Skip to main content

Norgesferie på budsjett

12 tips til billigere feire!

1. Bestill norgesferien tidlig

Da er sjansen mye større for å kapre de rimeligste fly-, tog- og bussbillettene – og de beste og billigste overnattingsstedene!

Ønsker du å reise kollektivt, er det lurt å sjekke ut Entur-appen eller nettsiden. Her kan du planlegge hele turen fra A til Å ved å plotte inn stedene du reiser til og fra, og få de beste reiseforslagene for tog, buss og båt.

Det er også mange flotte togreiser i Norge som regnes som noen av verdens vakreste.

Langdistansebusser er også et fint transportmiddel for å komme seg fram mellom viktige knutepunkt, spesielt på Vestlandet, men mange busselskaper tilbyr også budsjettvennlige måter å komme seg mellom for eksempel Oslo-Kristiansand og Oslo-Trondheim. 

Planlegg hvor du du vil reise med NOR-WAY bussekspress og Vy Express.

2. Reis utenom høysesong

Da får du ofte rimeligere overnatting og transport, og det er langt færre turister ved de populære attraksjonene.

Skoleferiene, og spesielt fellesferien om sommeren, er gjerne da de fleste er på reise. Har du mulighet, bør du derfor legge norgesferien utenom feriene. Da er det billigere og gjerne mindre folksomt. Husk at en ferie om våren eller høsten kan være vel så fint som om sommeren! Første halvdel av juni, eller siste halvdel av august og september er også en flott tid å reise på. 

Planlegger du en skiferie om vinteren, ha i bakhodet at det ofte er billigere i januar og rett før/etter påske.

Dersom det er vanskelig å planlegge ferien utenom fellesferiene, kan kanskje en workation være et godt alternativ? 

3. Bo rimelig

Norge har rundt 1000 campingplasser med plass til både bobiler, telt og campingvogner (det kan være lurt å forhåndsbestille i høysesongen). De fleste campingplassene tilbyr også overnatting i hytter, med alt fra svært enkle campinghytter til mer luksuriøse varianter. På norske vandrerhjem, pensjonater, gjestehus, leiligheter og hosteller kan du også ofte få overnatting til en rimeligere pris. Eller hva med å overnatte på en gård? Du kan også leie privat feriebolig gjennom ulike nettsteder.

Om du har lyst på en storbyferie, kan det være lurt å booke hotell i helgene. Da er det som regel rimeligere enn i i ukedagene! Spesielt om du booker natten mellom søndag og mandag. Skistedene har ofte gode pakketilbud i ukedagene, eller mellom søndag og torsdag.  

Et annet godt tips er å dra på norgesferie med storfamilien eller gode venner. Da kan dere sammen leie en stor hytte eller leilighet, eller et hus med flere rom, og bruke det som base i ferien. Da kuttes utgiftene betraktelig.

Book overnatting på norgesferien gjennom DanCenter, Campcation og Norgesbooking.

4. Gratis lekeland

Norge er et naturlig lekeland, og fjell, fjorder og fossefall kan utforskes helt gratis! Det inkluderer også våre fantastiske Nasjonale turistveger.

Vandreturer, sykkelturer, skiturer, padling og klatring, mulighetene er mange. Men det kan også være en god investering å bli med på en av de mange guidede aktivitetene som tilbys over hele landet. Det gir ofte opplevelsen en ekstra dimensjon, og kanskje kan du lære deg noe helt nytt!

Utstyr som sykler, ski, kano, kajakk, klatreseler og annet kan som regel leies på stedet, så du slipper å ta det med deg. 

5. Nyt naturen

Noe av det beste i livet er helt gratis, og veldig bra for deg! Nemlig friluftslivet.

Overalt i naturen er det viktig at du tar godt vare på omgivelsene, ikke etterlater deg søppel og viser respekt for folk, dyr og natur. Du kan godt overnatte i telt, så lenge du følger lokale regler og følger allemannsretten. På enkelte steder med mye turisme, for eksempel i Lofoten og ved noen fjorder på Vestlandet, kan det imidlertid være strengere restriksjoner på hvor du kan telte, så sjekk alltid med nærmeste turistkontor.

6. Utforsk nasjonalparkene

De 47 norske nasjonalparkene er våre vakreste og viktigste naturområder. Du er hjertelig velkommen til å utforske dem, så lenge du gjør det på en respektfull måte. Følg merkede stier og ikke etterlat deg annet enn fotspor. Det sikrer at naturen rundt forblir like vakker, til glede for andre. Ta alltid med deg all søppel, og husk å bruke toalettfasiliteter der du kan. Og dersom naturen kaller underveis, gå langt unna stien, og skjul etterlatenskapene godt.

Husk at naturen også kan være nådeløs, så sørg for å ta med riktig utstyr for alle turer og respekter værmeldingen. En annen ting du bør sjekke ut før du setter kursen mot nye villmarkseventyr, er "naturvettreglene".

7. Dra på sykkelferie

Sykkeltur er en billig og flott måte å oppleve Norge på. Det aller beste er å sykle i skuldersesongene, som i mai–juni, og fra midten av august og ut september. Da er det ofte mindre trafikk og lettere å finne rimelig overnatting.

Mange steder i landet finnes det aktører som leier ut både landeveissykler, terrengsykler og elsykler, og som tilbyr sykkelvennlig overnatting. Du kan også kjøpe ferdigpakkede sykkelferier. Enkelte tilbyr i tillegg bagasjetransport.

8. Kjøp lokal mat

Å ha mulighet til å lage mat selv på deler av ferien kan hjelpe på feriebudsjettet. Handler du med deg lokale delikatesser, kan du lage en superdigg piknik eller middag til en hyggelig pris. Stikk innom et lokalt gårds- eller delikatesseutsalg. Mange dagligvarebutikker, spesielt i distriktene, har egne hyller med lokalmat. Kjøp med deg lokale oster (mange av dem i verdensklasse!), godt smør, lokale kjøttpålegg og pølser – og ikke minst verdens beste nybakte brød.

Sjekk ut vår norske kokebok for inspirasjon til å lage skikkelig tradisjonsmat og oppskrifter fra noen av våre beste kokker!

9. Rimelige restauranter

De fleste norske byer og småsteder har spisesteder i alle prisklasser. Ofte kan du få dagens lunsj, basert på ferske råvarer, til en hyggelig pris.

Prøv lokale klassikere som bacalao, husets fiskesuppe eller kanskje en elgburger – varmende måltider som ikke koster skjorta. Mange av landets beste veikroer byr også på deilig  tradisjonskost til hyggelige priser. 

Vær også på utkikk etter food trucks og gatemathaller. I Oslo får du trendy street food til en billig penge på Vippa eller Oslo Street Food i Torggata.

10. Kjøp lokal drikke

Invester i en god drikkeflaske som holder innholdet kaldt, og fyll på med deilig, gratis vann rett fra springen. Men unn deg også en frisk, norsk eplemost eller fruktjuice til frokost.

Og ja, vi elsker en utepils i solveggen, men du trenger ikke nødvendigvis gå på byens dyreste utested. De fleste steder i Norge kan du nå kjøpe øl fra spennende lokale produsenter og mikrobryggerier på gårdsutsalg eller i butikken. Eller stikk innom Vinmonopolet, der frisk og perlende norsk sider kan være et godt alternativ til prosecco.

11. Ting du kan gjøre gratis i storbyene

Byferie trenger ikke å sprenge feriebudsjettet. Hva med en spennende byvandring? Både Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger og Trondheim har flere fine ruter du kan velge mellom. I Bergen og Tromsø er det også kort vei fra by til natur.

I Oslo er mange av byens severdigheter gratis å oppleve, som en tur langs Havnepromenaden.

Om sommeren kan du også besøke flere friluftsmuseer og festivaler helt gratis. I tillegg er flere av våre vakreste parker og hager åpne for besøk.

12. Bli lenger, spar penger

En fin måte å kutte kostnader på, er å bli på ett sted over lengre tid, og heller bruke feriepengene på å utforske lokalområdet.

Ofte gaper vi over for mye når vi planlegger en ferietur. Ved stadig å skulle haste videre, går du fort glipp av mange av de lokale perlene.

Billige reisetips

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt