Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
Ad
Fjord Norway Bergen

Fantoft Stavkirke

  • Fantoftveien 46, Bergen
  • +47 55280710
  •  /  km From You
Overview
Details

Den gamle stavkirken ble bygget i Fortun i Sogn i 1150 og flyttet til Fantoft i 1883. Fantoft Stavkirke er nå gjenreist slik den stod før brannen i 1992.

Den gamle stavkirken på Fantoft, opprinnelig bygget i Fortun i Sogn i 1150 og flyttet til Fantoft i 1883, ble totalskadd av brann 6. juni 1992. Fantoft Stavkirke er nå gjenreist slik den sto før brannen.

Kirken ble opprinnelig bygget omkring år 1150 og sto i Fortun i Sogn. Konsul Fredrik G. Gade kjøpte middelalderdelen av kirken og flyttet den deretter i deler og gjenoppbygget den på Fantoft i 1883

Den 6. juni 1992 brant kirken nesten ned til grunnen. Det som stod igjen var rester av skjelettet, uten noen bæreevne. Mistenkt i saken var Varg Vikernes. Det ble straks kunngjort at en ny stavkirke skulle gjenoppbygges. Senere brant også en garasje som oppbevarte delene av kirken som var blitt reddet under brannen.

Gjenoppbyggingen var en utfordring for byggmester og tømrer ettersom det ikke var blitt bygget stavkirker i Norge på mange hundreår, og den eksisterende byggekunnskapen var beskjeden. De fleste bygningsdelene ble også laget på stedet etter oppmålinger og eksisterende tegninger. Det ble brukt tømmer fra Kaupanger i den nye kirken.

Krusifikset i koret er skåret ut av Sven Valevatn og malt av Solrun Nes. Det var svært lite som kunne brukes fra den gamle kirken, men en ønskestein, muligens en relikvie, som finnes i den ene veggen og korset på alteret skal være fra den opprinnelige kirken. Det var heller ikke mulig å rekonstruere veggmalerier som var i kirken før brannen.

Nåværende eier, familien Horn, bekostet gjenoppbyggingen av den nye stavkirken som ble fullført og vigslet i 1997.

Tekst: Wikipedia.org


  • Last Updated:
  • Source: Bergen Reiselivslag

Generelt

Rabatt
  • Bergenskortet

Opening hours

15. mai 2017 – 15. sep 2017:
Daily: 10:30–18:00
See All
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad