Skip to main content

Se Hadelands nye kunstikon – The Twist

Hadeland er Norges nye reisemål for kunstelskere! Få med deg både prikkedronningen Yayoi Kusama og det spektakulære nye kunstgalleriet The Twist på Kistefos-Museet, og se hvordan de fantastiske glassproduktene på Hadeland Glassverk blir lagd.

Bølgende bakketopper og fantastiske matopplevelser har gitt Hadeland kallenavnet «Skandinavias Toscana». Nå er området også i ferd med å bli en magnet for kunstelskere, med sentrale verk av stjernekunstnere som Yayoi Kusama, Tony Cragg, Marc Quinn, Fernando Botero og Bjarne Melgaard – navn du vanligvis finner på større internasjonale museer og gallerier.

Og ikke minst kan du besøke Kistefos-Museets nybygg på Jevnaker. The Twist har allerede blitt en internasjonal sensasjon.

– The Daily Telegraph, Bloomberg, Wallpaper og andre medier omtaler det nye museet som et av årets vakreste bygg. Ambisjonen er at The Twist skal gjøre Kistefos-Museet, og dermed Hadeland, til et kult reisemål for verdens mest kresne kunstentusiaster, sier Christen Sveaas til Visit Norway. Investoren, kunstsamleren og ildsjelen bak Kistefos-Museet pleier for øvrig å si at «han blir mer beruset av kunst enn av vin».

Det er det danske arkitektkontoret BIG (Bjarke Ingels Group) som har tegnet den 60 meter lange bygningen, som har en oppsiktsvekkende «twist» på midten, og formelig svever over Randselva. Du kan også se rett ned i den brusende ørretelva gjennom de store glassvinduene i panoramagalleriet, museumsbyggets største utstillingsrom.

– Det som er spennende, er at du kun ser bygget glimtvis når du nærmer deg gjennom skogen. Når du kommer tettere på, får du en skikkelig wow-opplevelse. Bygget fungerer også som en bro, slik at du kan gå inn på den ene siden av elven, oppleve utstillingene, og spasere ut igjen på den andre siden, sier Kistefos-Museets direktør Egil Eide.

Kistefos-Museet byr på en stor skulpturpark som fikk sitt første kunstverk allerede i 1948. I mai 2019 avduket Christen Sveaas installasjonen «Shine of Life» av Yayoi Kusama, en av verdens fremste avantgarde-kunstnere, som er kjent for sin karakteristiske bruk av prikker. Verket, som er laget spesielt for Kistefos, formelig stiger opp fra fra vannflaten og er inspirert av naturen, elven og stedets industrihistorie. Kusamas prikke-skulptur er den japanske kunstnerens største installasjon i Norden.

Publikum fikk for alvor øynene opp for den naturskjønne skulpturparken i 2016, da installasjonen «Veien til stillhet» av den danske kunstneren Jeppe Hein ble avduket. Den enorme, labyrintiske vannskulpturen består av et utall speilsøyler og dansende vannstråler, som det er lov til å gå inn i og utforske. Dette, sammen med resten av det flotte parkområdet, gjør Kistefos til en stor opplevelse for hele familien. Bare husk skiftetøy!

Kunsten å blåse glass

Noen kilometer unna Kistefos finner du Hadeland Glassverk, landets eldste håndverksbedrift som fortsatt er i drift. Glassverket er i tillegg en levende arena for kunst, kultur og produksjon av glasskunst.

Du kan oppleve proffene i aksjon med glassblåsing, eller til og med blåse ditt eget glass. I tillegg byr området på flere familievennlige aktiviteter som kunstutstillinger, konserter, teater, verksteder – og selvsagt kafeer og shopping.

Kunstferdig lokalmat

Kunstentusiaster som også vet å sette pris på lokale matopplevelser, har lenge hatt Thorbjørnrud restaurant og hotell på radaren. Hotelldirektør Olav Lie-Nilsen er også økobonde, og produserer mesteparten av kjøttet, den prisvinnende osten, meieriproduktene og grønnsakene på sin egen gård, like i nærheten.

– Da den danske stjernerestauranten Noma gjenåpnet med et helt nytt selvforsynt gårdskonsept i 2017, var det minst ti år etter oss på Thorbjørnrud, sier Olav, som anbefaler å prøve stedets pannacotta med rabarbrayoghurt. Magien kan du ta med deg inn i natten, som kan tilbringes i et av glampingteltene i den vakre hotellhagen.

Lokalkjente strømmer til den årvisse mat- og drikke-festivalen Høy på landet i andre halvdel av juni. Sett også av tid til Operafest Røykenvik i midten av samme måned, der artistene står på en storslått, flytende scene på Randsfjorden, mens publikum applauderer fra land. Operakvelden i naturen regisseres av Cynthia Kay.

Reiser du langs Randsfjordens østside, kan du nyte en lokal kunst-brunch på Lokstallen i Røykenvik, rett ved Rachel Whitereads installasjon «The Gran Bathhouse» og de unike Søsterkirkene fra 1300-tallet. Og mens du først er her, bør du sjekke ut Hadeland folkemuseum på Granavollen ogGlasslåven, som huser mange lokale kunsthåndverkere.

Få er klar over at Hadeland også har Nord-Europas største senter for astronomi, og i Solobservatoriet på Harestua kan du og familien se ut i det ytre rom og delta på lærerike aktiviteter. Både arkitektur- og romintresserte kan dessuten glede seg ekstra mye til 2022. Da åpner det nye, spektakulære planetariumet, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

– Hadeland er nærmere det meste enn man først skulle tro, og turen fra Oslo tar bare en time, lover Mette Stenersen i Visit Innlandet.

Hun legger til at stadig nye kunstnere har funnet inspirasjon i regionens varierte landskap. Bevisene henger på veggene i Hadelands mange privateide hoteller, som lot pengelense kunstnerne gjøre opp regningen for oppholdet i malerier.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt