Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hvert år finner VM i skreifiske sted utenfor Svolvær i Lofoten. Konkurransen er en feiring av det tradisjonsrike Lofotfisket, og gir deltagerne muligheten til å hale ombord digre rugger i spektakulære arktiske omgivelser. 

I slutten av mars setter opptil 80 båter kursen mot Svolvær, hovedsenteret for Lofoten i Nordland. Flere tusen besøkende strømmer til øygruppen, og i underkant av 600 av dem skal tevle mot hverandre fra båtripene.   

Da er det nemlig duket for Nord-Norges største havfiske-arrangement, VM i skreifiske – som har vært arrangert helt siden 1991.

Og i dypet av den iskalde Vestfjorden svømmer svaret på spørsmålet som skal besvares i løpet av helgen: Hvem greier å hale i land den største fisken?

Lofoten
Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

Nødvendig for livet langs kysten

Skrei er torsk fra den norsk-arktiske stammen som vandrer fra Barentshavet og inn til norskekysten for å gyte. Fisket av denne skreien, Lofotfisket, finner sted mellom januar og april hvert år – og har gjort det siden vikingtiden

Den delikate fangsten som gjøres i denne perioden har vært landsdelens viktigste næring i uminnelige tider, og utgjør fortsatt levebrødet til mange fiskere langs den nordnorske kysten. 

Dette årlige vintereventyret har sikret befolkningen i Lofoten enkel tilgang på mat, slik at de har kunnet bo her de siste 10 000 år. Mange hundre generasjoner med fiskerbønder har dessuten overlevd langs hele norskekysten på grunn av at de hvert år kunne turen til Lofoten for å høste denne unike ressursen.

Lofoten
Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

Fisk på opptil 30 kilo

Konkurransen er åpen for både profesjonelle og amatører, og det konkurreres både innenfor total fangst og største enkeltfisk.

Sistnevnte klasse står kanskje for de aller største kickene: Skrei er nemlig langt fra noen småfisk. Det er ikke uvanlig at fisk på opptil 30 kilo sveives opp fra havet.

Men det er ikke bare selve fiskekonkurransen som trekker så mange glade besøkende til arrangementet. De aller fleste kommer for å oppleve feststemningen i havn, som kan bli riktig så livlig... Og selvsagt for å nyte fangsten tilberedt på de deiligste måter på tallerkenen.

Lofoten
Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages