen før), men det er også flott å bare ta båten over fjorden og besøke brestua.

Fra Glomfjord kjører du nordover til Ørnes og videre mot Gildeskål. Like nord for Reipå passerer du Grensen (en minnebauta etter ubåten Uredd) som også er et flott utsiktspunkt. Like etterpå kommer du til Kystriksveiens flotteste rasteplass i Storvika.

Ved Skaugvoldkrysset er det skiltet mot Inndyr. Sving av her og besøk gjerneGildeskål gamle kirke med mulighet for guiding. Turen videre går med ferge fra Sund til Horsdal. Kjør over Sandhornøy og tilbake inn på Fv. 17. Herfra går turen til Saltstraumen, verdens sterkeste malstraum. Straumen er en mektig opplevelse når tidevannet går inn eller ut.

Siste etappe er inn til Bodø hvor du kan ta ferge over til Moskenes i Lofoten. Fergetidene finnes på www.kystriksveien.no.

Kjøretid og ferger:

Ferge Kilboghamn - Jektvik: 60 minutter
Jektvik - Ågskardet: 30 minutter
Ferge Ågskardet - Forøy: 10 minutter
Forøy - Meløy turistkontor/Båt til Svartisen (Holand): 15 minutter
Meløy turistkontor - Sandhornøy - Saltstraumen: 3 timer
Saltstraumen - Bodø: 30 minutter