Seafood from the Trøndelag coast
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Seafood from Trøndelag
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Hvorfor strømmer foodies fra hele verden til en liten restaurant på en øy utenfor Trøndelagskysten?
Den berømte sjømatbufféen på Ansnes Brygger!
Seafood from the Trøndelag coast
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Seafood from Trøndelag
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Optimale temperaturer. Næringsrikt vann. Lange tradisjoner.
Det er ikke så rart at verdens beste kokker velger laks, sjøkreps og skalldyr fra Trøndelagskysten, for ikke å snakke om Hitrakrabben, til sine mest eksklusive retter.
Norge bugner av fisk og skalldyr, men Trøndelagskysten har noen unike egenskaper som resulterer i noe av den høyeste kvaliteten du kan få på sjømat.
Her møter Golfstrømmen fra sør de kalde havstrømmene fra nord, noe som gir optimale livsvilkår for fisk og skalldyr.
De fleste kamskjellene som serveres på de beste restaurantene i Norge og Norden, kommer fra Trøndelagskysten. Sjøen her er også uvanlig rik på sjøkreps, ifølge Ola, som driver en av Norges mest legendariske sjømatrestauranter, Ansnes Brygger på øya Hitra.
Han startet karrieren sin som ansatt ved Trondheims første gourmetrestaurant, og har siden hatt en lidenskap for å lage mat med de aller beste råvarene.
– Å komme til Ansnes er som å lande i et enormt spiskammer, sier Ola.
Nå har Ola og teamet hans åpnet en ny sjømatrestaurant, «The Crab» i Trondheim, så godsakene fra havet blir lett tilgjengelig i byen.
Kamskjell fra Hitra i Trøndelag. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Stjernene i showet
For å få en bedre forståelse av hvorfor Trøndelag er så viktig når det gjelder sjømat, må vi snakke om øyregionen Hitra og Frøya, som ligger ved munningen av Trondheimsfjorden.
Det er ikke uten grunn at kamskjell fra Frøya havner på tallerkenene hos Asias beste restauranter, mens krabbe fra Hitra lenge har vært en delikatesse i Frankrike. Dette kystområdet er også et av de beste i verden når det kommer til sjøkreps, krabbe og andre skalldyr.
– Sjøkreps trives veldig godt i lav temperatur på 150-200 meters dybde og på flat mudderbunn. Området har høy vannkvalitet og de riktige temperaturene, forklarer Ola.
Taskekrabbe – crème de la crème
Du kan fange taskekrabbe mange steder på kysten, men den mest kjente finner du på Hitra. Denne utsøkte krabben fra Trøndelagskysten er nærmest blitt synonymt med området.
– Hitrakrabben er stor, fyldig og full av næring, sier Ola.
Hvis du befinner deg på Hitra, kan du smake helt fersk krabbe, rett fra havet. Noe du bare må prøve, er Olas berømte sjømatbuffé på Ansnes Brygger, med Hitrakrabbe, sjøkreps og andre deilige godsaker fra havet.
Imponer middagsgjestene dine ved å lage Olas tvist på Hitrakrabbe, Singapore pepperkrabbe, og andre velsmakende retter fra Vår norske kokebok.
Trøndelag er også kjent for sin førsteklasses laks, og tiltrekker seg laksefiskere fra hele verden. Trondheimsfjorden er enestående på grunn av sine mange lakseførende vassdrag, og noen av landets beste lakseelver ligger i Trøndelag: Namsen, Gaula og Orkla.
Det var på Hitra tradisjonen med norsk lakseoppdrett startet. Her ble verdens første anlegg for atlantisk laks etablert i 1970. I dag spiser millioner av menneskerverden over laks fra Norge! De helsemessige fordelene ved å spise laks, er velkjente, men det mange ikke vet, er at norsk laks er helt fri for antibiotika og genmodifisering. De norske lakseoppdretterne jobber kontinuerlig med å gjøre teknologien mer bærekraftig og skape en mer sirkulær industri.
Salmon Namsen & Train Experience i Namdalen. Photo: Marius Rua
Norsk sjømat
Sjømatindustrien er underlagt strenge reguleringer fra staten i forhold til miljø, økonomi og samfunnsutvikling.
Fiskeindustrien jobber hardt for utvikle innovative og bærekraftige løsninger for både oppdrett og kystfiske. Fiskekvotene reguleres årlig, så man sikrer et bærekraftig forvaltning av bestandene.
Fisking er populært blant både nordmenn og turister. Å ta vare på miljøet vårt er nøkkelen til å sikre at fremtidige generasjoner også skal kunne nyte godt av Norges naturressurser.
Bæredygtige fisk og skaldyr fra NorgeShow Less
Har du plass til mer superfersk sjømat?
Enhver kjøkkensjef i Portugal kjenner til navnet ... klippfisk! Men klippfisk er like norsk som røkt laks og sursild!
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Klippfiskbyen
Reiser du til Nordvestlandet og Kristiansund, så er det klippfisk som gjelder! Tørket og saltet fisk, som oftest laget på torsk. Byen ble stort sett bygget opp rundt fisking og klippfiskproduksjon, som tradisjonelt ble tørket på klippene ved havet, før de ble eksportert til sydlige land i Europa. Til gjengjeld sendte handelsmennene tilbake krydder og en helt spesiell fiskerett, nemlig bacalao!
På Norsk Klippfiskmuseum kan du lære mer om byens enestående klippfiskhistorie. Du kan også delta på den årlige Klippfiskfestivalen, som finner sted i juni.
En annen spesialitet i byen er fishan – Kristiansunds svar på fish and chips. Prøv retten på populære Fishanbua på havnen, eller på et av byens spisesteder.
"Fishan" i Kristiansund. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Vil du prøve å lage de lokale delikatessene hjemme? Prøv en oppskrift på bacalao laget av klippfisk fra vestkysten.
Europeisk Matregion 2022
Trøndelag er mer enn bare fisk og skalldyr i verdensklasse. Hele regionen, med Trondheim i spissen er nemlig et av de hotteste reisemålene for foodies i Europa i 2022, og det er mange grunner til at området er blitt Europeisk Matregion 2022.
På øya Smøla streifer villsauen fritt omkring i havgapet.
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Unik smak av naturen
Spiser du bedre, lever du bedre. Det samme gjelder for villsauen og hjorten som lever langs norskekysten. Friheten til å streife omkring, kystklimaet og plantelivet på øyer som Smøla i nordvest, samt Hitra og Frøya i Trøndelag, gjør kjøttet helt enestående mørt.
«Villsau frå Norskekysten» er et enestående kvalitetsprodukt, som har oppnådd merket Beskyttet Geografisk Betegnelse. De spiser urter og einerbær, som også anbefales når kjøttet tilberedes. Villsauen er også glade for å vandre ned til havet og forsyne seg med tang.
På Villsaugården på Smøla kan du nyte de fantastiske omgivelsene og smake lokale delikatesser fra gårdsbutikken og på restauranten.
I Trøndelag står ofte hjortekjøtt på menyen. Det sies at på Hitra er det flere hjorter enn mennesker! På øya kan du også sove på Hjorten Hotell. Smak lokale delikatesser på hotellets restaurant eller besøk DalPro Gårdsmat, en gårdsbutikk der de selger en rekke hjorte- og villsauprodukter.
Finn spennende opplevelser til ferieturen hos våre partnere.
Credits
Scenic Norway Tour by 50 Degrees North
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway
Scenic Norway Tour
Opplev Trollstigen og Atlanterhavsvegen i vår førsteklasses minibuss
7-dagers tur via Trollstigen og Atlanterhavsvegen i 50 Degrees Norths førsteklasses minibuss. | 50 Degrees North
Credits
Arctic Circle Express by Up Norway
Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
Arctic Circle Express
Slow travel er på moten igjen
Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway
Credits
Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
Norske kysthøydepunkt
Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen
Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo. | 50 Degrees North
Credits
Arctic Circle Traverse by 50 Degrees North
Photo: Shutterstock
Besøk Nord-Norge i vår førsteklasses minibuss
Tour Northern Norway in our premium mini-coach
9 dagers reise fra Trondheim til Bodø og Narvik, før man tar nattog til Stockholm. Overnatt i et avsidesliggende fyr, og reis med vår førsteklasses 50 Degrees North-minibuss. | 50 Degrees North
Credits
Grand tour of Norway by Authentic Scandinavia
Photo: Harald Sandal Bohn
Grand tour of Norway
Oslo, Flåm, Bergen og Hurtigruten
En fantastisk 12-dagers tur fra Oslo via de norske fjordene til Bergen. Fra Bergen fortsetter du på et sjudagers cruise til Kirkenes, gjennom fantastisk landskap langs norskekysten. | Authentic Scandinavia
Credits
Give me Møre! by Up Norway
Photo: Kristen Kellogg
Give me Møre!
En vakker snarvei
Verdens vakreste snarvei - fra øst til nordvest gjennom den norske fjellheimen. Lad batteriene i praktfulle, vekslende omgivelser - slapp av og få nytt perspektiv på ting. | Up Norway
Utforsk reisemålene
…og få ytterligere opplysninger om å reise rundt i området.