Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Beitostølen Beitostølen
Credits
Beitostølen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ta kun bilder, etterlat deg bare fotspor

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

At vi har høy grad av tillit til hverandre, og vårt felles ansvar for naturen, er allemannsretten et bevis på. Selv om store deler av innlandet består av nasjonalparker og andre beskyttede områder, har vi muligheten til å nyte friluftsområdene som vi vil – også i disse sårbare områdene.

Allemannsretten er opprinnelig en gammel tradisjon basert på bærekraftige prinsipper, fra lenge før «bærekraft» ble et standardord i vokabularet vårt.

Mange nordmenn tar det for gitt, men allemannsretten oppleves faktisk som ganske eksotisk for turister fra andre deler av verden.

I dag vet vi mye mer om natur og naturvern enn tidligere – samtidig er klima og slitasje på miljøet blitt en enorm utfordring for hele kloden.

Bærekraft handler om å beskytte natur, samfunn, landskap, og samtidig sørge for at lokalsamfunn har noe å leve av. Perspektivet er langsiktig: Den naturen vi har i dag skal også kunne nytes av framtidige generasjoner, og det er vår jobb å sikre at den fremdeles er like vakker, spektakulær og levedyktig når det er våre barn og barnebarn sin tur til å bruke den.

De Forente Nasjoner (FN) har utropt 2017 til internasjonalt året for bærekraft og utvikling. Målet er å skape bevissthet rundt bærekraftig turisme hos alt fra reisende til beslutningstakere, samt mobilisere alle parter til å jobbe sammen slik at turisme kan bli et verktøy for positiv forandring. Les mer om FNs internasjonale år for bærekraftig turisme og utvikling.

Vega
Vega
Helgeland Reiseliv
Sognefjord
Sognefjord
Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
The Raumabanen Railway
Raumabanen
Leif J. Olestad
Horse and sleigh at Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Ad

Noen steder er merket bærekraftige ...

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men å bli merket som en bærekraftig destinasjon er det ikke alle som kvalifiserer til. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

I tillegg må destinasjonen kontinuerlig jobbe for å forbedre sin forretningspraksis og forholdet til lokalsamfunnet, basert på bærekraftige prinsipper.

Bærekraftig reisemål logo

... og flere er underveis

Å oppnå status som bærekraftig destinasjon krever årevis med arbeid, og at hele lokalsamfunnet jobber sammen. Disse er i køen, og vil trolig bli sertifisert i løpet av neste år:

Reis grønt-symbolet gjør det enkelt å feriere miljøvennlig

 

«Gresstusten»/Reis Grønt symboliserer at produktet har en offisiell miljøsertifisering og navigerer deg til grønnere produkter. Symbolet hjelper deg å finne miljøsertifiserte aktiviteter og overnattingssteder når du planlegger Norgesturen din. Hver gang du ser en gresstust på Visitnorways sider, vet du at aktøren bak tar et aktivt miljøansvar. Disse sertifiseringene faller inn under Reis Grønt:

Norsk Økoturisme, Svanen, Miljøfyrtårn, ISO 14001, Green Key og Blått Flagg. Hver for seg og samlet garanterer de for at de merkede opplevelsene følger strenge regler og retningslinjer for produksjon og håndtering av avfall, energiforbruk, transport, krav til underleverandører og bruk av kjemikalier. Tiltakene går utover det norsk lov krever.

Reis grønt logo

Reis grønt: En guide til miljømerking i Norge

Se etter disse merkingene og logoene hvis du er opptatt av at ferien din skal være mest mulig miljøvennlig.

Ecotourism Norway logo

Norsk Økoturisme

Sertifiseringen krever helhetlig, ansvarlig og miljøvennlig drift av virksomheten. Bedriftene må oppfylle 100 strenge kriterier innenfor internt miljøarbeid, natur- og kulturbruk. Det kreves at bedriftene utøver godt vertskap og utfører aktiviteter som gir ny kunnskap. De må ha kunnskap om forvalting av naturen.

Ecolabel Nordic Swan logo

Svanen

Bedrifter må tilfredsstille strenge kriterier knyttet til energi- og vannforbruk, avfallssortering og bruk av kjemikalier. De må også stille strenge miljøkrav til sine leverandører av varer og tjenester. Du møter svanemerket hos restauranter og hotell- og overnattingsbedrifter.

Eco-Lighthouse logo

Miljøfyrtårn

De sertifiserte er i hovedsak hotell, aktivitetsbedrifter, alpinanlegg og transportselskap. Det stilles konkrete krav til bedriftene på områder som avfall, energi, transport og bruk av kjemikalier. Bedriftene er bevisste i sin bruk av underleverandører. Resertifisering skjer hvert tredje år.

Green Key logo

Green Key

Internasjonal miljøsertifisering, med anerkjennelsen GSTC Recognition, for hoteller, mindre overnattingssteder, camping og attraksjoner. Det stilles strenge krav innen blant annet avfall, energi, vann, innkjøp, uteområder, CSR og personalinvolvering. Standarden opprettholdes gjennom årlig resertifisering, grundig søknadsprosess, krav til dokumentasjon og regelmessige audits.

ISO 14001 logo

ISO 14001

Sertifiseringen stiller krav til bedriftens miljøstyringssystem, og finnes hovedsaklig hos hoteller. Bedriften velger selv å konsentrere om de områder hvor miljøbelastningen er størst og hvor det er mest å hente på å gjøre en forbedring.

Blue Flag logo

Blått Flagg

Miljøsertifisering for strender, marinaer og bærekraftige aktivitetsbåter, som er basert på strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet og miljøinformasjon. At en strand, marina eller båt er tildelt Blått Flagg er en forsikring ovenfor gjestene om at både omgivelsene og driften er ivaretatt på best mulig måte. 

Planlegg din grønne ferie

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad