Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)

KRISTIANSUND N

Byrundtur i Kristiansund sentrum

Kristiansund- Klippfisk og operabyen med de fargerike husene er en koselig småby. På havna er man midt i smørøyet av byen og kan lett spasere til byens attraksjoner.

Til fots i Kristiansund

Kristiansund er også kalt den polykrome by, på grunn av de fargerike husene som preger byen. Byen er liten og det er lett å besøke byens attraksjoner til fots. Arkitekturen i Kristiansunder spesiell og Gjenreisningsbyen Kristiansund er trukket frem som et av de 20. århundrets mest verneverdige kulturmiljø i Norge. Byen har også et imponerende rikt kulturliv med en rekke festivaler, Operafestuker, fotofestival og mye mer.

Start turen til fots midt i sentrum fra Piren med en tur med den ærverdige Sundbåten hvor du kan øy hoppe av og utforske hver bydel om du ønsker eller du ta den 20 min lange rundturen som en liten introduksjon til denne pittoreske lille havnebyen og som er en flott sightseeing. En slik rundtur med Sundbåten i kombinasjon med å gå vil ta alt fra 1-4 timer avhengig av om du besøker alle inngangsparti.

Den første øya som Sundbåten anløper, er den gamle bydelen i Kristiansund. Store deler av byen ble nemlig bombet under 2. Verdenskrig og på Innlandet finner du område som var mest bevart med de gamle trehusbebyggelsen med smale gater, skjeve og sjarmerende hus. På Innlandet kan du også gå opp til Bautaen som gir en fin utsikt over havna. Her er en god grus sti opp og på toppen er bautaen som er en minnestein fra 2. verdenskrig og kanoner. Du kan ta Sundbåten videre til Gomalandet og besøke Norsk Klippfiskmuseum hvor man både får høre om denne viktige næringen for byen gjennom en guidet rundtur i sommerhalvåret, får smake bacalao og lukte saltfisk og sjø som sitter i veggene på den gamle Klippfiskbrygga. Derfra kan man gå til Patrick Volckmars museumskafe, som den dag i dag har eget kaffebrenneri og kafe i 50-talls stil.

5 minutter til fots kan du besøke Mellemværftet skipsverftsmuseum fra 1856. Her kan du se på gamle veteranskuter og trebåter under reparasjon og her er en liten utendørs utstilling og guidede turer samt kurs på sommeren.

Spasertur til sentrumskjernen fra Mellemvæftet tar ca. 15 min.

Tilbake på Piren går også båttur til Grip fra ca. midten mai til ca. midten av august. Turen tar tilsammen 3 timer. Grip ligger 14 km med båt nord for Kristiansund og er et gammelt fiskevær som nå har koselige hus, stavkirke og kafe for besøkende. 

På Piren finner du også skulpturene av Klippfiskkjerringa, symbol på de hardtarbeidende kvinner i byen fra denne viktige tidsepoken i Kristiansunds historie samt Sildegutten som representerer den neste viktige æra i historien til byen.

Opp byens sentrum og mot Langveien, hvor du vil passerer Byfossen, samt Nerparken - parken med statuene og minnesmerkene. Videre finner du Kirkelandet Kirke fra 1964, en av Norges mest særpregede og moderne kirkebygg. Imponerende inni kirka er de 320 glass delene i ulike farger og kirken gir en unik opplevelse ved konsert f.eks. Neste stopp er parkområdet Kringsjå som har et stort området med gode grusveier og mange stoppunkt. Velger du Havstien er det en noe lenger rute i noe mer ulent terreng, delvis helt ved vannskorpa og har en nydelig utsikt mot hav og omlandet. I Vanndamman mater mange fuglene som holder til her. Rett ved ligger den koselige kafeen Bestemors Hage som byr på lunsj, hjemmebakt og god kaffe. Du fortsetter til Varden, utsiktstårnet med 360 graders rundskue. Du får se havet, med øyene Averøy, Grip og Smøla, samtidig som du vil få et overblikk over Kristiansund by. Herfra vil du også kunne se fjordene trekke seg innover mot Trollheimen og Dovre.  

Last updated: 02/13/2024

Source: VisitNordvest

Byrundtur i Kristiansund sentrum

Sider du nylig har besøkt