Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Guide til krigsminner

Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo
Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo

Dramatiske slag, hendelser som påvirket verdenshistorien. Les vår guide til krigsminnesteder og viktige hendelser under andre verdenskrig, inkludert slaget ved Narvik, tungtvannsaksjonen på Rjukan og senkingen av Blücher utenfor Oscarsborg Festning.

– Krigsminneturisme er en økende trend. Vi får mange henvendelser fra personer som plutselig oppdager at familiemedlemmer var involvert eller berørt av krigen. Det er et tema som kanskje ikke alltid har vært like komfortabelt å snakke om, men den generasjonen som vokser opp nå er nysgjerrig, stiller spørsmål og ønsker svar, sier Ann Kristin Kristensen ved Narviksenteret.

Narviksenteret er det nordligste av de sju norske freds- og menneskerettighetsentrene, og senteret drifter blant annet Narvik Krigsmuseum, hvor du kan lære om slaget om Narvik under andre verdenskrig.

– Krigsminner kan være så mangt. Det kan være plasser der man vet kamphandlinger har skjedd, eller det kan være minneplasser. I Narvik har vi veldig mange monumenter fra ulike sider av krigen, som mange ønsker å besøke. Kirkegården her og Beisfjord fangeleir er også sentral for mange besøkende, forteller Ann Kristin.

Slaget om Narvik

Våren 1940 sendte tyske og de allierte skip, fly og soldater til Narvik, og den lille byen innerst i Ofotfjorden og områdene rundt ble åsted for de største krigshandlingene på norsk jord hvor norske soldater var involvert i kampene.

Kontrollen over Narvik havn var avgjørende for både tyskerne og de allierte, fordi den sikret tilgangen på jernmalm fra Sverige, som ble brukt i produksjonen av våpen og utstyr.

I 62 dager kjempet soldater fra Norge, Storbritannia, Frankrike og Polen mot tyskerne, både i dramatiske sjøslag og i fjellene rundt Narvik. Til slutt klarte norske og allierte styrker å gjenerobre byen og drive tyskerne ut, og med det var Hitlers første strategiske nederlag et faktum.

Etter gjenerobringen av Narvik ble byen lagt i grus av tyske bombefly, både som hevn og for å ødelegge infrastruktur som kunne komme alliert side til gode. Da de allierte trakk seg ut, kom tyskerne tilbake til Narvik. Det hele ender med norsk kapitulasjon, og Narvik blir under tysk kontroll frem til frigjøringen i 1945.

Narvik er en viktig del av krigshistorien for alle de involverte landene. Både i Polen, Storbritannia og Frankrike finner du gater og skoler som er oppkalt etter byen.

Skip i Narvik havn under slaget om Narvik
Slaget om Narvik.
Photo: Narvik Krigsmuseum

Ny spillefilm – Kampen om Narvik topper Netflix-listen globalt

Det har blitt laget en rekke spillefilmer med andre verdenskrig som tema. Nå er også den nye spillefilmen om kampene i Narvik kommet.

25. desember hadde Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag premiere. Etter at den ble tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix, har den blitt en suksess og er nå en av de mest sette filmene på Netflix! Filmen ligger ennå ikke på norsk Netflix, men kommer i løpet av høsten 2023.

Gjennom historien følger vi den unge korporalen Gunnar Tofte, spilt av Carl Martin Eggesbø, og hans kone, stuepiken Ingrid Tofte, som spilles av Kristine Hartgen.

Filmen er spilt inn i både Narvik, Rjukan og Oslo. Her ser du innspillingen på Norddalsbrua utenfor Narvik:

Norge under andre verdenskrig

Andre verdenskrig brøt ut i 1939.

9. april 1940 ble Norge angrepet av Tyskland. Etter to måneder erobret tyskerne landet, og kongen og regjeringen flyktet til London og fortsatte kampen derfra. 

Under okkupasjonen ble Norge styrt av den tyske nazisten Josef Terboven. Alle partier ble forbudt, med unntak av Nasjonal Samling, ledet av Vidkun Quisling.

44 000 nordmenn satt i fangenskap under andre verdenskrig. 9000 ble sendt til fengsler og leirer i tyskokkuperte områder. 1400 av disse døde.

773 jøder fra Norge ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland, hvorav 38 overlevde.

Norge var under tysk okkupasjon frem til frigjøringen i 1945.

Kilde: Store Norske Leksikon

Fra innspilling av filmen Kampen om Narvik.
Photo: Nordisk Film

Krigsminner i Narvikområdet

I Narvik og områdene rundt byen finner du mange andre krigsminner og spor etter kamphandlingene under andre verdenskrig.

På Narvik Krigsmuseum i Narvik kan du lære mer om hva som skjedde under de dramatiske dagene i 1940. Museet tilbyr også skreddersydde opplevelser for barn.

I Krigshistorisk landskap er det reist en serie monumenter på strekningen mellom Narvik og Bardufoss til minne om de dramatiske kampene.

På Bjørnfjell kan du bli med på krigshistorisk vandring til flere plasser som var sentrale under krigen. Lær om Ofotbanens sentrale rolle i transport av jernmalmen, vandre langs den historiske Rallarveien, og se den spektakulære Norddalsbrua, hvor sentrale scener av storfilmen "Kampen om Narvik" er spilt inn.

Her finner du flere interessante turer, krigsminner og museer i området:

Besøk flere historiske steder!

Over hele landet finner du steder som var sentrum for dramatiske hendelser under andre verdenskrig, som Vemork på Rjukan (bildet).

Her er noen du bør få med deg:

Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum
Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum

1. Tungtvannskjelleren i Rjukan

Under andre verdenskrig foregikk kampen om tungtvannet på Vemork, datidens største kraftstasjon, ved Rjukan. Ved hjelp av tungtvannet ville tyskerne forsøke å produsere atombomber, men takket være fire dramatiske sabotasjeaksjoner ble forsøket stoppet.

I dag er den ærverdige kraftstasjonen omgjort til Norsk Industriarbeidermuseum. I utstillingen Helter i Telemark dramatiseres blant annet de fire berømte sabotasjeaksjonene.

Høsten 2017 startet et spennende prosjekt på Vemork, hvor tungtvannkjelleren ble gravet frem og kjeller ble funnet intakt. Fra sommeren 2022 kan du bli med på en eksklusiv tur ned i tungtvannskjelleren, hvor et nytt museum også skal åpne.

Bli med på guidet tur langs sabotørruten og utforsk mer om Vemork:

2. Oscarsborg Festning

Midt i Drøbaksundet ligger festingen Oscarsborg. 9. april 1940 stanset festningen det tyske angrepet mot Oslo ved å senke Blücher, Tysklands nyeste krysser. Senkingen av Blücher var sentral for evakueringen av kongen, stortinget og regjeringen.

Oscarsborg Museum kan du lære mer om festningens historie, både gjennom aktuelle utstillinger og guidede turer.

Du kan komme deg til festningen ved å ta ferge fra Drøbak. Det er fergeforbindelser hele året, og turen tar rundt ti minutter.

3. Slaget i Gudbrandsdalen

Kvam i Gudbrandsdalen var i april 1940, sentrum for Sør-Norges hardeste kamper. På det lille tettstedet kjempet norske og engelske styrker mot tyske soldater, og om lag 70 hus brant ned, inkludert kirken i Kvam

Kamphandligene i Kvam er bakgrunnen for utstillingen Gudbrandsdal krigsminnesamling, som åpnet i 1995. Ved siden av museet ligger Kvam fredspark, hvor du finner minnestein over de falne under den andre verdenskrig.

4. Altmark i Jøssingfjorden

Jøssingfjorden i Rogaland er spesielt kjent for Altmark-saken som fant sted i februar 1940.

Med flere hundre britiske krigsfanger om bord passerte det tyske skipet Altmark gjennom norsk sjøterritorium, eskortert av en norsk torpedobåt, på vei hjem til Tyskland. Skipet ble oppdaget av britene, noe som resulterte i en kamp hvor flere tyskere ble drept og de britiske fangene ble sluppet fri.

5. Kystfort

Langs kysten finner du en rekke kystfort som ble bygget under andre verdenskrig. Mange av fortene tilbyr guidede omvisninger på sommerstid, men flere kan også besøkes på egen hånd.

Utforsk fortene fra krigen:

6. Norske fangeleirer

Det var flere fangeleirer i Norge under andre verdenskrig. Grini var den største. Til sammen satt rundt 20 000 personer på Grini. Flesteparten var nordmenn, men også polakker, sovjetere og franskmenn satt fanget her.

Grinimuseet ligger nå i en av leirens gamle brakker. Her kan du utforske temaer som arrestasjon, fangevokterne og illegal kommunikasjon gjennom tekst, foto og gjenstander.

I Nord-Trøndelag lå Falstad fangeleir. Her satt det mer enn 4200 fanger under andre verdenskrig. De fleste var nordmenn, men det var også fanger fra Sovjetunionen, Jugoslavia, Danmark og Polen her. 

I de gamle fangeleirbygningene finner du i dag Falstadsenteret, et av de sju freds- og menneskerettighetssentrene i Norge, som både er et minnested og nasjonalt senter for andre verdenskrigs fangehistorie og menneskerettigheter. To minutter med bil fra senteret, i Falstadskogen, ligger minnesmerket Arkebusering av Odd Hilt, som selv var en av fangene på Falstad.

Lær mer om historien til Falstad:

7. Minnesmerker – Snublesteinene

I 26 land i Europa finner du Snublesteiner, et minnesmerke som er støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre ofre for nazismen bodde eller jobbet frem til de ble deportert og drept. Prosjektet ble startet i 1993 av den tyske kunstneren Gunter Demnig, og Jødisk Museum i Oslo bragte det til Norge.

Du finner flere snublesteiner spredt utover landet, fra Berlevåg og Hammerfest i nord, til Ogna utenfor Egersund i sør. Hvert minnesmerke er belagt med en inngravert messingplate med personens navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted.

Her finner du flere av snublesteine i Norge:

Flere krigsminner- og museer

Finn museer, fort og krigsminner

Museer og sentre om 2. verdenskrig
Bud Kystmuseum består av to deler. Ergan Kystfort, som er et krigshistorisk museum bygget rundt tyskernes kystfort fra andre verdenskrig, og… Read more
Bud Kystmuseum og Ergan Kystfort
Museum som ønsker å ivareta den jødiske minoritets nasjonale kulturarv og formidle jødisk tradisjon og historie fra tidlig… Read more
Jødisk Museum i Oslo
Museet er stengt på grunn av reparasjoner. Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av… Read more
Arquebus krigshistorisk museum - Haugalandmuseet
Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig. Her satt nesten 20 000 fanger i løpet av de fire årene leiren eksisterte. Her… Read more
Grinimuseet
Er du klar over hvilken historie Falstad på Ekne rommer?  Falstadsenteret i Levanger er et minnested og nasjonalt senter for andre… Read more
Falstadsenteret - Museum og Minnested
Museum på Akershus festning som gir et bilde av de viktigste begivenhetene som fant sted i Norge under den tyske okkupasjonen 1940-45.… Read more
Norges Hjemmefrontmuseum
Jødisk museum Trondheim ligger i Arkitekt Christies gate 1B, en bygning som huset Trondheims første jernbanestasjon fra 1864. Read more
Jødisk museum Trondheim
Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig. Museet gir et balansert bilde av denne dramatiske tidsperioden 1940 -… Read more
Lofoten Krigsminnemuseum
Krigsminnesamlingen på Kvam er en unik minnesamling fra andre verdenskrig med okkupasjon og forsvar i Gudbrandsdalen. Read more
Gudbrandsdal Krigsminnesamling
På Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa vil du finne et historisk bygg som kalles for Gammelstua. Under andre verdenskrig… Read more
Gammelstua på Gjefsjøen fjellgård - Hovedkvarteret til Operasjon Rype
Måløyraid senteret er eit krigshistorisk kunnskapssenter som tar for seg den dramatiske forteljinga om krigshistoria sin første allierte fullskala… Read more
Måløyraid Senteret
Minnesmerker
Falstadskogen - rettersted og minnesmerke Inne blant trærne i den frodige Falstadskogen titter det frem små steinpyramider mellom gress og… Read more
Falstadskogen - et minnested etter 2. verdenskrig
Fra parkeringen ved Litle Ismenningen tar du turen over brua ved Stor Ismenningen, og går på stien forbi Kolvseteren. Så er det vel… Read more
Krigshistorisk fjelltur til Plukkutjønnfjellet
Et nasjonalt minnesmerke og et flott turområde! Read more
Trandumskogen
Du kan se rester etter en dramatisk hendelse i skogen ved Vierli. Read more
Krigsminnet på Vierli
Krigshistorisk Landskap er en serie monumenter som er reist på strekningen mellom Narvik og Bardufoss til minne om de dramatiske kampene som ble… Read more
Krigshistorisk Landskap
På tampen av andre verdenskrig fant Operasjon Rype sted og operasjonen opprettet base på Gjefsjøen Fjellgård ved… Read more
Plukkutjønnfjellet Minnepyramide
Skudd i mørket - hva skjedde i Trandumskogen? Read more
Trandumskogen
Snublesteinene i Hønefoss - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Hønefoss
Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre… Read more
Snublesteiner
Snublesteinene i Gjøvik - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Gjøvik
Snublesteinene i Jevnaker - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Jevnaker
Midtskogen gård - her stod natten til 10. april 1940 en heftig ildkamp mellom tyskere og nordmenn. Read more
Midtskogen i Elverum
Fort
Festningen er et av de viktigste landemerker i Trondheim, med Donjonen synlig fra store deler av byen. Byen vitner om en sterkt tilknytning til… Read more
Kristiansten Festning
Tangen Fort ligger ytterst på Langesundstangen, sør for Langesund sentrum, Stedet har mange geologiske verdier og ligger i et naturreservat. Read more
Tangen Fort
Et av Norges best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Under krigen var det også en ubåtstasjon her. Anlegget er i dag så godt som intakt og både… Read more
Kvalvik Fort - kystfort fra 2. verdenskrig
Fjøløy er nytt og spennende friluftsområde med turstier og minner fra andre verdenskrig. Read more
Fjøløy fort og Fjøløy fyr
Nordberg Fort, nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig viser deg Listas flotte natur, kultur og historie. Read more
Nordberg Fort
Høytorp Fort er Norges største innlandsfestning og er bygget i perioden 1912-1918. Read more
Høytorp Fort, Mysen
Tysk fort fra 2. Verdenskrig på Sør-Karmøy. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. I dag fremstår HKB Syre som et av… Read more
Syreneset Fort
Festningsanlegg fra andre verdenskrig med kanonstillinger, fangehytte, tunnellganger og skyttergraver. Også fint turområde og muligheter for fiske fra… Read more
Hausvikodden Fort
Torås fort tilbyr kortreist verdenshistorie i Færder kommune, og er Vestfolds største intakte krigsminne fra 2. verdenskrig. Read more
Torås fort
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbake til toppen