VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
When hiking in the national parks in Trøndelag, it's nothing like a refill with fresh mountain water.
Hiking in the national parks.
Photo: Petr Pavlicek
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Til fots i trøndersk natur

Trøndere elsker å vandre, og de elsker å vandre i Trøndelag, men er det en gruppe som elsker å vandre i Trøndelag mer enn trøndere, så er det utlendinger. Det fine med vandring, i hvert fall i Norge, er at du kan gjøre det nær sagt hvor som helst. Mange vandrer faste strekninger i en bykjerne, men da kanskje mest for å trene. Andre, som bor mer perifert til, kan vandre langs bygdeveier

Hiking in Sylan
Sylan.
Photo: Mattias Jansson
En mann står i åpningen til Hanshelleren hule i Trøndelag
Hanshelleren.
Photo: Bernartwood / Trondelag.com
Blåfjella/Skjækerfjella National Park
Blåfjella/Skjækerfjella.
Photo: Petr Pavlicek
St. Olav ways, the pilgrim trail to Trondheim
St. Olav ways, the pilgrim trail to Trondheim.
Photo: Håvard Johansen

På tur i trekant

En av de rutene som er mest populær å vandre her i Norge kalles Trekanten, og går mellom tre av hyttene til Trondhjems Turistforening. Hyttene ligger sør for Oppdal, og turen tar deg inn i fjellområdet Trollheimen, på grensa mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Det vanligste er å starte på den hytta som heter Gjevilvasshytta, og så bruke en dag på å gå til Trollheimshytta, for så å neste dag gå videre til Jøldalshytta og bruke siste dag på å komme seg tilbake til Gjevilvatnet. Du trenger ikke å være noen Iron Man for å gå denne turen, spreke unger helt ned i 10-12-årsalderen kan være med, men du må være klar over at været skifter fort, og at det ikke finnes noen snarveier ut, når du først har begynt å gå. Har du ikke et visst grunnlag når du starter, vil nok turen bli lite trivelig, og du ender fort opp som en vandrende antireklame for denne turen.

Underveis på vandringen har du muligheten til å gjøre valg som påvirker både lengden på ruta og dermed også opplevelsene underveis. På hyttene er det mulig å kjøpe mat og overnatte i gode senger, og det er lurt å huske på allerede fra dag èn at turen varer i flere dager og byr på mange utfordringer. Den populære realityserien ”71 grader nord” har flere ganger lagt ruta innom Trollheimen, og hver gang har tv-seerne fått se hvilket spektakulært fjellmassiv dette er.

Trollheimen nature

Trekanten i Trollheimen er en av de mest populære vandrerutene i Norge.
Hiking in Sylan

Sylan er et fjellområde i grensetraktene mellom Sør-Trøndelag og Jämtland, med Storsylen (1762 m) som høyeste topp, og Sør-Norges høyeste grensefjell.

Sylan – Tydelig topp i Tydal

Et annet område som i lang tid har vært kjent for å gi vandrelystne vann i munnen, og en og annen vannblemme, er Sylan i Tydal, på grensa mellom Norge og Sverige. Syltoppen er jevnlig besøkt fra juni og ut september, men måten folk kommer seg opp på er mange.

Noen tar med telt, bruker god tid, overnatter på den siste sletta før toppen og koser seg en lang kveld i forveien med å sitte uten for teltet og speide opp mot det store målet. Andre bruker åtte timer opp og ned (det er gjerne her vannblemmene kommer til sin rett), og bruker heller tida vel nede igjen, til å fordøye turen.

Svenskene mener det er finest å gå opp på svensk side, men det er, i all sannhet, på norsk side det er finest.

Trenden sier urban vandring

Trondheim er Norges tredje største by, men en trikketur på 20 minutter fra sentrum tar deg opp til Bymarka, hvor det går stier og løyper på kryss og tvers.

Det fokuseres mye på shopping, mat og kultur når det er snakk om Trondheim. Med rette. Trondheim er nemlig en fantastisk by for både shopping, mat og kulturopplevelser. Men, i denne saken er vi herved ferdig med å fokusere på de tingene, og skal heller vende fokuset ut av byen. Ikke langt, men nok til at du kanskje glemmer at Trondheim ligger kun en kort tur med trikk, buss eller sykkel unna.

Trondheim har nemlig Bymarka å by på. Området måler hele 80 km2, og her, her kan du gjøre ”fjellting” som å vandre og fiske, i tillegg til å grille, bade, sykle og mye mer. Den fineste måten å dra opp i marka på er med den nevnte trikken. Gråkallbanen er verdens nordligste trikk, og turen opp Byåsen, i 70-tallsinspirerte vogner med utsikt over byen, er faktisk noe du burde prøve. Den store bonusen er likevel av Bymarka ligger og venter i enden. Det er utallige innfallsporter til Bymarka, og nær sagt hvilken du nå velger, kan du følge tydelig skiltede løyper på kryss og tvers. De spektakulære toppene glimrer med sitt fravær, men flere steder får du likevel en ganske så spektakulær utsikt over byen. I marka ligger det også flere hytter som serverer mat, det er bare å følge med på informasjonstavlene etter hvert som du går.

Pilegrimene piler ikke, de vandrer

Det er på grensen til tjenesteforsømmelse å fortelle deg om vandring i Trøndelag uten å nevne pilegrimsvandringene som har foregått hit i nesten 1000 år. Nidarosdomen, den gedigne katedralen du kanskje har ”minner”, eller nakkekink som det også kalles, etter å ha besøkt ved en tidligere anledning, har nemlig status som Europeisk kulturvei, på linje med pilegrimsledene til Roma og Santiago de Compostela.

Helt siden den avdøde Olav Haraldsson fikk sin helgenstatus i 1031 har derfor pilegrimer fra hele Europa kommet til Trondheim og ”Domen”, for å søke fred hos helgenen. Den strekningen det er vanligst å gå i Trøndelag er fra Kongsvold Fjeldstue sør for Oppdal og inn til Trondheim. Turen går da via steder som Berkåk og Gaulosen, og kvalifiserer til å motta Olavsbrevet som viser at du har gått de siste 100 kilometerne inn til Nidarosdomen.

St. Olav ways, the pilgrim trail to Trondheim

Gudbrandsdalsleden er den lengste pilegrimsleden i Norge, og var hovedveien til Nidaros, dagens Trondheim, i middelalderen. Nå kan du gå i fotsporene til tusener av pilegrimer som har gått her før deg.

Nasjonalparkområder i Trøndelag

Vi er for beskjedne til å hevde at det er norgesrekord, men vi er likevel ganske så stolte av at vi har hele ni nasjonalparkområder i regionen vår. I dem ligger enorme områder med urørt natur klare for utforsking, og mens enkelte har mange kulturminner langs stiene, har andre mange bra fiskevann og atter andre flott turterreng.

Flere turforslag

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages