Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)
Eikesdal

Gå opp til Mardalsfossen

Ta turen til Nord-Europas høyeste fossefall, Mardalsfossen ved Eikesdalsvatnet i Romsdal. Lettgått tur langs grusvei som passer for store og små.

Mardalsfossen er verdens fjerde høyeste frie fossefall og kan betraktes på nært hold og er et imponerende syn i vannføringssesongen 20. juni - 20. august. Fossen er 655 meter høy, med 297 meter fritt fall.

Turbeskrivelse til Mardalsfossen

Turen opp til Mardalsfossen er ca 2 km lang på merket og god sti. Turen passer for store og små, og det tar ca. 30-45 minutt. Turveien starter ved parkeringsplassen i Mardalen og snirkler seg vei mellom de gamle almetrærne. Å gå gjennom den frodige urskogliknende vegetasjonen langs vegen opp til fossen er i seg selv en stor opplevelse. Turvegen er godt tilgjengelig og kan også foretas på sykkel. De første 1,4 kilometerne opp til den nye brua er det letteste partiet med en svak stigning opp mot 200 meter. På andre siden av brua blir vegen brattere opp til fossen til 325 moh. Du kan gå helt inntil fossen, men det er vått og brusende, så det anbefales at man tar med regntøy. Eikesdal Bygdalag har montert et lite hus med gjestebok i, som du oppfordres å skrive deg inn i.  

Kjørebeskrivelse og parkering

Følg RV660 fra Eidsvåg/Eresfjord til Eikesdal langs det vakre Eikesdalsvatnet. Ved vannets ende tar du vestover og følger skilt mot Mardalsfossen. Fra Eresfjord vel 20 km. Det går bilvei fra Eikesdal til parkeringsplassen i Mardalen (bomvei m skiltgjenkjenning, kr 50,- Youpark.no, betal innan 48 timar og du sparer fakturagebyr på kr 79,-). Der er det rastebenker, kiosk og informasjon om fossen og området. Ingen parkeringsavgift.

Åpen mellom 20. juni - 20. august

Mardalsfossen er i dag en del av et vannkraftanlegg. I 1970 ble det vedtatt at fossen skulle bygges ut til vannkraft, og det førte til store demonstrasjoner, kalt "Mardøla aksjonen". Det ble likevel bygget vannkraftverk av Mardalsfossen, men som en liten kompensasjon ble det bestemt at fossen skal være åpen mellom 20 juni og 20 august hvert år. Da åpnes slusene, og vannet fosser igjen nedover fjellsiden - så det er i dette tidspunktet du må ta turen dit!

Kilde: VisitNordvest

0

Gå opp til Mardalsfossen

Sider du nylig har besøkt