Skip to main content

Opplev
MUNCH

Elsket – og hatet!

Meningene om hvordan MUNCH ser ut utenpå, har vært delte.

Men visste du at den øverste "knekken" er ment som et ærbødig nikk mot Norges pulserende hovedstad?

Det viktigste befinner seg uansett inni. 

Da Edvard Munch døde i 1944, hadde han ingen etterkommere som kunne arve alt han hadde skapt ...

... derfor bestemte han seg for å gi alle kunstverkene sine til Oslo by.

Denne arven inkluderer Selvportrett med sigarett (bildet) og et av verdens mest ikoniske malerier ...

... Skrik!

Kanskje du klarer å skimte den lille skriften som står på en av versjonene, trolig skrevet av Edvard Munch selv, hvor det står "Kan kun være malet af en gal Mand!".

Skrik

De tre versjonene av Skrik vises i en rotunde, i en time av gangen, for å beskytte de skjøre maleriene best mulig. Du vil alltid kunne oppleve motivet i den faste utstillingen Edvard Munch uendelig.

For motivet er virkelig evig og treffer en nerve i de fleste mennesker. Maleriet har dessuten fått fornyet aktualitet i det siste.

– I dag er Skrik-motivet mer aktuelt enn noen gang. I forbindelse med koronapandemien har motivet stadig dukket opp som et bilde på den kollektive angsten i møte med en global pandemi. Ofte på en humoristisk måte: Skrik-figuren har vært avbildet både med munnbind og bærende på håndsprit og toalettpapir, forteller Maren Lindeberg, presseansvarlig for MUNCH, det nye museet.

Munchs motiv blir også ofte brukt i politiske demonstrasjoner, spesielt som et bilde på klimakrisen. Det er ikke så rart. 

– I motsetning til hva mange tror, er det naturen, ikke personen, som skriker, ifølge Munchs egne tekster, der han beskriver det som: «...et stort uendelig skrik gjennom naturen», sier Lindeberg.

Etter mange år på Tøyen, er Munchs unike kulturarv nå blitt flyttet til nye lokaler i Bjørvika. Det er nå et av verdens største museum viet en enkelt kunstner.

Det er spanske Estudio Herreros som har designet det seksti meter høye bygget, som har 50 prosent lavere klimagassutslipp enn lignende bygninger.

For det er nettopp klimahensyn som er årsaken til mange av de arkitektoniske valgene. 

Bygget er kledd i bølgeformede, resirkulerte aluminumspanel, som er delvis gjennomsiktige. Bølgepanelet skjermer mot sola og hindrer store temperatursvingninger innendørs.

Mer Munch enn noen gang

Inne i museet er det uvurdelige kunstskatter som skal passes på.

Museet har et fem ganger så stort utstillingsareal som det forrige på Tøyen, og du vil se mer Munch enn noen gang. Det inneholder også kunst av Edvard Munch i tett samspill med samtidskunst og andre kunstnere fra verdenshistorien, sier MUNCHs presseansvarlige, Maren Lindeberg.

I tillegg til kunstutstillinger byr museet på et omfattende arrangementsprogram med opplevelser innen performance, litteratur, musikk, film og dans.

– Vi ønsker at MUNCH skal være et levende kunstmuseum med kulturelle begivenheter for mennesker i alle aldre og med ulik bakgrunn. Museet er toppet med plattformer med Oslos beste utsikt over fjorden! Besøk kaféen i første etasje eller nyt en drink i baren i 13. etasje, sier Lindeberg.

Museet tar sikte på å både gjøre Oslo mer attraktiv for de som bor her, og skape enda en god grunn til å besøke Oslo.

– Det nye MUNCH er en fin, ny møteplass i byen, med arkitektur, god plassering og et omfattende program som virkelig vil sette kunsten sentralt i bybildet og gi den større plass i samfunnsutviklingen. Med Bjørvika får Oslo en ny dimensjon, og vil i enda større grad bli en internasjonal metropol med et stort spenn av muligheter og tilbud. Oslo blir en ny by, sier Lindeberg.

Det har ikke vært en enkel jobb å flytte flytte de skjøre maleriene.

De største maleriene, på opptil 50 kvadratmeter, kom inn sjøveien fra Sørenga. Så ble de heist 21 meter opp og ført gjennom en stor åpning i 6. etasje.

Deretter ble den sju meter høye åpningen lukket og stengt – for godt.

De to enorme maleriene som ble heist inn på denne måten var Solen (bildet) og Forskerne. Begge ble malt for å inspirere studentene ved Universitetet i Oslo.

Opplev de store verkene i en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer i utstillingen Edvard Munch Monumental.

Men Edvard Munch var ikke bare en maler. Han elsket å eksperimentere med fotoapparatet, ofte med seg selv foran linsen. Med andre ord ...

... Munch tok mange selfies!

Fotografiene hans kan oppleves i den digitale utstillingen, Det eksperimentelle selvet.

Når hodet ditt er mettet av kunstneriske opplevelser og magen begynner å bli sulten, sett kursen mot ett av de tre spisestedene i bygget.

NB! Du trenger ikke museumsbillett for å spise her.

Bestill østers eller Munchburger i Tolvte bistro i 12. etasje, eller gå opp til rooftop-baren Kranen for drinker og en slående vakker utsikt over Oslo.

Litt av et sted for en romantisk date!

Kjøp alt du trenger til piknikkurven nede på MUNCH Deli & Kafé å ta den med til den idylliske Operastranda like utenfor museet og Operahuset. Ta et bad og varm deg gjerne opp igjen i en av de mange kule badstuene like ved.

Sett også av tid til å utforske dette nye og supertrendy nabolaget, som inkluderer Munch Brygge og Oslobukta.

Les mer om MUNCH i Oslo.

De siste årene har Oslo blitt et populært reisemål for kunstelskere.

I tillegg til MUNCH må du ikke gå glipp av Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley eller utendørsmesterverkene Vigelandsparken og Ekeberg skulpturpark.

Norge: der vakker natur og kunst blir ett

Historien til nye MUNCH

En fascinerende historie om Edvard Munchs gave til Oslo.

Utforsk mer spennende kunst

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt