Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lillestrøm
Lillestrøm.
Photo: Ibrahim Elhayawan
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lillestrøm har fått et sykkelskur helt utenom det vanlige

Jernbaneverket ruller ut sykkelhoteller langs stasjonene sine. Et av dem påkaller begeistring langt utenfor landegrensene.

Ad

Flere år på rad har Lillestrøm blitt kåret til Norges beste sykkelby. Dermed passer det godt at innbyggere på to hjul nå har fått tilgang på et sykkelskur i verdensklasse.

Ved togstasjonen ligger det en iøyenfallende boks av glass og tre med rom for 400 sykler på innsiden - rett og slett et sykkelhotell, del av Jernbaneverkets plan om å gjøre det lettere for pendlere og andre å parkere sykkelen sin ved landets togstasjoner.

 

Det var Oslo-baserte Various Architects som fikk jobben med å utforme sykkelhotellet i Lillestrøm. Arkitekt Ibrahim Elhayawan forteller at det for ham og kollegene var viktig å løse mer enn bare selve oppgaven med å gi innbyggerne et sted å oppbevare tohjulingen sin.

– Vi ville se på helheten, og bestemte oss for å gi tilbake den plassen vi tar bort ved å skape et innbydende offentlig rom på taket av hotellet.

Ifølge Elhayawan er det dette som har inspirert bygningens dynamiske form og stil. Sett fra utsiden siver en varm lysglød ut gjennom glassveggene (spesielt om natten), mens trappen på siden byr både tilreisende og innbyggere opp til et et tretak hvor de kan nyte utsikten over byen fra trebenker og et eget grøntområde.

– Den gir glød til omgivelsene og skaper en spennende løsning, samtidig som den gir litt følelse av sikkerhet.

Små glipper mellom glassplatene sørger for naturlig ventilering, og på dagtid er bygningen lyst opp av lyset som slipper inn gjennom glassveggene. Energieffektivt om miljøvennlig.

Lillestrøm
Lillestrøm.
Photo: Ibrahim Elhayawan

Magasinet Wired er blant dem som har latt seg begeistre og kaller det «et seriøst – og seriøst nyttig – stykke urban infrastruktur», mens nettstedet Digital Trends kaller det «en elegant løsning» i kampen mot drivhuseffekt og overdreven bilbruk.

Sykkelhotellet har vært åpent siden oktober. Om du får lyst til å prøve det (eller et av de andre sykkelhoteller langs jernbanen), finnes det instruksjoner på Jernbaneverkets hjemmesider.

Les også

Your Recently Viewed Pages