Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjord Norway Møre og Romsdal RAUMA

Fottur over Romsdalseggen

  • Havnegata 2, Rauma
  • +47 71223300
  •  /  km From You
Overview
Details

Romsdalseggen er kåret til en av verdens vakreste fjellturer av Lonely Planet. Her får du turbeskrivelsen til den luftige opplevelsen blant mektige tinder.

Romsdalseggen går gjennom et dramatisk landskap med mange høydepunkter underveis. Langs eggen har du utsikt til den majestetiske Trollveggen, omringet av flere kjente fjellklassikere.  Romsdalseggen befinner seg midt iblant verdens mest spektakulære kulisser, kun en kort reise fra tindehovedstaden Åndalsnes.

Turen er 10 km lang, med stigning på 970 meter. Normalt bruker du rundt 7-8 timer fra Venjedalen tilbake til Åndalsnes. Turen krever godt vær og egnet turutstyr. Du og ditt turfølge må også være i god form og ha erfaring med å ferdes i bratt og ulendt terreng.

Her kan du laste ned Romsdalseggen brosjyren​​​

Oppmerket tursti

Turstien over Romsdalseggen starter fra Venjedalssetra. Stien er merket med røde T’er, og starter fra parkeringsplassen Venjedalen hvor bussen stopper. Herfra er det moderat stigning opp Hestheia langs Tverrelva. Oppe på flaten deler stien seg, og du skal gå i vestlig retning opp den bratte fjellsiden. Denne stigningen tar deg opp på selve Romsdalseggen. Krysset er skiltet og godt merket. Merk at Hestheia er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflaskene, og det er smart å ta med ekstra vann i fra elva før du går videre.

Oppstigningen videre er tung og bratt, men utsikten som venter deg på toppen er vel verdt innsatsen! Fra ryggen ser du nå rett inn i den legendariske Trollveggen, Nord-Europas høyeste loddrette stup - med en forreven tanngard av trolltinder på toppen. I sørøst ser du inn i Dalsida landskapsvernområde, som strekker seg helt til Dovrefjell og Sunndalsfjella, med Snøhetta som høyeste fjell. Romsdalshorn og Store Venjetind rager som spir mot himmelen.

Det er ikke vanskelig å forstå at dette havet av kvasse tinder, egger og ville stup har hatt en dragning på fjellklatrere gjennom flere århundrer. I sørvest ser du Reinheimen nasjonalpark og de kjente tindene Bispen, Kongen og Dronninga. Fra Romsdalseggen har du også utsikt ned i Romsdalen, hvor elva Rauma slynger seg gjennom det frodige landskapet ut til fjorden og Åndalsnes.  

På ryggen mellom Blånebba og Mjølvafjellet kommer et nytt veiskille. Romsdalseggen går til høyre, i nordvestlig retning mot Åndalsnes. Følg ryggen, som etter hvert blir smalere og går ned Halsaskaret. Her er det bratt og partier med enkel klatring. Dette er et av Romsdalseggens smaleste partier. Men ruta er godt sikret med kjettinger, slik at du kommer deg trygt videre til Mjølvafjellet (1216 moh). Dette er turens høyeste punkt.  

Ryggen videre blir betydelig bredere, og du får en behagelig nedstigning hele veien til Nesaksla. Underlaget på dette strekket er hovedsakelig stein og fjell. Ved Mjølvaskaret smalner imidlertid eggen inn igjen til en kort, men luftig passasje. Straks etter dette er det et flott fotopunkt.

Rampestreken, Eggen restaurant og Romsdalsgondolen

På Nesaksla ligger Eggen restaurant med panoramautsikt over Åndalsnes. Her kan du stoppe for en pust i bakken, is, bolle og kaffe - eller et bedre måltid med fjordutsikt. Herfra gjenstår også siste etappe ned Romsdalstrappa (steintrapp) tilbake til Åndalsnes. Dette partiet er relativt bratt, og for mange kan det lønne seg å gå med staver. Obligatorisk fotostopp på utsiktspunktet Rampestreken eller fra Romsdalsgondolen om du velger å ta pendelbanen ned fra Nesaksla. 

Turalternativ om Høgnosa

Romsdalseggen om Høgnosa er en alternativ rute, som unngår de mest luftige partiene over Romsdalseggen. Dette veivalget starter ved stikrysset ved Hestheia, her går du mot nordvest (skiltet Romsdalseggen om Høgnosa) i relativt letgått terreng til Høgnosa. Herfra dreier du i sørvestlig retning opp ryggen til Mjølvaskaret, hvor du igjen møter normalruta over Romsdalseggen. Denne delen av siten går i ur og er derfor krevende. Romsdalseggen om Høgnosa er lengre enn normalruta, men er et godt alternativ hvis det skulle være mye vind eller tåke oppe på Romsdalseggen. For mer informasjon om denne ruten se romdal.com

Viktig informasjon å merke seg

- Romsdalseggen anbefales ikke for barn med mindre de er fjellvante og i over gjennomsnittet god form. 
-Hunder kan tas med på turen, men i de mest utsatte partiene kan hunden trenge assistanse. Hunder skal alltid være i bånd. 
-Sjekk værvarselet på yr.no - Blånebba og Mannen målestasjon i Rauma gir best indikasjon på været på Romsdalseggen. Været her kan variere mye i forhold til Åndalsnes. Legg ikke ut på tur når det er tett tåke, mye regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.
-Ta med kart og kompass. Turkart kan lastes ned på norgeskart.no
-Ta med fulladet telefon
- Nødnummer: 112
-Gå alltid på opparbeidet sti, dette reduserer slitasjen på sårbar natur. 
-Lukk grinda og vis hensyn til beitedyr i området. Gi ikke mat til husdyr og ta med alt søppel hjem. 
-Vis hensyn til andre om du har med deg drone. 
-Vi fraråder å gå Romsdalseggen utenom sesong. 
​​​​​​- Det finnes ikke toalett lang stien, gå derfor på toalettet før du drar ut. I Åndalsnes finnes det toalett på jernbanestasjonen, Norsk Tindesenter og Rauma kulturhus. Må du på do underveis - gå minimum 50 m vekk fra stien og eventuelle vannkilder. Grav et hull om du kan og dekk til etterpå eller ta med brukt toalettpapir hjem i en pose.

All ferdsel skjer på eget ansvar. Les mer som sikkerhet i fjellet her: "Føl deg trygg i fjellet"

Busstransport til turens startpunkt

Når du skal gå Romsdalseggen anbefaler vi å ta Romsdalseggenbussen fra sentrum av Åndalsnes Venjedalssetra.

Her kan du se rutetider og bestille billetter fra Åndalsnes stasjon til Venjesdalssetra (Romsdalseggen)

Parkering
Ankommer du Åndalsnes med bil, anbefaler vi deg å parkere på langtidsparkeringen ved Isfjordvegen i forkant av turen. Herfra er det 3 minutter å gå til Norsk Tindesenter.​​​​​​ For kart og mer informasjon om parkering i Åndalsnes se tindesenteret.no

Pakkeliste
Sjekk vår anbefalte pakkeliste på tindesenteret.no

Inntektene knyttet til Romsdalseggen går til drift, vedlikehold og skjøtsel av stien. Ditt bidrag hjelper oss å forvalte Romsdalseggen på best mulig måte - til glede for deg og fremtidige generasjoner. 


  • Last Updated:
  • Source: VisitNordvest

Generelt

Vanskelighetsgrad
  • Ekspert
Landskap
  • Fjellområde

Utendørsaktiviteter

Fottur
  • Dagsturer (5-11 timer)
  • Merkede turstier
Pris

Price

Description Price*
Voksen Bussbillett 190,00 Pr. person
* Price from

Facts

Effort Level
Expert
Duration
8 timer
Landscape
Mountain area
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages