Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Tautra, Frosta Tautra, Frosta
Credits
Tautra, Frosta.
Photo: Frostingen
Campaign
Partner

Historiske vandreturer på Frosta

Jordbruksbygda Frosta ligger idyllisk til i Trondheimsfjorden. Halvøya har en viktig rolle i Trøndelags historie som kan oppleves gjennom vandring.

Frostastien

Frostastien byr på flotte naturopplevelser i nærkontakt med et velpleid kulturlandskap, spennende kulturminner og rik lokalhistorie. Langs Frostastien er det satt ut hvilebenker, og underveis kan du på ulike tematavler finne informasjon om arkeologiske funn, biologisk mangfold, fuglelivet på og rundt Tautra, spennende lokalhistorie eller info om landbruket på Frosta i dag.

Med sine 24 km snor Frostastien seg fram nært sjøen gjennom det frodige og varierte kulturlandskapet Frosta er kjent for, og ofte omtalt som Trondheims kjøkkenhage. Det er gode muligheter for å dele opp turen i flere etapper.

Tureksempler

* Parker bilen på Solvang ved Evenhus helleristningsfelt. Gå ned til Galtvik, Sørgrenda, Gullberget, Hynne pg Hernesøra. Du kan gå veien til Tautra tilbake til Solvang.

* Parker bilen på Hernesøra ved moloen til Tautra. Gå Nordfjæran, Holmberget til Småland. Fra Ryggavika kan du ta en avstikker til Tinghaugen og Logtun kirke.

* Parker bilen ved moloen i Småland. Gå til Breivika og følg stien inn til Orsand Camping. Herfra kan du også gå videre helt ut til Fånes hvor Frostastien møter Ytre Pilegrimsled. I dette området er det funnet rester fra ei havn som er datert tilbake til vikingetid.

Ytre Pilegrimsled

Ytre pilegrimsled er den sjønære delen av St. Olavsleden mellom Selånge i Sverige og Trondheim i Norge. Den ytre leden går fra Munkeby kloster til Tautra Mariakloster før den tar sjøveien til Steinvikholmen eller direkte til Trondheim.

Ytre pilegrimsled er merket på hele strekningen fra Munkeby kloster i Levanger, gjennom Levanger sentrum og til Alstadhaug kirke. Videre følger leden fylkesveien gjennom Ekne til Fånestangen og langs fjorden over Frosta til Tautra. På Frosta følger den Frostastien til Småland og videre gjennom Frosta sentrum til Tinghaugen og Logtun kirke. Herfra er det mulig å ta båt til Steinvikholmen fra Mostad for så å gå videre til Trondheim, eller å vandre til Tautra og ta båt direkte inn til Trondheim derfra.

Det er flere muligheter for overnatting og matservering underveis, og for pilegrimene er det mulig å få pilegrimsstempel i pilegrimspasset sitt på kommunehuset, biblioteket og på turistinformasjon på Tinghaugen.

Du kan følge Ytre pilegrimsled etter koordinater på gps eller egne kart.

Sottjønna, Frosta
Sottjønna, Frosta
Frostingen
Frosta
Frosta
Frostingen
Korsnes, Frosta
Korsnes, Frosta
Frostingen

Solheim lysløype

Solheim lysløype ble tatt i bruk i november 2014, og løypetraseen er tilrettelagt for bruk både sommer og vinter. Lysløypa består av to sløyfer, totalt 3 km. Det blir også en egen runde på 1 km, og den er tilrettelagt både for rullestolbrukere og nybegynnere på ski. Etter hvert som turområdet utvikler seg, planlegges det også gapahuk og ulike aktivitetsplasser.

Området rundt Solheim er godt egnet som turmål, og lysløypa vil knyttes til de øvrige turstiene og veiene i området slik at det blir mulig å gjøre en lengre rundtur.

Lysløypa er merket fra FV 64 mellom Frosta sentrum og Staur. Ta av ved skilt til Solheim og lysløype. Det er gode parkeringsmuligheter rett ved lysløypa.

Fjellhov

Fjellhov hytte ligger fint til ved Igltjønna mellom Storheia og Litjheia på grensa mot Ekne, og er godt egnet for både dagsturer og overnattingsturer. Hytta har solcelleanlegg og utstyr for gasskoking.

Fjellhov eies av Nord-Trøndelag Turistforening, men er åpen for alle besøkende. Hytta ligger i trivelig terreng ypperlig for både sopp- og bærplukking. Legg gjerne turen opp på Storheia hvor det er en fantastisk utsikt.

Du følger merket sti fra Åtloskaret (3 km), fra veien mellom Frosta og Ekne. Adkomst kan også gjøres fra Fjellplassen (3 km), fra Åsholmen camping (Brurstien, 3 km) og fra hyttefeltet ved Skardtjønna via Bjønnbettet og Litlheia (4 km).

Den mest spektakulære veien til Fjellhov som ligger 295 moh er turen opp Brurstien. Den har fått navnet sitt etter at prestedatteren Wenche Marie Thode fra Tautra flykter fra sin far sammen med Niels Tuff til Tuv for å gifte seg med han. En strabasiøs tur, men gift ble de.

Tronnobergskammen

Fra toppen av Tronnobergskammen - 229 moh er det fantastisk utsikt over Åsenfjorden med alle sine holmer og skjær. Du ser også godt til Åsen med Stokkvola – 516 moh midt i mot, Skogn og Levanger. Turen fra parkeringsplassen og til toppen er omtrent 2 km.

Underveis til toppen kan du ta turen innom Jørgenhiet og bli kjent med fortellingen om familien som bodde her. Ellen og Jørgen bodde under en berghammer en periode, kun med berget og en seilduk som vern mot været sammen med sønnen sin, Peter, på 1 1/2 år.

Ta av FV 753 ved Ulvik, og etter 1 kilometer langs FV 62 er det merket sti til Jørgenhiet fra NTEs trafo.

Rapphøtta og Liahøgda

Det er merket turløyper i ulike distanser opp Seterkleiva fra Svenskhalla eller Brattåsen fra Lutdal. Gode parkeringsmuligheter finnes i hver ende av rundløypa. På vei til begge steder passerer du Hovdalsvatnet som både er Frosta sitt største ferskvann og kommunens drikkevannskilde.

Rapphøtta ligger ved Setertjønna, 297 moh og er åpen for alle. Rapphøtta eies av grendelaget Rapp og er et mye brukt turmål både sommer og vinter. I finværskvelder kan du se sola gå ned i fjorden mot Leksvikfjella. Du kan også ta en lengre rundtur på 10-12 km om Rasmustjønna og Liahøgda med det samme du er på Sørfjellet.

Rett ved parkeringsplassen på Svenskhalla ligger Hanebogen, et krigsminneområde fra 2. verdenskrig. Her finnes det rester etter tyske installasjoner i form av kanonstillinger og huler. Det er også storslått utsikt over Åsenfjorden der det var stor aktivitet under 2. verdenskrig.

Hellåsen

Fra toppen av Hellåsen - 271 moh har du utsikt til det meste av den ytre delen av Frosta-halvøya, Tautra og store deler av Trondheimsfjorden. Et frodig kulturlandskap der fargene på åkrene skifter med vekstene og årstidene i jordbruket.

Herfra kan en også fornemme noe av den storslåtte sjøveien som tingmennene brukte når de i juni hvert år kom til Frostatinget gjennom nesten 1000 år. Fra Hellåsen er det mulig å peke ut både Logsteinhaugen, Logtun og Rygg som alle var sentrale områder på Frostatinget.

Hellåsen ligger sentrumsnært i et lettgått turområde med skog og fine stier. Ta av FV 753 ved Ulstad, like ved bensinstasjonen på Jubergskorsen og fra Nytrøa er det rundturer både på 5 og 10 kilometer.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad