Skip to main content

Sirdal

Klatrefjell, Norges flotteste motorsykkelvei, villrein og 5 000 sauer i urørt natur. Gjennom hele året har du mange ulike aktiviteter å utforske i Sirdal.

Sirdal klaffer med de fleste ønsker på helårsbasis. Som skisted er det populært, med flere skianlegg og rundt 200 kilometer oppkjørte og merkede langrennsløyper. Hilleknuten 1 209 meter over havet er definitivt verdt et besøk. Du kan også få styre din egen hundeslede rett ut i villmarken.

Om sommeren er Sirdals varierte terreng en god base for vandrere. Stavanger turistforening har 1 000 kilometer med merkede stier og mer enn 40 hytter i Sirdal og fjellområdene rundt, så her kan du gå fra hytte til hytte, eller bare ta en lavterskeltur rundt husveggen. Følger du stien fra Øygardstøl, kommer du til Kjeragbolten – den store steinen som sitter klemt mellom to vertikale fjellvegger på mer enn 1 000 meter. Selve bolten er et verdensberømt fotomotiv.

Vil du klatre, har Sirdal mer enn 100 ruter. De største klatreområdene ligger i Hunnedalen, Liland og Sirekrok og passer både nybegynnere som vil buldre og erfarne sportsklatrere.

Suleskarvegen går fra fjorden vest i Rogaland over fjellet gjennom Agder og videre til Telemark. Fjellovergangene fra Sirdal til Lysebotn eller Brokke i Setesdal er så smale som 3,5 meter, og veiens høyeste punkt ligger 1 050 meter over havet. Veien ned til Lysebotn, med sine 27 hårnålsvinger, er kåret til Norges flotteste MC-vei av motorsykkelbladet Bike.

Store deler av Sirdal ligger i Setesdal, Vesthei, Ryfylkeheiane landskapsvernområde, der Europas sørligste villreinstamme holder til. I landskapsvernområdet vandrer reinen fritt med lite menneskelig innblanding. Her er også et godt jakt- og fisketerreng.

Etter en dag i friluft er det få ting som er mer tilfredsstillende enn å benke seg rundt bordet for et måltid tilberedt med lokale råvarer. Områdets tre mest populære retter er reinsdyrstek, lammestek og stekt ørret, ofte toppet med ville bær og sopp.

Hvis du besøker Sirdal i september, kan du delta på Sirdalsdagene med 10 000 publikummere. Årsaken til feiringen er at 5 000 sauer blir hentet ned fra sommerbeitet. De marsjerer i flokk ned hovedveien i dalen til skilleplassen på Kvæven, for dagen etter å bli sendt hjem til gårdene på Jæren. Sirdalsdagene byr på underholdning for hele familien. Opplev ekte Sørlandsidyll på veien til Sirdal.

Reiseinformasjon

Sirdal ligger 100 kilometer fra Stavanger, 119 kilometer fra Kristiansund og 280 kilometer fra Bergen. Fra Oslo er det 340 kilometer om sommeren og 480 kilometer om vinteren.

Planlegg reisen med Entur, som gir deg reiseforslag basert på alle offentlige transportmidler i landet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sirdal tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt