Skip to main content

Gøyale ting å gjøre uten ski på beina

Kom på gli uten ski. Utenfor løypene kan du gjøre alt fra å suse av gårde på nyslipte skøyter og sette utfor bakker på akebrett, til å prøve isfiske eller hesteslede.

Vintersesongen er like lang som den er full av gøyale aktiviteter. Synet av landskapet som en dag plutselig er dekket med snø gir små og store lyst til å løpe ut og leke.

Det blir selvsagt alltid mye prat om ski, og det å gli av gårde på nysmurte planker er rotfestet i norsk kultur. Men det finnes stadig flere alternativer. Her er forslag til morsomme ting å gjøre på snø og is, som ikke krever at du må spenne på deg ski, enten du har tenkt å tilbringe tid til fjells, i byen eller langs kysten.

Lær å mestre hundekjøring

Mange steder i Norge har enkle kurs i hundekjøring, med firbente venner som venter ivrig på å ta fatt på den lekende lette ferden over gnistrende, hvit snø. Prøv deg som hundekjører og styr et hundespann over flere dager, eller nyt turen i sleden som passasjer på en dagstur. For mange er mating og stell av trekkhundene et høydepunkt.

Aking lokker frem latteren

Det er vanskelig å nekte for det: Å suse ned snødekte bakker på akebrett eller kjelker er like gøy for voksne som for barn. Og enten du vil prøve en preparert isbane eller bare seile ned en akebakke, vil du finne en mengde ulike aketilbud over hele landet.

Flere steder står bakkemannskap klare for å ta imot akere i alle aldre. I tillegg til tilbudene som er nevnt nedenfor, har mange skisteder og -sentre egne akeanlegg som står nypreppa og klare. Unna vei!

Trå til med truger

Hvordan ville det være å gå på skyer? En trugetur er sannsynligvis det nærmeste du kommer den følelsen. Med et par truger spiller det knapt noen rolle hvor dyp snøen er – du beveger deg trygt oppå det hvite landskapet uten å trå igjennom overflaten.

Det er ekstra givende å gå med noen som kjenner områdene. Delta på en trugevandring med lokalkjent turoperatør i frisk vinterluft med snøkledde trær og kritthvite fjelltopper.

Pauser er viktig for turtrivsel når du beveger deg i skogen eller fjellheimen. Husk også en riktig pakket sekk, med noe varmt å drikke og noe å bite i som gir nye krefter når du trenger det mest.

Vintersafari

Det stemmer – du kan dra på safari om vinteren også! Vi har mange flotte og spennende dyrearter i Norge, og noen av dem er ekstra kule å se på denne tiden av året.

I Nord-Norge kan du komme tett på noen av verdens største sjøpattedyr på hvalsafari, eller bli med å hente opp kongekrabber før du nyter en skikkelig skalldyraften.

Kongen av Dovrefjell kommer ekstra godt til syne i den hvite snøen. Moskusoksen er en majestetisk skapning, men den er også sterk og rask. Det tryggeste er derfor å bli med på en guidet tur, slik at du alltid holder stor nok avstand.

Prøv isfiske

Utallige innsjøer og elver og en imponerende langstrakt kystlinje gir deg ulike muligheter til å fiske. Om vinteren er mange vann og fjordløp dekket av tykke lag med is, som gir uante former for fiskelykke.

Drill et hull i isen, senk snøret i vannet og vent tålmodig. Lite slår den sitrende følelsen av å sitte pal og vente på at en storfangst skal bite.

Spør alltid lokalkjente før du går ut på isen. Lytt til erfarne turguider og hold deg unna isen om du er usikker på om den bærer.

Se Norge fra en slede

Luksus kan være mange ting, og det å sitte på en hestetrukken slede med varmen fra saueskinn er en opplevelse som virker avstressende på de fleste. Hesten fører deg gjennom vinterlandskap i behagelig tempo, mens eneste lyd er bjellens klinging og hovenes rytmiske gange.

Mange steder over hele landet tilbyr sledeturer, og hvis du er på reise i nord, kan du prøve reinsdyrslede når Finnmarksvidda er på sitt mest hvitkledde. Det føles eksotisk uansett hvor du kommer fra, og gir en følelse av hvordan livet artet seg i gamle dager, da hest og reinsdyr var blant nordmenns mest trofaste hjelpere.

Naturlig magi

Lukk øynene og se for deg at du sitter ute ved bålet en kald vinternatt. Litt etter litt blir himmelen lysere og plutselig er verdens vakreste lysshow i gang.

Det største høydepunktet i mørketiden er nordlyset, og Nord-Norge er et av de beste stedene i verden å oppleve naturfenomenet. Du kan fint jakte nordlyset selv, men vi anbefaler en guidet tur. De lokale tilbyderne kjenner værforholdene godt, noe som øker sjansen for å være på riktig sted til riktig tid.

Har du lyst å forevige opplevelsen? Få fotograf Christian Hoibergs tips til hvordan du kan fotografere nordlyset!

Stødig ferie på skøyter

Her i landet har vi stolte skøytetradisjoner som har født mange verdensmestre gjennom årene. Enten du blir inspirert av Sonia Henies kunstløp eller rundetidene til Johan Olav Koss, eller har nok med å holde balansen, handler skøytesporten om å ha det gøy sammen. Utendørs skøytebaner finnes i de fleste norske byer.

Vinterstid kan du også gå på skøyter på isen på en rekke innsjøer, elveleier og fjorder. Første regel er å forsikre deg om at isen er trygg før du setter ut. Spør lokalkjente, sjekk oppdatert informasjon og få gjerne hjelp til å bore et tynt hull for å sjekke tykkelsen på isen.

Skøyter og tilhørende utstyr kan leies på de fleste betjente baner, og om du vil prøve isen andre steder er det bare å ta med eget utstyr.

Kaldt ute, varmt inne

Den norske vinteren kan være bitende kald, men det betyr ikke at du må fryse fingrene av deg for å finne på noe gøy.

Besøk en av landets kule badstuer og kjenn roen senke seg i varmen. Noen ligger under nordlyset, mens andre er pent plassert ved fjordene på Vestlandet eller midt i hovedstaden. Flere steder kan du også bestille tid i en flytende sauna.

Hvis du vil bli bedre kjent med din indre viking, kan du kombinere et badstuebesøk med å ta deg en forfriskende dukkert i havet eller rulle deg rundt i snøen!

Spark deg gjennom vinteren

Sparken er en gammel klassiker, men den er forsatt genial når man er på tur i vinterlandskapet!

På steder med stabile snøforhold ser du ofte både barn og voksne som sparker avsted, og mange steder leies det også ut sparker til besøkende.

På Geilo og i Hurdal kan du også være med å feire sparken under Spark VM og Spark VM Utfor! Mesterskapene arrangeres årlig og byr på kos og underholdning for hele familien.

Sykle på snø og is

Har du lyst til å prøve å sykle deg gjennom vinterlandskapet? Da bør du prøve en fatbike! Takket være sykkelens gigantiske hjul, kan den trille både i snø og på is.

Rundt om i landet finner du flere steder som leier ut fatbikes, men du også være med på guidet fatbiketur.

Områdene Geilo, Lillehammer, Trysil, Nesbyen og Alta er spesielt populære for den morsomme vinteraktiviteten.

Finn vinteraktiviteter over hele landet

Utforsk noen av de beste stedene for moro på snø og is.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn flere ting å gjøre

Søk etter vinteraktiviteter i hele landet.

Sider du nylig har besøkt