VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Brimi Sæter, Lom
Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Slik har Norge blitt et viktig osteland i Europa.

Publisert: 21. november 2017.

For ett år siden stakk osten Kraftkar, fra det vesle ysteriet Tingvollost på Nordmøre, av med tittelen «verdens beste ost».

Da World Cheese Awards, eller oste-VM, igjen gikk av stabelen i London sist fredag, deltok ikke mindre enn 40 norske oster fra 17 norske osteprodusenter. Det ble ingen norsk verdensmester i år, men de norske ostene gikk ikke upåaktet hen. Med 17 norske medaljer, er det ikke lenger tvil om at Norge er en ostenasjon å regne med for framtida.

Matstreif, Oslo
Matstreif, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

At nesten halvparten av de norske ostene fikk medalje, er et resultat det er all grunn til å være fornøyde med, mener daglig leder i næringsorganisasjonen for bygdeturisme, HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

– Vi har blitt et osteland det står respekt av, og vi kommer enda sterkere tilbake neste år, sier han. 

Da blir det oste-VM på hjemmebane. I helga ble nemlig klart av Bergen er tildelt mesterskapet i 2018.

25 år med endring

Det dukker stadig opp nye små og lokale osteprodusenter. Besøker du et av de mange matmarkedene her i landet, er det ikke sjeldent at du får teste ut spennende nye smaker skapt av engasjerte og innovative ostebønder.

Bucher-Johannessen forteller at utviklingen av norske oster er et resultat av flere prosesser de siste tiårene. 

– For 25 år siden var norsk ost irrelevant, sier han.

Rakfiskfestivalen, Fagernes
Rakfiskfestivalen, Fagernes.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Rakfiskfestivalen, Fagernes
Rakfiskfestivalen, Fagernes.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Både endringer i landbruket og arbeidet med å øke populariteten til lokalprodusert mat, har vært sentrale for utviklingen vi ser resultatet av i dag.

Nysgjerrige bønder som har vært villige til å satse, sentrale pådrivere som Pascal Baudonnel og Gjermund Stormoen i organisasjonen Norsk Gardsost, og tilrettelegging fra myndighetene som har gjort det mulig for norske bønder å foredle melka de produserer lokalt, er tre viktige faktorer, forteller Bucher-Johannessen.

250 dommere

Ikke mindre enn seks norske smaksdommere var i arbeid da verdens beste oster skulle kåres i VM. En av dem var May-Liss Røsberg Heggland, som er godkjent ostedommer og til daglig jobber som produktutvikler i TINE. 

– Vi er til sammen 250 dommere under VM. Når 3001 oster skal bedømmes, er det begrenset hvor mange oster hver og en dommer kan vurdere. Derfor deles det inn i partier med 50 oster, og fire dommere smaker seg gjennom hvert parti, sier hun.

Norske dommere på World Cheese Awards, May-Liss Heggeland er nummer to fra venstre
Norske dommere på World Cheese Awards, May-Liss Heggeland er nummer to fra venstre.
Photo: Privat

Alle ostene vurderes ut fra utseende, konsistens, og om smaken balanserer godt mellom blant annet syrlighet, bitterhet og søthet.

Etter å ha sett og smakt oster fra hele verden, opplever hun at vi har fått en ekstrem bredde i hvilke norskproduserte oster vi nå kan tilby.

– Etter at jeg har smakt på mange anerkjente og mye omtalte oster fra blant annet Italia og Frankrike, tenker jeg at vi har blitt veldig dyktige i Norge, sier hun.

Tingvollost banet vei

Det har dukket opp mange flotte lokale gårdsysterier de siste åra. At Tingvollost i vant i 2016, var forløsende for hele bransjen, mener Røsberg Heggland. 

– Da skjønte vi plutselig at «vi kan skape varer i verdensklasse», sier hun.

Det er heller ikke bare mindre osteaktører som gjorde seg bemerket i oste-VM. Meierigiganten TINE hadde selv fem oster på startreken, og fikk gull for sin hvite lagrete geitost fra meieriet i Storsteinnes, og bronse for en vellagret Norvegia ystet på Jæren.

– I Norge har vi råstoffet og kompetansen til å produsere ost i verdensklasse. Vi har nå kommet skikkelig på banen og det kan bare gå en vei. Anerkjennelsen de norske produsentene nå får, gir ny motivasjon og glede til å skape flere spennende oster, sier Røsberg Heggland.

Stort mangfold

– I dag er det ikke lenger noe problem for en restaurant å ha en ostevogn med utelukkende norske oster, sier Bernt Bucher-Johannessen i HANEN.

Han mener innføringen av ost fra utlandet har vært en viktig inspirasjon og pådriver for at utvalget av norske oster i dag består av et bredt spekter internasjonalt kjente ostetyper, med ost laget av melk fra både ku, geit og nå også sau.

Større mangfold og variasjon i lokal matproduksjon er en internasjonal trend som ikke er unik for Norge.

– Men Norge er langt framme på ost, sier Bucher-Johannessen.

Bernt Bucher-Johannessen
Bernt Bucher-Johannessen.
Photo: Line Uldal

 Framover vil det være viktig å løfte fram mangfoldet for norske- og internasjonale forbrukere slik at denne utviklingen kan fortsette.

Framtidsutsiktene er meget gode, mener daglig leder i HANEN. Han forteller at det er bedre tider for norske delikatessebutikker, og flere store butikkjeder satser også på norsk ost i sine hyller. Det er likevel opp til forbrukerne å etterspørre spennende norske smaker:

– Vi har nå et fantastisk ostemangfold forbrukerne kan glede seg over, sier Bucher-Johannessen.

VM i Bergen

Når Grieghallen fra 31. oktober til 4. november i 2018 fylles med over 3000 oster fra 30 land, er det HANEN og Norsk Gardsost som står som arrangører. Selve ostekonkurransen arrangerer de to sammen med World Cheese Awards, men Bernt Bucher-Johannessen ønsker å bruke ostekonkurransen til noe mer:

– Det skal bli en manifestasjon av matnasjonen Norge, der vi skal sette alt Norge kan tilby av mat, øl og cider i en større helhet, sier Bucher-Johannessen.

Målet er at oste-VM skal bli en folkefest, der publikum blant annet kan være med å nyte verdens største ostebord.

Brimi Sæter, Lom
Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Bergen skal både vise frem byen og sette fokus på lokalmat og bergenske mattradisjoner, uttaler næringsbyråd i Bergen Julie Andersland på kommunens hjemmeside:

– Vi er opptatt av å satse på matbyen Bergen, både for å gjøre bergenserne mer bevisste på all den gode maten som produseres her, og for å gjøre byen vår enda mer attraktiv for besøkende, sier hun. 

Andersland var selv i London sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale for å ta over stafettpinnen fra årets vertskapsby. 

Landbruks- og matministeren sier til TV2 at slike konkurranser er viktige, og at de bidrar til at norske osteprodusenter får inspirasjon og anerkjennelse for kvalitetsproduktene de lager. Derfor synes han det ekstra stas å få oste-VM til Bergen i 2018:

– Med det får vi satt matnasjonen og ostenasjonen Norge på kartet, samtidig som norske osteprodusenter får en unik mulighet til å vise fram sine produkter. Velkommen til Bergen og Norge i november 2018, sier landsbruks- og matministeren til TV-kanalen.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages