Skip to main content

BERGEN

Verdensarvbyen

Skroll ned for inspirasjon,
eller planlegg reisen nå

Hvor reiser du når du har lyst til å kjenne på storbypulsen, men samtidig ønsker deg avslappet småbysjarm?

Til Bergen, så klart!

Rusle i de koselige, trange brosteinsgatene som snor seg gjennom sentrum ...

... og leder vei til noen av landets mest berømte attraksjoner.

Bryggen er det best bevarte minnet fra Hansatiden, da Bergen var en av de viktigste handelsbyene i Nord-Europa.

Den har i dag en velfortjentpass på plass på UNESCOs verdensarvliste, og yrer fortsatt av liv, med småbutikker, gallerier og hyggelige spisesteder.

Kun et steinkast unna kan du nyte nyfangete delikatesser på det legendariske Fisketorget, som siden 1200-tallet har vært en av de viktigste stedene for handel mellom fiskere, bønder og byens lokale.

Er du glad i sjømat, vil du garantert få smaken på Bergen, som har status som UNESCO gastronomiby.

Velg mellom det ypperste innen haute cuisine, eller nyt lokale spesialiteter som bergensk fiskesuppe, fiskekaker og persetorsk.

Du kommer heller ikke å kjede deg i denne livlige kulturbyen. Rundt ti prosent av Bergens innbyggere er studenter, så det er alltid masse som skjer.

Byens musikkmiljø er dessuten kjent for å ha oppfostret noen av landets mest suksessrike artister og band, som for eksempel Kygo, Aurora og Röyksopp.

Jada, det regner mye i Bergen. Mer enn 200 dager i året!

Men det gjør ingenting. Kjøp med deg det hippeste, nye regntøyet og gjør som bergenserne selv – søk ly innendørs når bygene kommer!

Byen bugner av alt fra trendy kaffebarer og koselige butikker til spennende museer og opplevelsessentre.

KODE er et av de største museene for kunst, design og musikk i Norden, og består av fire kunstmuseer og tre komponisthjem.

Troldhaugen var Edvard Griegs (1843-1907) hjem i 22 år.

I dag er det et levende museum, som består av Griegs villa, komponisthytta, et utstillingssenter og konsertsalen Troldsalen, der det jevnlig holdes konserter.

Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og et must for barn i alle aldre. Her kan du møte pingviner, slanger og krokodiller på nært hold, og delta på aktiviteter, show og fôringer.

Et annet høydepunkt er Gamle Bergen Museum, som er en rekonstruert by med rundt 50 trehus fra 1700-, 1800-, og 1900-tallet.

Besøk private hjem, butikker og verksteder, og se hvordan folk levde på denne tiden. Korte teaterstykker blir også framført på torget flere ganger daglig.

Grensesprengende kunst finner du også midt i byen – helt gratis.

Bergen har hatt et aktivt gatekunstmiljø i en årrekke, og mange av landets mest kjente gatekunstartister, som for eksempel Dolk, AFK og TEG, kommer herfra.

Skostredet, trolig Bergens mest sjarmerende handlegate, er et supert utgangspunkt for en selvguidet gatekunstsafari.

Bergen har oppnådd merket for Bærekraftig reisemål – som ikke betyr at destinasjonen er bærekraftig, men at de har forpliktet seg til å jobbe systematisk for å redusere turismens negative påvirkning og for å styrke de positive ringvirkningene.

Bergen er byen mellom de syv fjell, og det mest tilgjengelige av dem alle er Fløyen (320 moh.), som enkelt kan bestiges på seks minutter – takket være Fløibanen.

På toppen kan du nyte en panoramautsikt over sentrum, mens de minste boltrer seg på lekeplassen eller i Trollskogen.

Om du vil, kan du rusle for egen motor ned igjen, langs en fin sti.

Det høyeste fjellet er Ulriken, 643 meter over havet. Ulriksbanen tar deg raskt til toppen, med mindre du vil ta bena fatt.

På toppen kan du utfordre høydeskrekken i zipline, nyte «fisk til fjells» på Sky:skraperen restaurant eller rett og slett bare ta inn det mektige synet av fjord og fjell og byen langt der nede.

Bergen ligger mellom Norges to største fjorder, Hardangerfjorden og Sognefjorden, og er et ideelt utgangspunkt for ulike fjordutflukter, inkludert den populære rundturen «Norge i et nøtteskall».

Turen tar deg gjennom noe av det vakreste fjordlandskapet Vestlandet har å by på, og inkluderer høydepunkter som Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og Stalheimskleiva.

Du får også oppleve Flåmsbanen (avbildet) og Bergensbanen – kåret til en av verdens vakreste togreiser.

Uansett hva du kommer for å gjøre, kan du regne med Bergen.

Se bergensernes egne tips og planlegg reisen.

Tilbake til toppen

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt