VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

SKREI

Fisken som bygde Norge

Cod fishing in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com
Cod fishing in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com

Hver vinter samles hundrevis av fiskebåter ute på den værharde Vestfjorden, ofte med en hale av sultne måker på slep.

Sea fishing in Lofoten .
Photo: Iconic Norway / Berge Knoff / Natural light / Visitnorway.com
Sea fishing in Lofoten .
Photo: Iconic Norway / Berge Knoff / Natural light / Visitnorway.com

De jakter på skreien, som siger inn fra Barentshavet til kysten av Nord-Norge for å gyte mellom januar og april, spesielt utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen.

Cod fishing in Lofoten .
Photo: Go2Lofoten
Cod fishing in Lofoten .
Photo: Go2Lofoten

Den lange svømmeturen gjør at den vandrende atlanterhavstorsken blir enda fastere i fisken enn den mer stedsbundne kysttorsken.

Det hvite, milde fiskekjøttet flaker seg ved et lite dunk med gaffelen.

Cod on a plate .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Cod on a plate .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Kanskje fisker du til og med torsken selv? Er du heldig, kan fangsten bikke et tosifret antall kilo. Da er det lov å ta en skryte-skreifie!

Skreien kan faktisk bli inntil 180 centimeter lang og veie opptil 55 kilo.

Bare husk å bruke hele den gode fisken, ikke bare fileten. Torsketungen kan gjerne sprøstekes i stekepanna – en lokal favoritt!

Cod fishing in Lofoten .
Photo: Visitnorway.com
Cod fishing in Lofoten .
Photo: Visitnorway.com

Skreien er grunnen til at folk har kunnet overleve så langt nord.

Tørrfisk av skrei var en viktig handelsvare som vikingene hadde med på tokt.

Den var også hele Norges viktigste eksportartikkel i hundrevis av år, og byer som Trondheim og Bergen ble bygd opp på grunnlag av tørrfiskhandel med sørligere deler av Europa.

Viking ship, Lofotr Viking Museum .
Photo: Lofotr Viking Museum
Viking ship, Lofotr Viking Museum .
Photo: Lofotr Viking Museum

I nord poppet det opp små fiskevær og handelssteder langs hele leia. 

Fiskere kom i tusentall fra hele Norge for å delta i det årlige lofotfisket. I Henningsvær i Lofoten lå fiskebåtene ofte så tett at man kunne gå tørrskodd over sundet.

Men fisket var også farlig. Under storstormen 25. januar i 1893 mistet hele 130 fiskere livet.

Henningsvær in Lofoten .
Photo: Lofotmuseet
Henningsvær in Lofoten .
Photo: Lofotmuseet

I dag er Henningsvær et av mange idylliske nordnorske fiskevær du kan besøke, med flere gode spisesteder og kunstgallerier, og et aktivt klatremiljø.

Andre populære fiskevær proppfulle av skreihistorie er blant annet Kabelvåg, Nusfjord, Røst og Å i Lofoten, samt Nyksund i Vesterålen og Kjerringøy gamle handelssted utenfor Bodø.

Havnnes Handelssted i Lyngen er et av få fiskevær som ikke ble brent ned under andre verdenskrig i Finnmark.

Henningsvær in Lofoten .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Henningsvær in Lofoten .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com

I mange fiskevær kan du overnatte i en rorbu tett på naturkreftene.

Det var kong Øystein Magnusson som på 1100-tallet innførte skikken med å bygge rorbuer, slik at fiskerne kunne bo der under sesongfisket.

Frem til da sov de stakkars fiskerne under hvelvede båter – i all slags vær!

Fisherman’s cabin in Lofoten .
Photo: Pete Oswald / Visitnorway.com
Fisherman’s cabin in Lofoten .
Photo: Pete Oswald / Visitnorway.com

Også på tallerkenen kan du nyte skreien med god samvittighet. Den norsk-arktiske torskebestanden er nemlig en av verdens best forvaltede fiskebestander, og fremdeles et av Norges viktigste eksportprodukter – både fersk og tørket.

Sea fishing in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com
Fishing in Svolvær .
Photo: CH / Visitnorway.com

Fortsatt sier derfor nordlendingene at den stramme, karakteristiske «duften» som henger over tørrfiskhjellene i nord, er «duften av penger».

Ordet torsk kommer for øvrig av gammelnorske «turskr», som betyr turrfiskur (tørrfisk).

Skreien henger ute i månedsvis. Den milde og salte kystluften skaper et perfekt klima for fermenteringsprosessen, med passe mengder sol, regn, snø og vind, før fisken ettermodnes innendørs.

«Tørrfisk fra Lofoten» er faktisk en Beskyttet geografisk betegnelse (PGI) i Europa, i likhet med Champagne.

Drying rack for fish in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com
Drying rack for fish in Lofoten .
Photo: CH / Visitnorway.com

Så dette må du bare smake!

Tørrfisken må vannes ut i flere dager før den kan brukes. Deretter kan den brukes i alt fra salater til pizza og pasta, i gryter, ovnsbakt eller grillet.

Prøv gjerne den nordnorske spesialiteten boknafisk, en delvis tørket variant.

Visste du forresten at tørrfisk er utgangspunktet for julefavoritten lutefisk?

Stockfish in Lofoten .
Photo: Svinøya rorbuer
Stockfish in Lofoten .
Photo: Svinøya rorbuer

Ingenting av torsken går til spille.

Disse tørkede torskehodene selges til Nigeria, der de brukes som ingrediens i landets nasjonalrett …

… mens torskemelken (ja, torskespermen!) selges til sushirestauranter i Asia.

Rognen kan kokes eller bli til den deiligste kaviar, og av fiskeleveren utvinnes vitamin- og omega 3-rik tran.

Tynne flak av tørket fisk kan fint nytes som snacks 😋

Stockfish in Lofoten .
Photo: Heidi Widerøe / Visitnorway.com
Stockfish in Lofoten .
Photo: Heidi Widerøe / Visitnorway.com

Er du klar for et ekte fiskeeventyr?

Her finner du opplevelser med smak av skrei!

Northern lights over Reinebringen in Lofoten .
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com
Northern lights over Reinebringen in Lofoten .
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com

Les også

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Photo:
Photo: