Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Verdensmesteren Kraftkar Verdensmesteren Kraftkar Verdensmesteren Kraftkar
Verdensmesteren Kraftkar Verdensmesteren Kraftkar
Credits
Verdensmesteren Kraftkar.
Photo: Tingvollost
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Kraftkar danket ut 3021 oster fra 31 land!

Gården hvor Tingvollost blir produsert har vært i drift helt siden 1303. Sju hundre år etter var bedriften Tingvollost i gang, sånn helt uten at det lå sju hundre år med planlegging bak, altså. Men den lange tiden gården har vært i drift, sier litt om historien og tradisjonene som sitter i veggene.

Publisert 08.03.2017


Familieysteriet Tingvollost har skapt et stykke norsk mathistorie med blåskimmelosten Kraftkar. Osten har gått fra seier til seier i både NM og VM. Det hele toppet seg med seier i World Cheese Awards i San Sebastian i Spania. Her danket osten som familien har bygd opp gjennom 13 år ut 3021 oster fra 31 land. Kraftkaren blåste stjerner som Roquefort og Stilton av ostefatet. 

 

Kraftkar fra Tingvollost
Credits
Kraftkar.
Photo: Per Kvalvik

Credits
Kraftkar.
Photo: Per Kvalvik

Et eventyr

Ingen hadde tenkt seg en slik suksesshistorie da gårdsmeieriet ble etablert på hjemgården Saghaug i 2003. Osten ble ystet på badet hvor mor Solvor Waagen utrolig nok klarte å produsere ett tonn. Eget meieri og gårdsbutikk ble først bygget i 2006.

Mye av smakssuksessen tillegges gode råvarer. All produksjon er basert på pasteurisert kumelk fra egen gård. For å få melka ekstra god, dyrker de ti forskjellige typer gress.

 

Size matters

Det er ingen tvil om at størrelsen på bedriften er viktig for osteprodusenten fra Tingvoll. Det gjelder å være liten nok, men ikke for liten og i alle fall ikke for stor. Målet i oppstarten var å bli ledende i Møre og Romsdal. Nå har de laget verdens beste ost, og sitter med kjempelange ventelister.

Å utvide er ikke et tema. Justere litt kanskje, men ikke utvide. De teller hver centimeter på lageret for å fylle opp, har investert 20 millioner og går med overskudd på gårdsdriften og de 20 tonnene ost de produserer.

- Vi har bygd stein på stein og vært selvkritiske. På et tidspunkt lagde vi sju oster. Tre av dem kuttet vi ut, for å satse på de fire beste. Vi begynte å få priser allerede i 2008. Norske, nordiske priser og internasjonale. Vi ville ikke erobre verden, men bli best på det vi er gode på. Du er ikke best før du ha gull på alt.

Tingvollost
Credits
Tingvollost.
Photo: Tingvollost

Credits
Tingvollost.
Photo: Tingvollost

 

Skikkelser fra middelalderen

Menneskene bak osten var veldig bevisste på navnevalg for sine oster. De holdt seg unna klisjeer med fjelltoppnavn.

- Tingvoll var engang en forstad til Nidaros. Alle ostene våre har sammenheng med lokale skikkelser fra middelalderen. Kraftkar er knyttet til mytene om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke. Han var så stor at han måtte gå sidelengs inn gjennom dørene til folk, forteller sier de om seg selv.

 

Nærhet til kundene

Kundemassen på 350 er mangfoldig. Alt fra den lille spesialbutikken på hjørnet til kokkene på Hurtigruten og Esben Holmboe-Bang på Maaemo. Nærhet til kundene og verdikjedekontroll er uangripelige punkter i osteprodusentens strategi.

«Verden trenger ikke kopier. Kraftkar er noe for seg sjøl. Det har vi tjent på.» Det er mottoet på Tingvoll.

Og hvorfor ble den verdens beste?

De turte å melde seg på konkurransen. Det er det ikke alle som gjør.

 


Les mer

Your Recently Viewed Pages