Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Midsundtrappene, Rørsethornet
Midsundtrappene, Rørsethornet.
Photo: Mattias Fredriksson
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad
Ad

Trappe­byg­ging i norske fjell­sider er en stadig vok­sende trend. I et lite øypar­adis på Nord­vest­landet kan du nå teste for­men og gå Norges leng­ste. Her har sher­paer fra Nepal lagt trap­petrinn og hellestein­er i rekordfart.

Publisert 11.01.2019

Mot slutten av fjoråret ble Norges aller lengste steintrapp ferdigstilt, med hele 2.200 trinn opp til den spektakulære fjelltoppen Rørsethornet i Midsund kommune. I det lille øyparadiset i Nordvest har sherpaer fra Nepal også lagt steintrapper opp til de luftige toppene Digergubben og Midsundhornet. Prosjektet videreføres i år med nye trapper opp til Akslahornet, hvor det planlegges en «Via Ferrata» klarteløype. Fjellprosjektet i kommunen går under navnet Midsundtrappene.

Midsundtrappene, Rørsethornet
Midsundtrappene, Rørsethornet.
Photo: Mattias Fredriksson

Turbeskrivelser

På morrotur.no finner du detaljerte turbeskrivelser fra et stort utvalg turer i Møre og Romsdal. Og da selvfølgelig også fra Midsundtrappene. Ta for eksempel en kikk på disse:

Rørsethornet
Ræstadhornet
Digergubben
Kumlokket

Nasjonal attraksjon mellom himmel og hav

- Det som gjør Midsundtrappene til en unik opplevelse er den spesielle utsikten og følelsen man får på toppen av de høye fjellene, langt ut i havgapet, forteller prosjektleder Kolbjørn Ove Stølen. - Det å gå en fjelltur i grenseland mellom fjord, himmel og hav er en unik opplevelse i seg selv. Her får vi i tillegg en rekke byggverk som på sikt vil bli en nasjonal attraksjon, sier Stølen. Prosjektlederen har også ambisjoner om å bygge en storslagen "skywalk" ut fra toppen av Midsundhornet, samt å ruste opp en gammel kløvsti på Midøy.

Bærer stein på flere hundre kilo

Steinblokker på over ett tonn hentes fra fjellene i Midsund og fraktes til sherpaene med helikopter. Deretter jobbes steinblokkene inn i stien. - Sherpaene utfører et imponerende arbeid som vil være til glede i hundrevis av år, sier Stølen. - Det er lett å la seg imponere av sherpaenes styrke og teknikk når de håndterer de tunge steinblokkene. Den sterkeste av sherpaene bærer faktisk en stein på hele 300 kilo på ryggen.

Rørsethornet

Turen opp den lange trappa til Rørsethornet (659 moh) gir høy puls, og kan ta pusten fra deg om du har høyt tempo og litt høydeskrekk. Men, når du kommer til topps kan du nyte synet av en 360 graders utsikt langt ut i havgapet. Solnedgangene fra toppen av Rørsethornet er også verdt å oppleve. Det samme er soloppgangene. Langs trappen opp til toppen er det flere rasteplasser og utkikkspunkt underveis, blant annet Sherpanakken. Fra Rørsethornet kan man også ta turen videre til Ræstadhornet. Det er tilrettelagt med skilting og romslig parkeringsplass ved enden av trappa i Rakvåg.

Digergubben og Midsundhornet

Turen opp mot Digergubben (527 moh) og Midsundhornet (483 moh) går i bratt terreng fra Midsund sentrum, men de opparbeidede trappene gjør turen overkommelig for de fleste. Stien begynner ved brua over Bakkeelva, og det står skilt ved vegen. Når du kommen inn i skogen blir du møtt av trappene som slynger seg vakkert opp gjennom skog og ur. Ved Midsundvannet kan du gå til venstre opp mot Digergubben eller til høyre opp mot Midsundhornet. Stølen anbefaler å gå til begge toppene dersom man først besøker trappene. Er man fjellvant og i god form kan man også ta turen videre til Klausethornet (669 moh).

Rekordfart

Når steintrappen opp til Digergubben ble ferdigstilt i 2016 ble det gjort i rekordfart. - Planleggingen av prosjektet begynte i februar 2016, og allerede i oktober hadde vi lagt 1.600 trinn og hellesteiner opp til toppen av Digergubben. Det er norgesrekord når det gjelder antall trinn per sesong, forteller Stølen. - De dyktige sherpaene har bygd flere rasteplasser og utkikkspunkt langs stien, noe som gjør turene til en flott opplevelse for alle folkeslag.

Bygges av fagfolk

Stølen var initiativtaker til at eksperter fra Nepal skulle fornye de populære turstiene i Midsund. - Jeg ble inspirert av et TV-program som viste hva de enestående sherpaene fra Nepal hadde utrettet andre steder i landet, forteller Stølen. Lignende trapper er også bygget opp mot Nesaksla i Rauma. - Det er utrolig gøy å se den entusiasmen og lidenskapen sherpaene viser for oppgaven. Dette er fagfolk som virkelig vet hva de gjør, avslutter han.

.

Your Recently Viewed Pages