Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trøndersk Matfestival
Trøndersk Matfestival.
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nyt folkefester fulle av delikatesser i sommer! Du finner matfestivaler fra nord til sør, og i juni bør du legge måltidene dine til Numedal.

Publisert: 29. juni 2017
Sist redigert: 11. juli 2017

Norge er i ferd med å sette seg på verdenskartet som matnasjon. Kjøkkensjef André Hovdenakk Slettevoll ved Spiseriet i Stavanger er engasjert i Nordens største matfestival, Gladmatfestivalen i Stavanger, som går av stabelen 19.-22. juli i 2017.

Gladmatfestivalen

Gladmatfestivalen.
Photo: Gladmat / Dreyerhensley

– Jeg tror Gladmat-festivalen betyr veldig mye for Norge som matnasjon. Det kommer matprodusenter fra hele landet, de får vist seg fram. Folk som kommer er jo ikke bare nordmenn, det er fra hele Skandinavia, sier Slettevoll.

Han trekker frem den norske sjømaten, fisk, skalldyr og ikke minst viltkjøttet som noe vi kan være ekstra stolte av.

– Jeg er fra Sunnmøre, og er vokst opp med denne maten. Jeg er ikke noen stor jeger, men har da vært med litt. Det norske viltkjøttet er helt fantastisk, sier han.

Lokale delikatesser

Mer om det om litt. For allerede i juni er det mulig å smake seg gjennom de norske delikatessene på Numedal matfestival. Har du ikke smakt spælsau fra Numedal, er det på tide. Dra til Rollag stasjon midt i Numedal og smak deg gjennom en seksretters meny basert på lokale spesialiteter.

Vi snakker spekemat, lammepølser, ost, lokalbrygget øl og friske bær. Etter maten kan du konkurrere i kappmelking eller prøve dine ferdigheter i potetskrelling. Eller ta deg en dans på perrongen.

Også i juni er det Sjømat og Fiskefestival i Langesund. Til festivalen kommer kokken Dag Tjersland, kjent fra Oslo-restaurantene Baltazar, Enoteca og Skur 33. Det blir også kokkeskole for barn, foredrag og salg av lokale delikatesser på den store messen.

Andre matfestivaler i sommer:

Norsk Eplefest, 23. september i Gvarv. Her spiser du Norges beste epler, smaker deg gjennom lokalprodusert mat og drikke og henger med på «eplesprell» med barna.

eplefest.no

Smak Nordnorsk Matfestival i Tromsø, 22.-23. september

smakfest.no

Norsk Matglede på Geilo, 3.-5. oktober

kvaskjer.hallingdal.no

Matfestivalen i Lofoten, 14.-15. oktober

matfestivalen.net

Trendy med enkel mat

Men det er som sagt i Stavanger at sommerens store etegilde finner sted. Gladmat er Nordens største matfestival, og samler opptil 250 000 besøkende over fire dager i slutten av juli. I 2017 arrangeres festivalen for nittende gang, og Spiseriet er en av hovedbidragsyterne på matsiden. Kjøkkensjef André Hovdenakk Slettevoll er med å arrangere en spesialkomponert middag som serveres i restauranten.

– Vi satser på å ha tusen spisende gjester fra onsdag til lørdag. Tirsdagen blir det arrangert noe som heter Kokepunkt, et arrangement der bransjefolk samles, med minglemat og faglig oppdatering. Der er vi også med, sier han.

Gladmatfestivalen

Gladmatfestivalen.
Photo: Gladmat / Dreyerhensley

Han mener trenden med fine dining er i ferd med å snu. Etter finanskrisen er folk mer ute etter enkel mat.

– Jeg føler trendene går mer mot rustikk mat. Det er selvfølgelig mange som liker fine dining, men det har nettopp vært finanskrise. Døgnvill er en burgersjappe som har smekkfullt hele uka. Vi kjører ikke så mye burger hos oss, men det blir mer rock and roll. Grillet hjertesalat, fisk og slike ting.

Han mener også at trenden med fusion-mat, som vi har sett en stund, er i ferd med å snu.

– Det ser ut til at det går litt mot rene smaker. Jeg liker jo selv fusion-mat, og smaker til maten med både soya, tapioka og andre ting, og jeg synes det er litt dumt å sette grenser og lukke seg inn i en boks. Så jeg synes man skal bruke det man har tilgjengelig. Ellers blir det fort vanskelig å være kreativ, sier han.

Selv har han det for travelt til å nyte festivalen mens det står på. Slettevoll er ikke noe festivalmenneske, avslører han.

– Isåfall drar jeg heller på gatebilfestival, sier han og smiler.

– Av og til er det fint å oppleve noe som ikke handler om mat.

VM i rekepilling

Er du ikke lei mat etter Gladmat, er det bare å reise nordover. Trøndersk Matfestival i Trondheim arrangeres 3.-5. august, med utgangspunkt i råvarer fra Trøndelag. Lørdag kveld kan du ta plass ved et av bordene hos en av de ti utvalgte restaurantene, spise sjømat fra øyriket, reinkjøtt fra Lierne og søtsaker fra Røros. Senere på kvelden blir det festaften med Trondheim Symfoniorkester og gjestesolister.

Trøndersk Matfestival

Trøndersk Matfestival.
Photo: Torleif Kvinnesland / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Trøndersk Matfestival

Trøndersk Matfestival.
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Trøndersk Matfestival

Trøndersk Matfestival.
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

Og siden går det slag i slag. Skalldyrfestivalen i Mandal 10.-13. august er størst i Norge på sjømat, og samler besøkende fra hele regionen hvert år. Her spares det ikke på kosen, og med "teddan i vannet» kan du nyte den beste sjømaten Norge har å by på, til tonene av kjente norske artister.

Den lille sørlandsbyen fylles opp av 60.000 matglade mennesker, det blir tivoli, matmarked, utstillere, kokkeskole for barn, VM i rekepilling, streetfood, gatemusikanter , salgsboder og shoppingmuligheter døgnet rundt.

Gratis matkurs

Den som vil skvise det siste ut av sommeren, drar til Ålesund 24.-26.  august og Den Norske Matfestivalen, som arrangeres for 33. gang.  Her finner du blant annet verdens største hvalrestaurant, og du kan delta på ølbryggerkurs i forbindelse med Ålesund Ølfestival som arrangeres samtidig.

Helt til slutt: Bergen Matfestival går av stabelen 1.-3. september, og er Norges største på lokalmat. Her kan du få med deg semifinalen i kokkekonkurransen «Det Norske Måltid», som kårer Norges beste kulinariske produkter.

Det blir også gratis matkurs, med fokus på sunn og bærekraftig mat.  I «Inspirasjonsteltet» blir det arrangert gratis kurs gjennom hele helgen som er åpne for alle – blant annet kurs i silderetter, bruk av ramsløk, fiskesløying, surdeig, tang og tare, bifangst, tørrfiskens historie og mye mer.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages