Skip to main content

Sjømathimmelen

Trøndelag og Nordvestlandet

Hvorfor strømmer foodies fra hele verden til en liten restaurant på en øy utenfor Trøndelagskysten?

Den berømte sjømatbufféen på Ansnes Brygger!

Optimale temperaturer. Næringsrikt vann. Lange tradisjoner.

Det er ikke så rart at verdens beste kokker velger laks, sjøkreps og skalldyr fra Trøndelagskysten, for ikke å snakke om Hitrakrabben, til sine mest eksklusive retter.

Det smaker vidunderlig!

Vi er en av Norges største skalldyrrestauranter. Sjømaten vi serverer, er fanget samme dag.

Ola Sirus Skjåk-Bræk

Kjøkkensjef på Ansnes Brygger

Trøndelags skattkammer

Norge bugner av fisk og skalldyr, men Trøndelagskysten har noen unike egenskaper som resulterer i noe av den høyeste kvaliteten du kan få på sjømat.

Her møter Golfstrømmen fra sør de kalde havstrømmene fra nord, noe som gir optimale livsvilkår for fisk og skalldyr.

De fleste kamskjellene som serveres på de beste restaurantene i Norge og Norden, kommer fra Trøndelagskysten. Sjøen her er også uvanlig rik på sjøkreps, ifølge Ola, som driver en av Norges mest legendariske sjømatrestauranter, Ansnes Brygger på øya Hitra.

Han startet karrieren sin som ansatt ved Trondheims første gourmetrestaurant, og har siden hatt en lidenskap for å lage mat med de aller beste råvarene.

– Å komme til Ansnes er som å lande i et enormt spiskammer, sier Ola.

Nå har Ola og teamet hans åpnet en ny sjømatrestaurant, «The Crab» i Trondheim, så godsakene fra havet blir lett tilgjengelig i byen.

Stjernene i showet

For å få en bedre forståelse av hvorfor Trøndelag er så viktig når det gjelder sjømat, må vi snakke om øyregionen Hitra og Frøya, som ligger ved munningen av Trondheimsfjorden.

Det er ikke uten grunn at kamskjell fra Frøya havner på tallerkenene hos Asias beste restauranter, mens krabbe fra Hitra lenge har vært en delikatesse i Frankrike. Dette kystområdet er også et av de beste i verden når det kommer til sjøkreps, krabbe og andre skalldyr.

– Sjøkreps trives veldig godt i lav temperatur på 150-200 meters dybde og på flat mudderbunn. Området har høy vannkvalitet og de riktige temperaturene, forklarer Ola.

Taskekrabbe – crème de la crème

Du kan fange taskekrabbe mange steder på kysten, men den mest kjente finner du på Hitra. Denne utsøkte krabben fra Trøndelagskysten er nærmest blitt synonymt med området.

Hitrakrabben er stor, fyldig og full av næring, sier Ola.

Hvis du befinner deg på Hitra, kan du smake helt fersk krabbe, rett fra havet. Noe du bare må prøve, er Olas berømte sjømatbuffé på Ansnes Brygger, med Hitrakrabbe, sjøkreps og andre deilige godsaker fra havet.

Imponer middagsgjestene dine ved å lage Olas tvist på Hitrakrabbe, Singapore pepperkrabbe, og andre velsmakende retter fra Vår norske kokebok.

Lakseoppdrettens vugge

Trøndelag er også kjent for sin førsteklasses laks, og tiltrekker seg laksefiskere fra hele verden. Trondheimsfjorden er enestående på grunn av sine mange lakseførende vassdrag, og noen av landets beste lakseelver ligger i Trøndelag: Namsen, Gaula og Orkla.

Det var på Hitra tradisjonen med norsk lakseoppdrett startet. Her ble verdens første anlegg for atlantisk laks etablert i 1970. I dag spiser millioner av mennesker verden over laks fra Norge! De helsemessige fordelene ved å spise laks, er velkjente, men det mange ikke vet, er at norsk laks er helt fri for antibiotika og genmodifisering. De norske lakseoppdretterne jobber kontinuerlig med å gjøre teknologien mer bærekraftig og skape en mer sirkulær industri.

Besøk en gourmetrestaurant i Trondheim eller et av fiskeværene langs Trøndelagskysten for å smake fersk laks av ypperste kvalitet.

Har du plass til mer superfersk sjømat?

Enhver kjøkkensjef i Portugal kjenner til navnet ... klippfisk! Men klippfisk er like norsk som røkt laks og sursild!

Klippfiskbyen

Reiser du til Nordvestlandet og Kristiansund, så er det klippfisk som gjelder! Tørket og saltet fisk, som oftest laget på torsk. Byen ble stort sett bygget opp rundt fisking og klippfiskproduksjon, som tradisjonelt ble tørket på klippene ved havet, før de ble eksportert til sydlige land i Europa. Til gjengjeld sendte handelsmennene tilbake krydder og en helt spesiell fiskerett, nemlig bacalao!

Norsk Klippfiskmuseum kan du lære mer om byens enestående klippfiskhistorie. Du kan også delta på den årlige Klippfiskfestivalen, som finner sted i juni.

En annen spesialitet i byen er fishan – Kristiansunds svar på fish and chips. Prøv retten på populære Fishanbua på havnen, eller på et av byens spisesteder.

Vil du prøve å lage de lokale delikatessene hjemme? Prøv en oppskrift på bacalao laget av klippfisk fra vestkysten.

Europeisk Matregion 2022

Trøndelag er mer enn bare fisk og skalldyr i verdensklasse. Hele regionen, med Trondheim i spissen er nemlig et av de hotteste reisemålene for foodies i Europa i 2022, og det er mange grunner til at området er blitt Europeisk Matregion 2022.

Finn de beste lokale matopplevelsene i denne store foodie-guiden til Trondheim og Trøndelag!

På øya Smøla streifer villsauen fritt omkring i havgapet.

Unik smak av naturen

Spiser du bedre, lever du bedre. Det samme gjelder for villsauen og hjorten som lever langs norskekysten. Friheten til å streife omkring, kystklimaet og plantelivet på øyer som Smøla i nordvest, samt Hitra og Frøya i Trøndelag, gjør kjøttet helt enestående mørt.

«Villsau frå Norskekysten» er et enestående kvalitetsprodukt, som har oppnådd merket Beskyttet Geografisk Betegnelse. De spiser urter og einerbær, som også anbefales når kjøttet tilberedes. Villsauen er også glade for å vandre ned til havet og forsyne seg med tang.

På Villsaugården på Smøla kan du nyte de fantastiske omgivelsene og smake lokale delikatesser fra gårdsbutikken og på restauranten.

I Trøndelag står ofte hjortekjøtt på menyen. Det sies at på Hitra er det flere hjorter enn mennesker! På øya kan du også sove på Hjorten Hotell. Smak lokale delikatesser på hotellets restaurant eller besøk DalPro Gårdsmat, en gårdsbutikk der de selger en rekke hjorte- og villsauprodukter.

Sulten på mer fra Trøndelag og Nordvestlandet? Spis deg fra Trondheim til Kristiansund på en opplevelsestur med Kystekspressen, eller sjekk ut det som trolig er Norges mest smakfulle sykkelrute!

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt