Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)

EIKESDAL

TripAdvisor rating of 4.5

28

Mardalsfossen (20.06-20.08)

Mardalsfossen stuper 297 meter ned i Eikesdalen og er verdens 4. høyeste frie fall (hele fossen er 655 m). Fossen er et  imponerende syn i vannføringssesongen som er fra 20.juni - 20.august hvert år.

Mardalsfossen ligger i Eikesdal som ligger 1 time og 45 minutter fra Molde og ca. 2 timer fra Sunndal om du kjører Aursjøvegen.

Fossen henter vannet fra Mardalstjønna (nå en utbygd dam), som ligger like over toppkanten på 945 m.o.h. og består av to store fall. Begge fallene er stupfosser og det øverste fallet er den høyeste. Fossen ender i en del mindre kaskadefall ved bunnen.

Hvordan komme seg til Mardalsfossen?

Det går bilvei (bomvei) fra Eikesdalen og frem til merket parkeringsplass i Mardalen. Rastebenker, kiosk og informasjon om fossen og området. Fra parkeringsplassen er det ca. 30 minutter å gå opp til fossen. Fin gruset vei helt frem til fossen. Vil man gå enda lenger inn mot fossen, er det steinete sti langs ene siden, og man må regne med å bli våt av "gufset" fra fossen. Første del av veien fra parkeringsplassen er barnevognvennlig og hvis man har rullestol, og kan rulle i oppoverbakker, så går det også bra opp til ei bru der man ser fossen godt. Man kan også se fossen fra oversiden, da kjører man fra Åndalsnes i retning Bjorli, og tar av mot Brøste rett før Bjorli. Deretter går det anleggsvei (grusvei) innover mot Sandgrovbotn hvor man kan følge sti ut mot kanten av Mardalsfossen, der Mardalstjønna renner ned i Mardalen/Eikesdalen. Det er også turistforeningssti som går ned til Eikesdal fra Sandgrovbotn.

Når åpner Mardalsfossen?  

Det er ikke et eksakt klokkeslett at man kan si at fossen åpner, men slusene blir litt etter litt åpnet opp slik at fra og med 20.juni hvert år, så vil det være vannføring i fossen frem til og med 20.august. Da blir slusene stengt igjen til neste år. Mange spør om det er et spesifikt klokkeslett av vannet slippes ut, men der er svaret nei. 

Mardøla-aksjonen 1970

Mardalsfossen kom i fokus i 1970 under Mardøla-aksjonen, der den norske filosofen Arne Næss sammen med rundt 300 andre, lenket seg til steiner som protest mot utbyggingen av fossen. Mardøla-aksjonen var en viktig symbolhendelse innenfor natur- og miljøvernsaken. I aksjonen ble det tatt i bruk sivil ulydighet, og saken ble særlig symbolsk på grunn av den høye Mardalsfossen. Lederne for aksjonen ble fjernet av politiet etter at det ble organisert en ikke-voldelig leir ved anleggsveiens trasé. Flere kjente norske personer deltok i aksjonene, bl.a. filosofen Arne Næss, filosofen Sigmund Kvaløy Sætreng og politikeren Odd Einar Dørum.



Last updated: 01/29/2024

Source: VisitNordvest

Mardalsfossen (20.06-20.08)

Sider du nylig har besøkt