Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)
Kristiansund

Smaken av Nordmøre - rundtur

Smaken av Nordmøre - rundtur
Smaken av Nordmøre - rundtur
Smaken av Nordmøre - rundtur
Smaken av Nordmøre - rundtur
Smaken av Nordmøre - rundtur
Smaken av Nordmøre - rundtur

Det finnes en rekke butikker, gårdsutsalg og setre som tilbyr varer for salg. Mange spisesteder har høy fokus på lokale mattradisjoner og råvarer. Flere setre og gårder tar i mot gjester på dagsbesøk.

Førsteklasses kvalitet, godt dyrehold og høye krav til miljøvennlig produksjon er våre ledestjerner. Vår viktigste ingrediens er ren natur.

Kristiansund er berømt for tilvirkningen av klippfisk. Klippfisk - tørket, saltet torsk - har vært eksportert som delikatesse til sydlige land i flere århundrer. I retur kom krydder og fargerik kultur og i dag er matretten bacalao et av byens varemerker.

Be om bacalao på restaurant – eller kanskje du vil forsøke å lage den selv? Det er ikke så vanskelig. Alle kokker har sin egen vri på denne retten – finn din!

Velbekomme!

 

Kjørerute:
(Turen har en effektiv kjøretid på ca 7 timer, så det anbefales at man overnatter underveis. Flere av spisestedene tilbyr også overnatting).

 

Turen kan starte med et besøk på Klippfiskbutikken i Kristiansund. Butikken ligger på Rådhusplassen og i den lille sjarmerende kolonialbutikken blir kundene alltid møtt med et smil og kan kjøpe klippfisk i flere kvaliteter og størrelser.

 

Kjør deretter på riksveg 70 til Tingvoll og ta av mot Torjulvågen. Det er skiltet til Tingvollost fra veien (1 time). Tingvollost er verdensmester i ost i 2011! Dette familiedrevede gårdsmeieriet lager seks forskjellige hvit- og blåskimmeloster, basert på pasteurisert (varmebehandlet) kumelk fra egen gård. Alle ostene lages med basis i håndmakt og modnes i opptil 12 måneder før de selges.

 

 Fra Torjulvågen kjører du tilbake til riksvei 70 og mot Tingvoll, ta av til Holmeide og følg skilting til Den Glade Ku (25 min) som ønsker velkommen til Nordigarden. Smak på Nordmøres spesialitet Mølsgraut, som er et søtt pålegg laget av melk fra egne, glade kyr. Servert på vafler, graut og bakels! De selger også egne produkter av frukt og bær.

 

 Fra Den Glade Ku fortsetter du videre på riksvei 70 mot Seterlandet Sunndal. Ta av mot Innerdalen (1 time) og besøk Renndølssetra. Renndølsetra ligger i Innerdalen, av mange kalt Norges vakreste dal. Innerdalen har da også lang og sterk tradisjon innen norsk fjellturisme,og ble vernet som Norges første landskapsvernområde i 1967. Helt siden 1950 har fjellturister fått mat og tak over hodet på Renndølsetra. Seterdrifta har historie helt tilbake til 1740. Dagens produksjon er rømme og smør fra ku og geitehold. Med bare en times gange etter kjerrevei er Renndølsetra også et fint dagsturmål. De berømte vaflene er obligatoriske!

 

Når du kommer tilbake til bilen, kan du fortsette mot Torbuvollen. Torbuvollen ligger på Aursjøvegen, kjør til Sunndalsøra og følg skilting derfra (1 t 30 min). Setringa i Torbudalen kom i gang ca 1840. De fleste setrene ble lagt ned som følge av oppdemmingen av Osvatnet i 1954. Torbuvollen ble bygd opp igjen i 1977 og i 2001 ble det ny drift med ku og geit og foredling av all melka på setra. Det produseres både rømme og smør, brun og kvit ost. Setra har også tilbud om servering samt overnatting i et lite anneks. Etter avtale kan det også tilbys guidet kulturvandring i området. Det er bilveg helt frem til setra.

 

Fra Torbuvollen kan du ta turen videre opp Aursjøvegen, til Aursjøhytta (20 min). Dette er en turistforeninghytte, men overnatting og enkel servering. Vaflene på hytta er viden kjent!

 

Snu på Aursjøhytta og kjør tilbake til riksveien. Følg riksveg 62 og etterhvert skilting til Angvik (1 t 47 min). Her finner du Angvik Gamle Handelssted. Filosofien til Angvik Gamle Handelssted er å bruke mest mulig av det som naturen tilbyr oss lokalt. Råvarer er foredlet av flinke kokker og komponert til spennende menyer.

 

Fra Angvik kan du så ta siste etappe på rundturen, tilbake til Kristiansund og Smia Fiskerestaurant (1 t 15 min). Menyen er hovedsaklig fiskerelatert, men man finner også noen innslag av kjøtt, vilt og skalldyr. Basisen for smaksopplevelsene ligger først og fremst i nordmørske mattradisjoner. Kristiansund er en klippfiskby, og Smia har spesialisert seg på klippfiskretter. Tradisjonell bacalao er en av slagerne her.

 

Kilde: VisitNordvest

Smaken av Nordmøre - rundtur

Sider du nylig har besøkt