Sirdal Kjeragbolten
Credits
Sirdal.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Sirdalsferie
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Naturen venter

Villrein, klatrefjell, Norges flotteste motorsykkelvei og 5000 sauer i veien. I Sirdal er det nok å gjøre hele året.

 

Sirdal er et populært skisted med flere skianlegg og rundt 2000 kilometer oppkjørte og merkede langrennsløyper. Hilleknuten 1209 meter over havet er definitivt verdt et besøk. Og vil du prøve noe litt utenom det vanlige, se for deg at du styrer din egen hundeslede rett ut i villmarken …

Om sommeren er det varierte terrenget i Sirdal en fin base for vandrere. Stavanger turistforening har 1000 kilometer med merkede stier og mer enn 40 hytter i Sirdal og fjellområdene rundt, så her kan du gå fra hytte til hytte eller bare ta en latmannstur rundt hytteveggen. Hvis du følger stien fra Øygardstøl nær Sirdal, kommer du til Kjeragbolten – en stor stein som sitter klemt mellom to vertikale fjellvegger på mer enn 1000 meter. Er du tøff nok til å bli fotografert på selve bolten?

Vil du heller klatre, er det mer enn 100 boltede ruter i Sirdal. De største klatreområdene ligger i Hunnedalen, Liland og Sirekrok. Her kan både nybegynnere og erfarne sportsklatrere klatre og buldre til pumpen tar dem.

Suleskarvegen går fra fjorden vest i Rogaland over fjellet gjennom Agder og videre til Telemark. Fjellovergangene fra Sirdal til Lysebotn eller Brokke i Setesdal er bare 3,5 meter brede, og veiens høyeste punkt ligger 1050 meter over havet. Veien ned til Lysebotn, med sine 27 hårnålsvinger, er kåret til Norges flotteste MC-vei av motorsykkelbladet Bike.

Store deler av Sirdal ligger i Setesdal, Vesthei, Ryfylkeheiane landskapsvernområde, der Europas sørligste villreinstamme holder til. I landskapsvernområdet kan reinen vandre fritt i et stort sammenhengende fjellområde uten for mye menneskelig innblanding. Området er et godt jakt- og fisketerreng.

Ingenting er mer tilfredsstillende enn å sette seg ned til et måltid med lokal kraftkost etter en dag i friluft. De tre mest populære rettene i området er reinsdyrstek, lammestek og stekt ørret, ofte med ville bær og sopp til.

Hvis du besøker Sirdal i september, må du ikke gå glipp av Sirdalsdagene. Da blir 5000 sauer hentet ned fra sommerbeitet og marsjerer i flokk ned hovedveien i dalen til skilleplassen på Kvæven, for så å bli sendt hjem til gårdene på Jæren dagen etter. Det er grunn god nok til feiring, og Sirdalsdagene byr på underholdning for hele familien, med kjente artister, smaksprøver, salgsboder, revy og fest ut i de små timer. I tillegg til alle sauene pleier det å komme 10 000 besøkende til arrangementet.

Sirdal
Sirdal
Terje Rakke / Nordic Life / Sirdalsferie
Tjørhomfjellet, Sirdal
Tjørhomfjellet
Peder Astrup
Sirdal
Sirdal
Terje Aamodt
Sirdal
Sirdal
Olav Strand

Aktiviteter og attraksjoner

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Nærmeste flyplass er Stavanger Lufthavn Sola omtrent 1,5 timer fra Sirdal med bil. Fra flyplassen kjører du E39 til Ålgård og så Rv45 til Sirdal. Skal du til Tonstad, følger du E39 til Helleland og Rv42 videre til Tonstad.
  • Kristiansand Lufthavn Kjevik ligger 2,5 timer med bil fra Sirdal. Fra flyplassen kjører du E39 til Feda, og så snarveien nordover til Gyland og Rv466. Ved Sandvatn tar du til venstre inn på Rv42 mot Tonstad.
Med buss:
  • Det går buss til Sirdal fra Stavanger og Sandnes i sommersesongen.
  • Det går snøbuss til Sirdal fra Stavanger og Sandnes i helgene om vinteren, og daglig i skolens vinterferie og påskeferie. Snøbussen er et pakketilbud som inkluderer buss og heiskort til skianleggene.
Med bil:
  • Sirdal ligger 100 kilometer fra Stavanger, 119 kilometer fra Kristiansund og 280 kilometer fra Bergen. Fra Oslo er det 340 kilometer om sommeren og 480 kilometer om vinteren.
Med tog:
  • Sørlandsbanen stopper i Stavanger daglig. Fra Stavanger kan du ta buss til Sirdal.

Sirdal tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad