Skip to main content

KRISTIANSAND

Det blide Sørlandets hovedstad

Skroll ned for inspirasjon,
eller planlegg reisen nå.

Kristiansands eldste samling av hvite trehus utgjør Posebyen, selve inkarnasjonen av sørlandsidyll og et perfekt utgangspunkt for å oppleve byen.

Posebyhaven er en kulturnæringsarena med sesongkafé og bakeri, konsertarena og vinbar, butikker med blomster, interiør og klær, hattemakeri og keramikkverksted.

Med kritthvit sand og palmetrær gir Bystranda deg følelsen av å være i syden!

Spesielt når få norske byer har like mange soltimer som Kristiansand.

Ønsker du kulturelle opplevelser, shopping og gode restauranter er de bare et steinkast unna. Markens er hovedgågata i sentrum og yrer av liv. 

Og uansett badetemperatur i sjøen er du garantert sydenstemning i Aquaramas utendørsbasseng, som byr på 25 grader hele året, og er en del av Sørlandets største spa og badeland.

Kristiansand er også en festivalby, og palmene på Bystranda har gitt navn til festivalen Palmesus, som også kalles Norges største beach party og samler 60 000 festivalgjengere hvert år.

Store musikkopplevelser handler det også om i Kilden teater og konserthus, som på få år har blitt både hele Sørlandets kulturelle kraftsenter og et arkitektonisk landemerke.

Kilden ligger på den tidligere militærbasen Odderøya, som har «gjenoppstått» som friareal med koselige kafeer, gallerier og turstier.

Ved siden av Kilden står det et 38-meter høyt, hvitt bygg. Det er en gammel kornsilo fra 1935, som nå er bygget om til å bli Nord-Europas mest innovative senter for kunst- og kulturopplevelser: Kunstsilo.

Siloen rommer blant annet samlingen til Nicolai Tangen, verdens største samling av nordisk modernistisk kunst.

Kristiansand er et eldorado for gatekunstelskere, og overalt i byen finner du både gigantiske veggmalerier samt mer subtile gatekunstskatter fra byens aktive gatekunstmiljø. Så hold øynene åpne!

Livet på Sørlandet handler mye om å «nyde».

Og på Fiskebrygga er det meste tilrettelagt for nettopp nytelse, uansett om det er ferske reker, tex-mex, asiatisk eller en trippel is i solen som frister.

Etter en bedre middag på en av byens restauranter ...

... kan du nyte en drink i byens eneste rooftop bar, Club 21 på toppen av Caledonien Hotel.

Et annet hot tips er den skjulte perlen Ravnedalen, som ligger en kort spasertur fra sentrum.

Den frodige parken med det mystiske preget er perfekte omgivelser for å innta den saftige hjemmelagede burgeren på Cafe generalen.

Ekstra magisk er stemningen på sommerkvelder når norske og internasjonale artister står scenen i parken.

Barnefamilier som besøker Sørlandet må selvsagt innom Dyreparken.

Kardemomme by, og parkens superstjerner, sjimpansen Julius og Kaptein Sabeltann, trenger neppe noen nærmere introduksjon. Men visste du at det stadig lanseres nye attraksjoner i Dyreparken?

En annen spennende attraksjon er festningsanlegget Kristiansand kanonmuseum Møvik fort fra annen verdenskrig. Her ligger den nest største kanonen som noensinne er montert på land.

Den dramatiske fortiden kjennes både fjern og nær på samme tid når du tøffer rundt på den restaurerte museumsjernbanen med utsikt over kystidyllen.

For Kristiansand er selvsagt også synonym med skjærgården. Det er umulig å velge ut en favoritt blant tusenvis av øyer, holmer og skjær, men Bragdøya rett utenfor sentrum er lett tilgjengelig med ferge.

Og med kystsenter, koselig kafeer og hvite sandstrender er øya en oppfylt sørlandsdrøm.

Når kommer du for å «nyde» Kristiansand?

Se kristiansandernes egne tips og planlegg reisen.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt