Skip to main content

Snølykke i skisentrene

Gjør deg klar for vintermoro!

Små, glitrende krystaller daler ned, og snart har de dekt både trær, bakker og fjell.

Kjenner du at det kribler i magen?

Sakte, men sikkert, får bakken et hvitt, mykt pudderteppe...

...som du kan leke i!

“Snø fremkaller en helt spesiell lekenhet. Uavhengig av hvor gammel du er, snø er alltid gøy.”

Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

Snø fremkaller en helt spesiell lekenhet. Uavhengig av hvor gammel du er, snø er alltid gøy.

Camilla Sylling Clausen

Generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

Her i nord er vi bortskjemte med fantastiske, snøfylte vintre, noe som gir et fantastisk utgangspunkt for lek og moro. Reiser du til et av våre skianlegg er du også garantert mye snø!

Et vinterparadis

Det er noe unikt med sesongens første snøfall. Når alt pakkes inn i snø, er det akkurat som om det oppstår en helt egen stillhet, som bare snø kan gi. Vi er priviligerte som får oppleve det hvert år, sier generalsekretær for Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen.

Snø og minusgrader hører til den norske vinteren, og ofte daler det ned allerede på senhøsten. Mellom september og starten av oktober, får de høyeste toppene sitt første lag for sesongen, og når november glir over i desember, blir også de lavtliggende områdene dekket. Når desember endelig melder sin ankomst, er skisesongen i gang for fullt, og de fleste skianleggene åpner for sesongen. Hovedsesongen for skianleggene er mellom desember og april. Noen åpner tidligere, men det er helt avhengig av vær og snøforhold.

Bjorli Skisenter er kjent for å starte sesongen tidlig, ofte allerede i november, hvis været er bra og det er nok snø i bakkene. Like etter følger som regel de store skianleggene på Østlandet, Hafjell, Kvitfjell, Trysil, Geilo og Hemsedal, i tillegg til Oppdal i Trøndelag.

På Vestlandet finner du pudderparadisene Voss/Myrkdalen og Strandafjellet.

Du kan også stå på ski lenger sør i landet. Skianleggene Gausta, Vrådal og Rauland har gode snøforhold gjennom hele sesongen.

Vår- og sommerskikjøring

Gjennom januar, februar og mars har de fleste skianleggene lange åpningstider, og de aller fleste tilbyr også skikjøring på kveldstid.

Sesongen i de fleste skianleggene går mot slutten etter påske, men noen har også gode snøforhold enda lenger.

– Påsken er ofte en fin tid å besøke skianleggene, selv om det er sent i sesongen. Du kan bruke lettere klær, det er mer dagslys og du vil ha mer tid til lek og moro, sier Camilla.

Noen steder i landet finner du skianlegg som har en ekstra lang sesong. På Narvikfjellet i Nord-Norge, kan du som regel stå på ski fra november og helt til juni! Sommerskikjøring med midnattssol som bakteppe, kan du se for deg noe mer idyllisk?

La det snø

– Når skianleggene har åpnet for sesongen, er du garantert å ha mye snø å boltre deg i. De som jobber i anleggene, er eksperter i å preppe bakkene for sesongen, og de vet hvordan de skal sikre gode snøforhold gjennom hele perioden, forteller Camilla.

De gangene værgudene ikke spiller helt på lag, trenger skianleggene hjelp fra snøkanoner. Ifølge Camilla blir den ekstra snøen laget på en ganske så smart måte.

– Vann fra vannbasseng dyttes inn i snøkanonene under press, og ut kommer ny, fin snø. Ingen kjemikalier blir brukt i prosessen. Når snøen smelter blir vannbassengene fylt opp igjen. Derfor sier jeg ofte at vi kun "låner" vannet, forklarer Camilla.

Camilla forteller at skisentrene alltid prøver å produsere så lite ekstra snø som mulig, og at de alltid vurderer når det beste tidspunktet for produksjon er, slik at snøen blir liggende gjennom hele skisesongen.

Transport til fjells

Flere av de største og mest snøsikre skianleggene ligger på Østlandet, og de aller fleste kan du enkelt komme deg til, enten med bil eller kollektivtransport, fra Oslo.

Vil du teste skianleggene rundt Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand, er det også mulig å reise kollektivt.

Rutetider kan du finne på Entur.no eller Entur-appen.

Finn ditt favorittanlegg

Over hele landet finner du store og små skianlegg. Finn et som passer for deg.

Vær og føreforhold

På jakt etter det beste føret? Her får du de siste oppdateringene om snø og bakkeforhold.

Alpint

Gjør deg klar til skiferien! Her er alt du trenger å vite før du setter ned bakkene.

Kom i gang!

Norges beste skianlegg

Familievennlige bakker, eller kanskje et pudderparadis? Uansett hva du leter etter, finner du garantert et skianlegg for deg!

Skisentre for hele familien

Lyst til å kjøre ned bakkene med stil? Få de beste tipsene fra disse proffene!

Sommerskikjøring

Ikke engang sommeren kan stoppe oss! Finn ditt skiparadis, utenfor hovedsesongen.

Offentlig transport

Slapp av og la andre ta seg av kjøringen.
Her er noen tilbud fra våre samarbeidspartnere.

Sider du nylig har besøkt