Skip to main content

Besøk en norsk bokby

Bøker på brygga, bokhyller på busstoppene, koselige bokkafeer, og til og med et eget bokhotell! Og ikke minst, antikvariater fulle av bokskatter på ulike språk samt spennende litteraturarrangementer og -festivaler. Bokelskere bør ta turen til Fjærland og Tvedestrand i sommer.

Hva har vestlandsbygda Fjærland, med sine dramatiske isbreer og stupbratte fjell, til felles med sørlandsbyen Tvedestrands sjarmerende hvitmalte hus og silkeglatte svaberg? Jo – på en deilig sommerdag er det få ting som er bedre enn å tråle deres mange bokhandler og antikvariater på jakt etter skjulte bokskatter.

«Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss.»
– Lars Saabye Christensen

Den norske bokbyen i Fjærland

Den første av Norges to bokbyer så dagens lys i 1995. Mundal, sentrum i den vesle bygda Fjærland ved Sognefjorden, har rundt 4 hyllekilometer med bøker til salgs. Det meste er bruktbøker, og også de titalls bokutsalgene er basert på gjenbruk – her finner du bøker i tidligere fergeventerom, fjøs, bank, fryseri og postkontor. Gigantiske Tusund og ei natt er det eneste utsalget som er bygd spesielt for å huse bøker, mens den vesle utendørsbokhylla Sjølvplukk kaller seg «landets ærligste bokbutikk» og stoler på at du putter en tier i en boks for hver bok du tar.

Bokbyen i Fjærland er åpen fra mai til september, men nettbutikkene har selvsagt åpent hele året. Bli med på en guidet tur gjennom Bokbyen, eller selg dine egne brukte bøker på markedet Boknatta en gang i året.

Når du har trålet alle Fjærlands bokhandler på kryss og tvers, kan du besøke Norsk Bremuseum, bli med på brevandring på Bøyabreen og Supphellebreen, padle på Fjærlandsfjorden med eller uten guide, eller kjøre Nasjonal turistveg Gaularfjellet og nyte det storslåtte landskapet fra Utsikten rasteplass.

Tvedestrand, Bokbyen ved Skagerrak

Befinner du deg på Sørlandet, bør du legge turen innom Tvedestrand, som omtaler seg selv som «en gullgruve for bokormer».

«Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss», sa Lars Saabye Christensen i sin tale under bokbyåpningen. Og Bokbyen ved Skagerrak har åpnet for mer enn bare bokutsalg. De har også en rekke arrangementer, festivaler og guidede turer knyttet til bøker og litteratur gjennom hele året.

Når kvelden kommer, kan du ta inn på landets første bokhotell! Hotel Lyngørporten er mer enn normalt opptatt av bokstavenes verden, og er dessuten utrolig idyllisk plassert på Gjeving ved Lyngørfjorden. Suzanne Brøgger beskriver det slik i sin bok Omelette Norvegienne: «Vi innlosjeres på Bokhotellet, der jeg bor på side 303 med hvitmalt veranda og utsikt til skjærgården. Hvorfor sier man at Norge heller er natur enn kultur?»

Tvedestrand kan ellers by på hvitmalte trehus, sørlandsskjærgård, Norges største utendørs badepark i Tjenna, Norges smaleste hus, Strykejernet, og flere gallerier og museer. Like ved finner du det bilfrie paradiset Lyngør, som har atmosfære fra en svunnen tid og garantert gir deg skikkelig feriestemning.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Utforsk Fjærland og Tvedestrand

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter i Norges bokbyer. Start planleggingen i dag!

Les også

Sider du nylig har besøkt