Skip to main content

6 bibliotek med rå design

På norske bibliotek kan du ikke bare låne bøker, men alt fra elsykler til gitarer og hengekøyer. Noen har til og med egen kino, klatrevegg og matlagingskurs. Utforsk Oslos splitter nye storstue for litteratur og kultur, Deichman Bjørvika, og fem andre bibliotek med fantastisk design.

Et bibliotek kan være langt mer enn en samling bøker. Det kan by på grensesprengende arkitektur, sosiale møteplasser og levende arrangementsarenaer. Det kan også være et sted du drar til for å lage mat, spille gitar eller reparere ødelagte eiendeler.

De fleste nye biblioteksbygg går langt utover de funksjonene vi tradisjonelt forbinder med et bibliotek.

Deichman Biblo Tøyen i Oslo er Norges første bibliotek hvor voksne ikke har adgang – kun barn og unge mellom 10 og 15 år. I Tromsø har byens gamle kino blitt transformert til en levende kulturarena, mens Vennesla bibliotek og kulturhus er blitt verdenskjent for sin moderne arkitektur.

I 2020 åpnet Deichman hovedbibliotek sine splitter nye dører for publikum i Bjørvika i Oslo. Med alt fra restaurant, kino og digitale verksteder, er det ingen tvil om at dette også er et bibliotek utenom det vanlige.

­– Norden ligger langt fremme når det gjelder nye måter å tenke bibliotek på. Vi har samarbeidet tett med store, spennende bibliotek som Oodi i Helsinki og Dokk1 i Århus for å planlegge nybygget, sier Knut Skansen, direktør ved Deichman hovedbibliotek.

Skansen forteller at biblioteket er bygget ut fra det enkle faktum at folk liker å samles.

– Bygningen er tegnet som et gratis fellesrom for samtaler, debatter, deling, læring, lesing og mye mer, forteller han.

Deichman Bjørvika er selvbetjent via en app som guider deg gjennom de fem etasjene. I toppetasjen kan du slå deg ned med en god bok på en av de stille arbeidsplassene som venter her, mens du nyter en postkortverdig utsikt over hovedstaden. Her ser du både Langkaia, Operaen og langt utover Oslofjorden og øyene.

– På biblioteket skal du få følelsen av å være i en hjemmekoselig storstue, å befinne deg i et rom mellom hjemme og jobb eller skole, sier Skansen.

Under bildegalleriet kan du lese om fem andre særegne biblioteker.

1. Stormen bibliotek, Bodø

Å entre Stormen bibliotek er som å tre inn i en litterær katedral. Biblioteket har en stor glassfasade og utsikt ut mot Bodø havn. Bygget er tegnet av DRDH Architects (England), som har mottatt flere priser for biblioteket og det tilhørende konserthuset. Norsk bibliotekforening kåret biblioteket til «Årets bibliotek 2018».

I 2018 hadde Stormen biblioteket over 650 ulike arrangementer og aktiviteter, og rundt 470 000 besøkende.

Les mer om Stormen bibliotek.

2. Tromsø bibliotek og byarkiv

Tromsø bibliotek og byarkiv er et levende litteraturhus midt i Tromsø by, som tiltrekker seg både lokale og besøkende. Den særegne takkonstruksjonen stammer fra Fokus Kino som ble åpnet i 1973, men det nye biblioteket sto klart i 2005.

Biblioteket har utmerket seg med mange spennende aktiviteter og prosjekter. Mens noen etasjer er kalde, har andre litt høyere temperatur, slik at du kan bestemme hvor du vil sitte avhengig av om du fryser eller er varm.

Les mer om Tromsø bibliotek og byarkiv.

3. Vennesla bibliotek og kulturhus

Et av våre aller mest kritikerroste bibliotek ligger i Vennesla. Bygget sto ferdig i 2011 og har siden den gang vært en viktig arena for konserter, teater og filmvisninger.

Vennesla bibliotek og kulturhus er tegnet av Helen & Hard AS, som har mottatt en rekke priser for den særegne arkitekturen, der nesten alt er lagd av tre. Huffington Post, med mer enn 80 millioner lesere over hele verden, har kåret biblioteket til det fjerde vakreste i verden. Og ikke nok med det – tech-magasinet Wired har utpekt bygget til et av verdens ti flotteste bibliotek, blant annet sammen med Stormen i Bodø.

Les mer om Vennesla bibliotek og kulturhus.

4. Deichman Biblo Tøyen, Oslo

Deichman Biblo Tøyen er et bibliotek fylt av bøker og opplevelser for barn og unge mellom 10 og 15 år. Her må de voksne vente utenfor! Biblioteket åpnet i 2016. Ungdommene kan gjøre lekser i en ombygd tuk-tuk eller i baksetet på en gammel Volvo lastebil, eller lese bøker i en hengende gondol. Det finnes også eget databord for programmering, en legovegg og en flott scene. Her arrangeres det massevis av spennende aktiviteter, som filmvisninger, matlagingskurs, kodeklubber, forfattermøter og ulike workshops.

Les mer om Biblo Tøyen.

5. Framtidsbiblioteket (Future library), Oslo

Framtidsbiblioteket er et kunstprosjekt utviklet av den skotske kunstneren Katie Paterson på oppdrag fra Bjørvika Utvikling. Prosjektet tar sikte på å samle inn en originaltekst fra en forfatter hvert år fra 2014 til 2114. I Nordmarka har det blitt plantet 1000 trær, som skal bli til papiret som bøkene trykkes på. Tekstene skal forsegles og oppbevares i et spesialdesignet stillerom i det nye Deichman bibliotek i Bjørvika (åpner før jul 2021), og vil først bli tilgjengeliggjort for publikum i 2114.

Så langt har kjente forfattere som Margaret Atwood, David Mitchell og Sjón vært bidragsytere.

Les mer om Framtidsbiblioteket.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt