Skip to main content

Vil du besøke et sted som strekker seg for å gi både deg og lokalbefolkningen en god opplevelse, og som tar var på natur, kultur og miljø? Da bør du reise til stedene som er med Innovasjon Norges merkeordning Bærekraftig reisemål.

Turisme har mange positive sider, men byr også på utfordringer. Vil du reise til et unikt sted som jobber aktivt for å minimere de negative effektene av turismen, og styrke de positive? Da skal du reise til et av de stadig flere reisemålene som er en del av merkeordningen Bærekraftig reisemål.

Merket innebærer ikke at et reisemål er bærekraftig, men at destinasjonen er forpliktet til å jobbe systematisk for en mer ansvarlig og bærekraftig utvikling.

Fra natur til kultur

For uforglemmelige kulturopplevelser, kan du legge besøket ditt til koselige og tradisjonsrike bygder som Setesdal, Arendal og Røros.

Hvis du vil ha storslåtte naturopplevelser, kan du ta turen til Lysefjorden, Sognefjorden eller Geirangerfjorden. Den dype blå fjorden er omringet av majestetiske, snødekte fjell, kraftige fosser og frodig vegetasjon. Det er med god grunn at Geirangerfjorden er på UNESCOs verdensarvliste. Gå heller ikke glipp av den ville naturen i Lofoten, Vesterålen og Senja, eller de mer urbane stedene som Bergen, Kristiansand og Tromsø.

Med sine unike historier og lokale kulinariske spesialiteter, vil disse reisemålene gi deg en herlig kombinasjon av kultur, aktiviteter og smakfulle måltider.

Se alle reisemålene som er med i merkeordningen

Disse stedene er merket

Utforsk reisemålene som er med i merkeordningen.

Disse destinasjonene er også merket:

Flere er underveis

Å bli en mer bærekraftig destinasjon krever årevis med hardt arbeid, og hele lokalsamfunnet må jobbe sammen. Disse reisemålene satser på å bli med i merkeordningen i løpet av nærmeste fremtind.

Miljømerking

Velg hoteller, spisesteder og reisetilbydere som er sertifisert. 

Reis grønt logo

Reis Grønt symboliserer at produktet har minst én offisiell miljøsertifisering. Symbolet hjelper deg å finne miljøsertifiserte aktiviteter og overnattingssteder når du planlegger norgesturen din. Disse sertifiseringene faller inn under Reis Grønt: Norsk Økoturisme, Svanen, Miljøfyrtårn, ISO 14001, Green Key og Blått Flagg.

Hver for seg og samlet garanterer de for at de merkede opplevelsene følger strenge regler og retningslinjer for produksjon og håndtering av avfall, energiforbruk, transport, krav til underleverandører og bruk av kjemikalier. Tiltakene går utover det norsk lov krever.

Ulike miljøsertifiseringer i Norge

Ecotourism Norway logo

Norsk Økoturisme

Sertifiseringen krever helhetlig, ansvarlig og miljøvennlig drift av virksomheten. Bedriftene må oppfylle 100 strenge kriterier innenfor internt miljøarbeid, natur- og kulturbruk. Det kreves at bedriftene utøver godt vertskap og utfører aktiviteter som gir ny kunnskap. De må ha kunnskap om forvalting av naturen.

Ecolabel Nordic Swan logo

Svanen

Bedrifter må tilfredsstille strenge kriterier knyttet til energi- og vannforbruk, avfallssortering og bruk av kjemikalier. De må også stille strenge miljøkrav til sine leverandører av varer og tjenester. Du møter svanemerket hos restauranter og hotell- og overnattingsbedrifter.

Eco-Lighthouse logo

Miljøfyrtårn

En Miljøfyrtårn-sertifisert virksomhet er forpliktet til å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. For å sikre kontinuerlig forbedring må alle Miljøfyrtårn-virksomheter resertifiseres hvert tredje år.

Green Key logo

Green Key

Internasjonal miljøsertifisering, med anerkjennelsen GSTC Recognition, for hoteller, mindre overnattingssteder, camping og attraksjoner. Det stilles strenge krav innen blant annet avfall, energi, vann, innkjøp, uteområder, CSR og personalinvolvering. Standarden opprettholdes gjennom årlig resertifisering, grundig søknadsprosess, krav til dokumentasjon og regelmessige audits.

ISO 14001 logo

ISO 14001

Sertifiseringen stiller krav til bedriftens miljøstyringssystem, og finnes hovedsaklig hos hoteller. Bedriften velger selv å konsentrere om de områder hvor miljøbelastningen er størst og hvor det er mest å hente på å gjøre en forbedring.

Blue Flag logo

Blått Flagg

Miljøsertifisering for strender, marinaer og bærekraftige aktivitetsbåter, som er basert på strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet og miljøinformasjon. At en strand, marina eller båt er tildelt Blått Flagg er en forsikring ovenfor gjestene om at både omgivelsene og driften er ivaretatt på best mulig måte. 

Reis bedre

Hvordan du velger å reise har mye å si.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Velg miljøsertifiserte reiseaktører

Les også

Sider du nylig har besøkt