Vil du besøke et sted som strekker seg for å gi både deg og lokalbefolkningen en god opplevelse, og som tar var på natur, kultur og miljø? Da bør du reise til stedene som er med Innovasjon Norges merkeordning Bærekraftig reisemål.
Turisme har mange positive sider, men byr også på utfordringer. Vil du reise til et unikt sted som jobber aktivt for å minimere de negative effektene av turismen, og styrke de positive? Da skal du reise til et av de stadig flere reisemålene som er en del av merkeordningen Bærekraftig reisemål.
Merket innebærer ikke at et reisemål er bærekraftig, men at destinasjonen er forpliktet til å jobbe systematisk for en mer ansvarlig og bærekraftig utvikling.
Fra natur til kultur
For uforglemmelige kulturopplevelser, kan du legge besøket ditt til koselige og tradisjonsrike steder som for eksempel Setesdal, Arendal og Røros.
Hvis du vil ha storslåtte naturopplevelser, kan du ta turen til Lysefjorden, Sognefjorden eller Geirangerfjorden. Den dype, blå fjorden er omringet av majestetiske, snødekte fjell, frådende fosser og frodig vegetasjon. Det er med god grunn at Geirangerfjorden er på UNESCOs verdensarvliste! Gå heller ikke glipp av den ville naturen i Lofoten, Vesterålen og Senja, eller urbane perler som Bergen, Kristiansand og Tromsø.
Med sine unike historier og lokale kulinariske spesialiteter, vil disse reisemålene, og alle de andre som er med i merkeordningen, gi deg en herlig kombinasjon av kultur, aktiviteter og smakfulle måltider.
...hva kan så du få ut av dette?
Litt bedre samvittighet, når du velger steder som legger ned en stor innsats i å minimere turismens negative innvirkning på natur, dyreliv og miljø.
Et reisemål i balanse ...
Besøk destinasjoner som er opptatt av å gjøre lokalbefolkningen fornøyd.
... og som gir de lokale muligheten til å lære, vokse og ha trygge helårs arbeidsplasser, og å starte nye bedrifter basert på bærekraftige prinsipper.
... hvor du kan smake på omgivelsene.
Nyt lokale delikatesser og sjømat i verdensklasse.
... og nyte naturen uten å skade den.
Velg transport som er elektrisk eller som har lavt utslipp.
Legg til spennende kultur.
Og skap minner for livet.
Disse stedene er merket
Utforsk reisemålene som er med i merkeordningen.
Disse destinasjonene er også merket:
- Stranda på Sunnmøre
- Sauda i Ryfylke
- Nasjonalparkriket inkludert Dovre, Dovrefjell, Jotunheimen, Rondane, Breheimen og Reinheimen
- Åfjord med Stokkøya i Trøndelag
- Lom i Jotunheimen
- Gran, Lunner, Jevnaker og Ringerike i Hadeland og Ringerike
- Elverumsregionen inkludert Våler og Elverumpå Østlandet
- Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land i Gjøvikregionen og Ringsaker.
- Kautokeino i Finnmark
Flere er underveis
Å bli en mer bærekraftig destinasjon krever årevis med hardt arbeid, og hele lokalsamfunnet må jobbe sammen. Disse reisemålene satser på å bli med i merkeordningen i løpet av nærmeste fremtind.
Miljømerking
Velg hoteller, spisesteder og reisetilbydere som er sertifisert.
Reis Grønt symboliserer at produktet har minst én offisiell miljøsertifisering. Symbolet hjelper deg å finne miljøsertifiserte aktiviteter og overnattingssteder når du planlegger norgesturen din. Disse sertifiseringene faller inn under Reis Grønt: Norsk Økoturisme, Svanen, Miljøfyrtårn, ISO 14001, Green Key og Blått Flagg.
Hver for seg og samlet garanterer de for at de merkede opplevelsene følger strenge regler og retningslinjer for produksjon og håndtering av avfall, energiforbruk, transport, krav til underleverandører og bruk av kjemikalier. Tiltakene går utover det norsk lov krever.
Ulike miljøsertifiseringer i Norge
Norsk Økoturisme
Sertifiseringen krever helhetlig, ansvarlig og miljøvennlig drift av virksomheten. Bedriftene må oppfylle 100 strenge kriterier innenfor internt miljøarbeid, natur- og kulturbruk. Det kreves at bedriftene utøver godt vertskap og utfører aktiviteter som gir ny kunnskap. De må ha kunnskap om forvalting av naturen.
Miljøfyrtårn
En Miljøfyrtårn-sertifisert virksomhet er forpliktet til å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. For å sikre kontinuerlig forbedring må alle Miljøfyrtårn-virksomheter resertifiseres hvert tredje år.
Green Key
Internasjonal miljøsertifisering, med anerkjennelsen GSTC Recognition, for hoteller, mindre overnattingssteder, camping og attraksjoner. Det stilles strenge krav innen blant annet avfall, energi, vann, innkjøp, uteområder, CSR og personalinvolvering. Standarden opprettholdes gjennom årlig resertifisering, grundig søknadsprosess, krav til dokumentasjon og regelmessige audits.
Blått Flagg
Miljøsertifisering for strender, marinaer og bærekraftige aktivitetsbåter, som er basert på strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet og miljøinformasjon. At en strand, marina eller båt er tildelt Blått Flagg er en forsikring ovenfor gjestene om at både omgivelsene og driften er ivaretatt på best mulig måte.
Reis bedre
Hvordan du velger å reise har mye å si.
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.