Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)
SURNADAL

Trekanten - Fjelltur i Trollheimen

Trekanten - turen mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta - er selve klassikeren blant turene i Trollheimen. 

Det er ikke uten grunn at "Trekanten"  i Trollheimen kan smykke seg med en plass på Turistforeningens liste over de 10 mest populære fjellturene i landet. Turen går i storslagen natur mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser som nettopp i Trollheimen. Hyttene har grovt tømmer i veggene, solide peiser som skal gi både varme og lys, og en innredning for øvrig som minner om gamle bondestuer. 

En fjelltur i Midt-Norge er med andre ord ikke bare en storslått naturopplevelse. Turisthyttene, fjellgårdene og setrene, som delvis ennå er i bruk, gjør sitt til at turen også blir en uforglemmelig kulturvandring.

Trekanten er fin å starte opp både fra Gjevilvasshytta og Jøldalshytta, men kan også startes fra Trollheimshytta. Fineste start på en slik tur får du ved å dra inn til første hytta om ettermiddagen og overnatte der før første dagstappe. Turen egner seg for fjellvante og spreke barn fra 10 - 12 års alder. 

Dag 1: Start på den betjente Gjevilvasshytta. Hit kommer du med kombinasjon av tog til Oppdal og buss videre til Festa og deretter langs setervegen fram til hytta. Du kan kjøre bil helt inn til hytta på sommeren. Turen over Mellomfjell til den betjente Trollheimshytta (8 t) er en av de mest varierte rutene i Trollheimen. Ruta tar inn mellom Gjevilvasskamman og Blåhø. Fra Riaren, turens høyeste punkt midtvegs på turen, åpner utsikten seg mot det indre av Trollheimen. Siste del av turen ned fra Skallen er bratt ned til hytta. Storfuruskogen i Folldalen er eventyrlig å gå tur i, og det er mange fine fiskemuligheter både på turen over Mellomfjell og i Folldalen. 

Er det fint vær er det verdt å legge inn en ekstra overnatting på Trollheimshytta og ta en dagstur til Snota (8 t  tur-retur) dagen etter. Dette er en av landets fineste toppturer. 

Dag 2: Neste dag går turen over til den betjente Jøldalshytta. Her er det tre merkede ruter: "normalruta" over Geithøtta (6 t), turen langs Svartådalen (5 t) og turen over Trollhettas tre topper (9 t). Alle turene har sine store kvaliteter. La været, fysisk form og interesse avgjøre valget. 

Dag 3: Etter en natt på Jøldalshytta går turen tilbake til Gjevilvasshytta (6-7 t).  Dette er en fin dagstur gjennom de østlige, slakere delene av Trollheimen-terrenget. Avslutningen på turen går fra "galleriet" høyt og fritt over Gjevilvassdalen ned gjennom det frodige planteriket innunder Tyrikvamfjellet og fram til Gjevilvassdalens vakre kulturlandskap. Vel fremme på Gjevilvasshytta kan du avslutte turen med med middag på hytta. Hvis du fortsatt har krefter, kan turen fra Gjevilvasshytta over Blåøret og ned til Oppdal være en enestående avslutning på turen.
Anbefalte kart

Turkart Trollheimen (1:50 000 eller 1:75 000) fra Ugland It Group AS, eller kartblad 1520 III og 1520 IV (og 1420 I for turer i Folldalen eller til Snota) (1:50 000) i hovedkartserien fra Statens kartverk.

Kilde: VisitNordvest

0

Trekanten - Fjelltur i Trollheimen

Sider du nylig har besøkt