VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjord Norway Møre og Romsdal KRISTIANSUND

Kirker i Kristiansund

  • Piren, Kristiansund
  • +47 70238800
  •  /  km From You
Overview

Kristiansund har 4 kirker med fire ulike stilarter og står alle på Riksantekvarens liste over verneverdige kirkebygg. De fire kirkene representerer fra helt moderne arkitektur til middelalderarkitekturen med stavkirke. Tre av kirkene ligger i kort kjøreavstand til hverandre, mens Grip stavkirke ligger på øya Grip og åpen i sommerhalvåret. 

Kristiansund har 4 kirker med ulike stilarter og står alle 4 på Riksantekvarens liste over verneverdige kirkebygg. De fire kirkene representerer fra helt moderne arkitektur til middelalderarkitekturen med stavkirke. Tre av kirkene ligger i kort kjøreavstand til hverandre, mens Grip stavkirke ligger på øya Grip og åpen i sommerhalvåret. 

Grip Stavkirke ligger på øya Grip, 12 km nordøst for Kristiansund. Kirken ble oppført i 1470 og ligger nå integrert i den lille tettbebyggelsen på Grip som er et tidligere fiskevær. 

Kirken er énskipet, overdekket av sadeltak som bærer takrytter over vestre del. Kirken er den nordligste og vestligste av stavkirkene og er en av Norges enkleste og minste som er bevart 
Kirken har middelalderkjerne, men mange bygningsdeler er fornyet. Opprinelige deler er Sviller, hjørnestaver, stavlegjer, veggplanker og deler av takverket er originalt. 
I 1621 ble veggene i koret skiftet, og disse ble bemalt innvendig med bilder og rankedekor.

I kirkerommet er det malt veggdekor fra 1600-tallet, blant annet de gode og de dårlige jomfruer øverst på nordveggen. Prekestolen og døpefonten er fra rundt 1870, og kirkebenkene ble laget i forbindelse med at kirken ble restaurert i 1930-32, under ledelse av arkitekt John Tverrdahl. På alteret står et helgensskap med figurfremstillinger i rundbuete nisjer av Hellige Olav, Jomfru Maria med Barnet og Sankta Margareta. Helgenskapet er antagelig laget i Nederland rundt 1500. På fotstykket står to vers fra Johannes åpenbaring om Lammets bryllup og Jesu snarlige gjenkomst på Jorden.

Frei kirke ligger 20 km fra sentrum i idylliske og landlige omgivelser på øya Frei i Kristiansund. Den ble bygget i 1897 i tre og er en langkrike som var den vanligste måten å lage kirke på den tiden. Arkitekten her er Karl Norum. 

Nordlandet Kirke ligger vakkert til på Nordland-øya og er godt synlig fra havna i Kristiansund. Kirken er bygget i mur og stod ferdig i 1914 . Den ble tegnet av arkitekt Hagvart Schytte-Berg . 

I 1940 brøt 2. Verdens Krig ut og kirka på Kirkelandet ble flammenes rov. Nordlandet kirke stod derfor enslig tilbake og ble Kristiansunds hovedkirke i mange år. 

Kirkelandet Kirke regnes som det første virkelige moderne kirkebygg i Norg og den ble reist i 1964 av arkitekt Odd Østby. Da hadde hovedøya i Kristiansund, Kirkelandet, vært uten kirke i 24 år. Den forrige, en stor trekirke som sto på ”Kirktomta” ble flammenes rov etter terrorbombingen i aprildagene i 1940. Kirken er en viktig attraksjon i Kristiansund og representerer det siste bygget i gjenreisningsarktitekturen av byen. Den nye kirken ble mye diskutert pga dens form som toatalt brøt med tradisjonell kirkearkitektur. Den arkitektoniske idéen bak Kirkelandet kirke er «Bergkrystall i roser», dvs. at kirken skal skinne som en lysende krystall blant rosene i vestskråningen. Kirkelandet kirke står på riksantekvarens liste over verneverdige kirker i nasjonal klasse.

 


  • Last Updated:
  • Source: VisitNordvest
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages