Skip to main content
Unknown Component
civid: 58d23c3b462950a6d41a0c65
name: plugins_common_social_share (widget)

Gjøra

DNT Vollasetra turisthytte

Vollasetra er Kristiansund og Nordmøre Turistforenings praktfulle seteranlegg ved inngangsporten til Trollheimen, et ypperlig utgangspunkt for gode fjellturer.

Ved Vollasetra finner du blant annet Sunndals svar på Preikestolen; Ekkertinden (1189 moh.). Andre populære fjellturer er Graslitinden (1522 moh.) og Kråkvasstinden, Sandåhøa, (1700 moh.). Disse flotte turmålene når du direkte fra setra.

Vollasetra ligger over Vollan Gård i Sunndal og ble bygd rundt år 1860. I 1996 startet restaureringsarbeid ved setra og anlegget ble åpnet for fjellvandrere samme år. Setra ble offisielt åpnet september 2000 og består i dag av fire hus; Selet, Eldhuset, Øyabua og Fjøset.

Selet har to soverom med tre doble senger. De originale sengene måtte forlenges 30 cm (til 190 cm) for å kunne romme dagens vandrere. Oppholdsrommet inneholder originale møbler og lysovn som det benyttet til matlaging.

Eldhuset ble brukt til koking, ysting, kinning og som lager for smør og ost som ikke var tatt ned til gården. I Eldhuset står fortsatt jerngryta som det ble kokt ost i og den flotte lysovnen som gav lys til arbeidet. Huset har doble murer, noe som gir stabil temperatur sommer som vinter. Det er to doble senger og to enkle senger på soverommet.

Øyabua er siste hus oppbygd på Vollasetra. Bua ble brukt en kort periode fra 1870-årene som seterbu for husmannsplassen Volløyan. Den ble senere brukt sporadisk av samer fram til 1920-tallet. Øyabua har nå en dobbeltseng og en enkelseng. Med sin flotte utsikt og sitt romantiske preg er Øyabua Vollasetras «suite» hvor enhver kan finne ro.

Fjøset på Vollasetra rommet 12 kyr og seks geiter, og er nå restaurert med nytt tak og gulv. Innvendig er fjøset som det var, men med mulighet for overnatting på flatseng når nøden er størst.

Veibeskrivelse

Du kan komme til Vollasetra fra tre retninger:

Fra Vollan gård finner du merket sti langs den gamle seterstien. Turen tar rundt 1 t 30 min. Vandreruten er noe bratt, men du vinner høyden fort og terrenget er frodig. Ta med godt med drikke på turen, da det ikke finnes åpne bekker langs turstien.  

Fra Storlidalen (Bårdsgården) går det en gammel, delvis merket sti over Svartdalskollen og ned Volladalen. Den gamle merkingen er fortsatt synlig fra foten av Svartdalskollen over høyde 1515 og ned Volladalen.

Fra Liabø går det umerket sti opp til Liabøsetra, videre opp til Volladalen og ned forbi Langbakksetra til Vollasetra.

Praktisk informasjon

Totalt antall sengeplasser: 11 Hytta er selvbetjent og åpen hele året. Fiskekort for området kan kjøpes på Vollan Gård.

Last updated: 01/02/2024

Source: VisitNordvest

DNT Vollasetra turisthytte

Sider du nylig har besøkt