Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)
SUNNDALSØRA

Fossene i Åmotan

Et unikt naturfenomen i Norge. Åmotan blir kalt for "Nordens Niagra" og her finner du tre fossefall - Svøufallet, Lindalsfallet og Reppfallet.

I Åmotan møtes elver fra seks daler: Lindøla fra Øst, Skiråa og Reppa fra sør, Grøvu og Geitåa fra sørvest og Svøu fra vest. Noen av elvene møtes før selve juvet, og tre av elvene kaster seg ned og danner storslagne fossefall ned i Åmotan. Området er tilrettelagt med godt merkede stier med tilhørende kart. Alle stiene gir fantastiske naturopplevelser i et helt særegent landskap. Under vårflommen blir dette et rasende inferno som tar pusten fra deg. Men også ellers er det nok vann i fossen til at du kan beundre et av Sunndals flotteste naturfenomener.

Området er botanisk sett et av de rikeste i landet. Ved fjellgardene i Svisdalen og på Jenstad som omkranser elvejuvet, drives et aktivt jordbruk i bygninger av høg verneverdi.

Åmotan kan oppleves på nært hold via merkede turstier fra Jenstad - eller fra utsiktspunkt på vegen mellom Gjøra og Grødalen. Kart med turbeskrivelser finner du på Sunndal Turistinformasjon, Sunndal Nasjonalparksenter og parkeringsplassen ved Åmotan.

Svøufallet

Svøufallet er rangert som blant de 100 flotteset fossene i verden! Dette er den mest kjente og fotograferte av fossene i Åmotan. Du kan også se fossen fra oversiden - ved parkeringsplassen opp til Svisdalen, står du bokstavelig talt rett over Svøufallet og ser fossen stupe ned 156 meter. Samlet fall er derimot 313 meter. Fra Jenstad går du på sti ned til Åmotan og opplever intensiteten fra Svøufallet og Åmotan.

Lindalsfallet

Lindalsfallet eller Lindalsfossen, er den mektigste fossen som kommer ned i Åmotan i øvre Sunndal. Det frie fallet er på 110 meter. Lindalsfallet ligger skjult både fra Jenstad og Svisdalen - og krever at man går en bit. Ørnsnydda på Jenstadsida er et flott utsiktspunkt mot Lindalsfallet.

Slik kommer du deg til Åmotan

Kjører du riksvei 70 fra Oppdal eller Sunndalsøra, tar du av ved Gjøra og kjører ca. 5 km til Svisdal. Rundt deg reiser Sunndalsfjellene seg opp mot Dovre, og tre fossefall velter nedover fjellsidene og ned i den samme ravinen.

Kilde: VisitNordvest

0

Fossene i Åmotan

Sider du nylig har besøkt